Jsou dnešní prepubescenti (cca 11-13 let) horší, než dřív?

Názory na současné školství & srovnání se zahraničím

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Marcel Kudlvasr 15. 9. 2009 07:37

No Ufff Weslo, je vidět , že to myslíš vážně...tož popojedem.
,,A vo Tom to je,, že jinde vokolo směrem J-Z-S...mají Rodiče takové podmínky i od Státu, že se svým Dětem mohou věnovat a nejen Svým...Hmmm říká Ti něco Moderní Evropská škola a školství + jesle, školky, domovy(ale trochu jinak než u nás), náhradní rodičovství(jaksi maj minimum dětí v ústavech a domovech...), jestli máš zájem dodám podklady a prameny, ale na Netu je toho dost, jak to funguje jinde v Evropě, pak študuj a můžem o téhle hlavní,,Větvi Národa a Státu,,povídat dál. V dost státech jsem byl, ale hlavně ma zajímalo : jejich priority, co dělaj pro děti, mládež a mladé rodiny a pro volnočas, rozpočty a ty vládní programy, že...zkus to z týhle strany taky, srovnej a pak opět si popovídáme, kdykoliv.
Hmmm, nevíš o čem mluvím: no o těch Programech, rozpočtech, prioritách v Česku a dopadech všeho na Děti ,mládež, Rodinu, atd. Hech, vyrost si v Česku, proč teda mluvíš o ,,Státu,,když tuná nefunguje...
Základem Právního Státu jsou Zákony!( PAK MŮŽEŠ ZAČÍT POVÍDAT NĚCO,,O LÁSCE A PRAVDĚ...,,)a stanovení strategie a pořadí Priorit!
..., když se to od začátků zbastlí a pak Bastlí dál, tak na nějakej spravedlivě a správně fungující Stát rovnou drahé Weslo, můžeš zapomenout...
S těma Prachama to myslím smrtelně vážně, když jsou Děti, Mládež, Rodiny, Školství již od Sametu na,,posledním místě,,ve frontě na ně. Smutné, že. Jinak ten Bumerang se jim již vrací Teď a párkrát si ho ,,na ulici,, již mohl zvednout...a bude v brzké době daleko hůř.
Svoboda a to ostatní?!A Ty víš oč GOU?!Budem si tady o Tom kdykoliv povídat...jaksi se o těch nejdůležitějších Věcech přestalo od Sametu mluvit...a to je Ta největší chyba. No ozvi se, díky. Já jdu zvonit ještě vedle. Marcel od Zvonu.
Marcel Kudlvasr
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Maty.Lara 15. 9. 2009 11:51

Ja tady ale nemluvim o tom, jestli se stat dobre stara o rodinu. Ja tu mluvim o vychove deti.
Kdyz tedy za vse muze stat, proc jsou tu jeste deti, ktery se chovaji slusne a chteji se vzdelavat?
A kdyby mel nejaky ustav (at uz skola nebo jaky kolikv jiny) vychovavat moje deti (ok, zatim zadne nemam),ale to by mi fakt vadilo. Chci si svoje deti vychovat sama, dle sveho...
Muze-li se neco pokazit, tak se to taky pokazi.
Maty.Lara
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marcel Kudlvasr 15. 9. 2009 17:57

Ajajaj Maty.Lara,...já Ti Děti brát nechci, ani Ti je vychovávat, když to budeš zvládat, he...Já jsem mluvil jen o podmínkách a Prioritách, které Stát (civilizovaný a na Evropské úrovni...) by měl pro svou Mladou generaci a mladé Rodiny zajistit, aby se pak mohli/y v pohodě vychovávat Sami!a dle Svého, pochopitelně...No a že jsou Rodiny, které ještě fungují v pohodě, ve vlastní réžii, to zásluhou Česka teda není, v těchhle Rodinách by to šlapalo za každejch podmínek a díky za ten kus koláče, který se i za těchto podmínek,,vyved,,jaksi statisticky a sociálně tomu tak musí být, aspoň částečně..., to Ti taky nikdo nebere, že. A Maty.Lara, He...fungující Rodina= fungující výchova Dětí...No Ozvi se mi , dáme řeč, díky. Starec Marcel od Zvonu, rád každýmu v tomhle pedagogicko-socio ranku pomohu nebo poradím.
Marcel Kudlvasr
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Andrew_R 15. 9. 2009 19:12

Poslední dobou mám pocit že jsou spíš lepší než jsem byl já.
To say 'I love you' one must know first how to say the 'I.'
Andrew_R
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marcel Kudlvasr 15. 9. 2009 20:26

Pochopitelně Andrew, hlavně Ty/TI , kterým se zadařilo se ,,vychovat,,Sami, z důvodů viz výše a později se opět Sami postavili na Vlastní nohy, ale mohlo jich být daleko více...bohužel. Když je Tu ta Svoboda, že. Držím všem, kterým se to povede Palec. Starec Marcel od Zvonu...
Marcel Kudlvasr
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Andrew_R 15. 9. 2009 22:40

Co může lidem s hrdostí, odpovědností a morálkou nabídnout stát? Nechat je na pokoji. Vyspělé "západní" pečování o děti vypadá ve Švédsku tak, že rodiče své děti v 7 odvezou do výchovného ústavu a v 18 ho vyzvednou. Vyrůstá pokorná, neodpovědná a morálně zničená generace (2 generace zpátky to bylo obráceně). To se jistě krásně vrátí. U nás to tak není. Po generacích, kdy tu vládli vrazi, pozoruji spíš opačný trend; ale vše naše socialistické vlády jistě změní, jak jinak než pro "veřejné blaho".
To say 'I love you' one must know first how to say the 'I.'
Andrew_R
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marcel Kudlvasr 16. 9. 2009 02:15

Já Ti Andrew nevím? Jaksi lítáš z extremů do Extremu a s tím Švédskem si se zrovna netrefil...místní ,,bezvládí,,Ti nic měnit nebude, pojede to ve starých kolejích jako doposud...Budou se čárky dělat dál jen , když komis z EU zatlačí, aby dostali prachy na dotace. Alibismus na druhou, a hned potom se to zase zamázne a skrouhne, he. smutnej Ponocnej Marcel od Zvonu.
Marcel Kudlvasr
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Andrew_R 16. 9. 2009 10:51

No jistě, jsem "exrémista", a informace o Švédsku mám od Švéda.
To say 'I love you' one must know first how to say the 'I.'
Andrew_R
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marcel Kudlvasr 16. 9. 2009 18:07

No Andrew, to by ma docela zajímalo a můžem , kdykoliv o Švédsku pokecat a nejen o školství, že...upřímně řečeno, snažím se vždy získat informace z co nejvíce Pramenů! Jeden Švéd či,,Jedna paní povídala...,,je jaksi málo...zkus to taky, díky...jinak Tvůj problém , že. Já bych švédské školství a i vše okolo pro dnešní Česko docela bral, he. To by se Paňstvo divilo. Starec Marcel od Zvonu.
Marcel Kudlvasr
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Andrew_R 16. 9. 2009 18:31

Švédský stát blahobytu mi je odporný. A v tom je mezi námi rozdíl. Nedržím se dogmatu, že bychom měli být jako "západ". Argumentuje se rozumem a logikou, ne tvrzením "na západě je to normální". Školství je postavené na zvrácených principech, no zatímco ty si asi budeš myslet, že selhává stát, já tvrdím, že problém jsou samotné státní intervence ve školství.
To say 'I love you' one must know first how to say the 'I.'
Andrew_R
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Sattero 16. 9. 2009 19:20

Přihodím taky něco já, svůj pohled a názor na věc.

Já sem ročník 90, tedy "revoluční škvrně radosti" ;) Zdálo se, že je naše generace hrozná, nevážíme si ničeho a řekl bych, že jsme měli díky otevření se západu mnohem a mnohem uvolněnější poměry než dnešní děcka a v tv se dávaly ty největší západní ubohosti, na kterých jsme vyrůstali, ale když se na to tak dívám, nebyli jsme tak hrozní jako dnešní. Mí spolužáci mají v průměru 16-17, jen páru má 18 (přecházel sem na jinou školu) a ti se chovají slušně, možná je to mým vlivem staršího a rozumnějšího, ale naše střední je hned vedle základky (vlastně jedna budova), takže vidím tydle prepubescenty každý den. Ty děcka nemají naprosto žádnou úctu ke spolužákům z vlastních ročníků a už vůbec k těm starším. Moje generace celou základku se stejným ročníkem tak nějak soupeřila kdo je lepší a kdo ne, ale mělo to své hranice. Dneska po sobě mezi sebou "dobří" kamarádi házejí kameny a mlátěj se dřevěnýma fošnama (nedávno sem to zase viděl). K nám středoškolákům (tedy starším) se chovají bez jakékoli úcty, obavy. My jsme měli respekt z deváťáků atd., ale kupříkladu nedávno jsem šel s kamarádem ze školy na to, že mám 190cm, 90kg a kamarád rovných 195 a 110kg (dělá box), nebojí se pokřikovat a slovně napadat. Taky tydle děcka už na základce hulej nejen cigára, ale i trávu a chlastají, to v mé generaci dělalo jen pár jedinců. Když jdu s kamarádkama někam do baru (nechtějí jen do knajpy na pivko nebo koncert :)) ), tak je to povětšinou kinder párty. Two Faces je třeba absolutní školka. Nedávno sem tam byl a jen páru lidí mělo opravdu 18+... No hrůza, ale ke dnu to nejde, spíš naopak, pokud se společnost bude chovat normálněji (jako ta moje se vrací k česku a už se neopírá o západ nebo východ - jiné myšlení)...

Pokud je něco nesmyslné, sorry, myslím mi to teď nějak rychleji než dokážu psát :))
Sattero
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marcel Kudlvasr 16. 9. 2009 19:30

Chumcha Andrew, od Hlavy a směrem dolů putuje a padá Howno...Stát-výzkum-Mš + PF+ bum prásk škola-ředitel-sbor-učitel a v poslední řadě žáci Darebáci a študáci- rozprsk....Jediný co to zachraňuje jsou Kantoři co v první linii dělaj co můžou a ze sekery vařej poblífku( když jim to vedení školy dovolí a podpoří to?!), pochopitelně za hubičku a ve vlastním čase , protože ty,,zaplacený hodiny,,tu Moderní školu nemohou pokrejt. No a teď mi řekni kdo za to může, he...pedagog amater Marcel od Zvonu.
Edit: Jo Díky Sattero,,Hlas z lidu-hlas boží,, ale je to braný z,,povrchu a z dálky,,.Problema je daleko hlouběji...je to totiž povšechná devastace všeho , vedená z více stran, která musí být řešená komplexně. Tenhle průšvih vznikal 20 let( a to nepočítám ty roky předtím, ale udělala se tady Ta plná čára, a byly podmínky a nadšení začít od ní znova...bohužel bylo příliš rychle odzvoněno a u Bucků se zhaslo.), a jako nemoc se to pak léčí dalších 20 let, hmmm a ještě se pořádně nezačlo.Čím dál smutnější Marcel.
Naposledy upravil Marcel Kudlvasr dne 17. 9. 2009 09:28, celkově upraveno 1
Marcel Kudlvasr
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Andrew_R 16. 9. 2009 23:10

Marcel Kudlvasr: Fakt nemám tušení, na co se ptáš. Jestli chceš, abych ti na něco odpověděl, tak musíš položit otázku jasně a česky, tak jak se to učí ve škole.

Sattero: před 40 lety půlka stejně starých lidí jako ty řešila narychlo svatbu, protože čekali potomka. U nás navíc tenkrát bylo běžné, že 14 letí kluci byli v hospodách pozvracení nebo se zabývali různými drogami (ne „luxus“ jako mají dnes, ale lepidla atd.). Většina bláznů dneska to samé (a na té samé dědině) kritizuje, jako že to nebylo. Ze šikanovaných spolužáků se stali dobří kamarádi, z krajně trapných historek veselé příběhy. Podle názoru hlupáků to tenkrát bylo jiné, protože dneska jsou toho plné noviny, což tenkrát (pochopitelně) nebylo. A my (podle učitelů a většiny spolužáků) jsme taky prý ti poslední normální a ti po nás jsou už strašní. A to jsem o něco starší jak ty a tvoji spolužáci. A budu to slýchávat až do smrti :-))
Naposledy upravil Andrew_R dne 16. 9. 2009 23:11, celkově upraveno 1
To say 'I love you' one must know first how to say the 'I.'
Andrew_R
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marcel Kudlvasr 16. 9. 2009 23:11

Ach jo Andrew, já si myslím něco o smradlavý Hlavě...a Ty ? Co myslíš ,,státníma intervencema do školství?!,,...jako MiŠ není Stát a vláda?! Dobrunka Marcel od Zvonu. Ehm, jasně a česky...a to se učí , (učilo...)kde ?! v Česku? To asi těžko...Já sem samouk od 5 let.
No a jen tak na vokraj víš houbičky jaký to bylo před 40-50 roky...vono to jaksi platí i vo tom koňským salámu + housce za dvoukábli.
Naposledy upravil Marcel Kudlvasr dne 16. 9. 2009 23:28, celkově upraveno 2
Marcel Kudlvasr
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Andrew_R 16. 9. 2009 23:16

Tím myslí ten do očí bijící problém uniformity státního školství, kdy dobrý učitel a alkoholik (který se vydává za učitele) má stejně peněz. A žádná politická strana ten problém nevidí, jediné co tvrdí, je, že ve školství je buď málo peněz, nebo že je třeba změnit "morálku" (anebo oboje).

Mimochodem, těch alkoholiků je na ZŠ a SŠ plno.
To say 'I love you' one must know first how to say the 'I.'
Andrew_R
Nadšenec
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků