práva v zaměstnání

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod gotti 30. 3. 2009 11:56

Ahoj.v prosinci jsem nastoupil do jedné "bezpečnostní agentury"(8200kč měsíčně) a pořád si tam něco vymýšlí a tak jsem se chtěl zeptat,jestli na to mají právo nebo ne.

1) dnes ráno(5,00) jsem nechal vzkaz šéfový,že by jsem potřeboval na dny 15 a 16 dubna dovolenou.tak jsem jí kolem 12té hodiny volal,jestli s tím můžu počítat a ona mi řekla,že jsem měl dovolenou nahlásit do konce ledna a jestli jsem tak neučinil,že mi dovolenou bude dávat jak ona bude chtít.jenže jak já jsem mohl v lednu vědět,že budu potřebovat v dubnu dovolenou...tak jsem se chtěl zeptat,jestli má ona právo na to,aby mi sama určovala kdy si mám vzít dovolenou a jestli ona není poviná mi tu dovolenou dát,když jsem to nahlásil 14 dní dopředu.

2) v práci máme zákaz nošení u sebe mobilních telefonů.ráno se musí telefon vypnout a uložit do skřínky,která je úplně mimo.tak jsem se chtěl zeptat,zda na to mají právo.mám holku,která začala chodit do školy,nemocnou babičku...člověk nikdy neví,co se může stát

3) zákaz nošení naušnice

4) děláme krátký a dlouhý týden 12hodin.no a když máme mezitím volno,tak se to střídá a vždycky má jeden člověk celý den "pohotovost" kdyby někdo nepřišel do práce...takže musím ten den být na telefonu od 4-6ráno a od 16-18hodin večer.takže mám celý den zabitý,protože nevím,jestli náhodou nebudou třeba večer volat.takže třeba nějaký výlet atd. si ten den nemůžu dovolit.to samý den předtím,nemůžu jít ani třeba na pivo,protože nevím jestli nebudou volat ráno.přitom za to,že jsem ten den 4 hodiny na telefonu nedostanu ani korunu.

5) každý víkend když je fotbal,tak kdo má volno,tak posílají do jiného města třeba 4-5 lidí na stadion hlídat(Gambrinus liga).tak jsem se chtěl zeptat,jestli můžou,protože ve smlouvě nemám o fotbale nic napsáno a mám tam napsáno,že budu na pracovišti tom a tom a že by sem měl jezdit někde po stadionech tam není ani zmínka.

Děkuji za nějaké odpovědi.
gotti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michal P 30. 3. 2009 12:48

1) dovolenou přiděluje zaměstnavatel - séfová má tedy na toto právo
2) ano právo na to má
3) nevím, řekl bych že záleží na tom co je v interních předpisech
4) nevím jak je to z hlediska práv a povinností, ale já měl pohotovost v náplni práce několik let, nejprve 10kč za hodinu pohotovosti včetně výjezdů a pak jen 5kč ale zas placené výjezdy zvlášť. Myslím že by to placené být mělo. Záleží co je ve smlouvě. Ten mobil na kterém jsi na té pohotovosti je soukromý nebo firemní? Na soukromém tě podle mě nikdo nemůže nutit být na signálu.
5) jaké je místo výkonu práce ve smlouvě? Já měl v vždycky ČR. Pak mě mohli poslat kam chtěli.

Jen dodávám že jsem pracoval jako něco jiného (servisní technik slaboproudoých systémů), ale myslím že na tom tak nezáleží.
...
Michal P
Přeborník

Odeslat příspěvekod gotti 30. 3. 2009 12:56

-pravda,ted jsem koukal a mám tam v závorce napsáno pracovní místo tam a tam,ale je tam i Ústecký kraj

-ten mobil na kterém mám být ten den pořád ve spojení je soukromí
gotti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jack111 30. 3. 2009 13:49

Ve smlouvě máš mít, kde práci vykonáváš (většinou obec, ale může být i sídlo, přesná adresa, ale i kraj nebo Česká republika či všechna pracoviště firmy a tak podobně). Pokud tě vyšle na pracovní cestu, dostaneš diety.
Jack111
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod gotti 30. 3. 2009 20:21

-a je to tedy pravda,že když oni budou chtít,že mi s dovolenou vůbec vyhovět nemusej a pak mě třeba nechají celej měsíc doma?...to nemám ani část,kterou by byly povini my poskytnout?

-a s tou pohotovostí:když mám tedy svůj soukromej telefon,tak nejsem povinej v den pohotovosti ho mít nabitej,zaplej...? tak já si myslím,že nejsem přece povinej ani telefon vlastnit...aby mi pak třeba nedaly "áčko" že jsem nepřišel do práce
gotti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maty.Lara 30. 3. 2009 20:35

S tou dovolenou Ti vubec vyhovet nemusi. Myslim, ze jedine, co je povinnost zamestanavatele, je aby Ti dal 14 dni v kuse. To je proto, aby zamestnavatel nedaval zamestanavateli dovolenou po dnech. Tedy zamestananec ma pravo na 14 dni dovolene vkuse.

Nejsem pravnik a ani jsem to nehledala nikde v zakonech, ale tim, ze zamestnavatel rozhoduje o dovolene jsem si na 99,9% jista.
Muze-li se neco pokazit, tak se to taky pokazi.
Maty.Lara
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jack111 30. 3. 2009 21:20

gotti: Pokud máte dohodu, že budeš k zastižení na svém telefonu, nemůžeš ho vypnout. Tedy můžeš, ale bude to mít následky. To máš stejné jako s tím, že se po zavolání musíš dostavit, řekněme, do hodiny, když máš pohotovost. A je jedno, kde se zrovna nacházíš, to je tvoje starost.
Jack111
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bungo 6. 4. 2009 09:55

ad 1. Dovolenou určuje zaměstnavatel a platí to, co tady napsali kolegové výše. Nemůžeš si určit žádnou část pokud se s zaměstnavatelem nedomluvíš.
ad 2. Může zakázat.
ad 3. Může zakázat.
ad 4. Pokud máte v pracovní smlouvě pracovní pohotovost je to v pořádku. Pak musíš být na příjmu a klidně i na soukromém telefonu. Podle § 140 Zákoníku práce Za dobu pracovní pohotovosti přísluší zaměstnanci odměna nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku.
ad 5. Pokud máš místo výkonu práce Ústecký kraj, tak můžeš práci na jiném místě odmítnout. Pokud se nedomluvíte na pracovní cestě.

Dále doporučuju použít google.com. Na spousty tvých otázek již bylo nesčetněkrát odpovídáno. Stačí zadat ten správný dotaz... Dále doporučuju jako povinnou četbu zákon 262/2006 Sb. Zákoník práce, v platném znění.
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Slonik 6. 4. 2009 11:24

Upřímně řečeno, na takovouhle práci bych se vykašlal a snažil si rychle najít něco jiného. 8.200,- je směšné i kdyby se člověku klaněli a každé ráno mu uvařili kávu. Pokud ještě přidávají zmíněné opruzy, tak bych jim řekl pápá, lálá. Chápu, že v Ústeckém kraji to není úplně jednoduché, ale i tak - člověk by měl mít svojí hrdost a nenechat se sebou zametat - notabene za takovouhle almužnu.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 4. 2009 11:51

Jak píše Sloník - vyprdnout se jim na to. Za takovouhle almužnu - asi nemáš nijak extra vzdělání, že ses dal na tohle, ale co takhle si aspoň udělat řidičák a zkusit řidiče autobusu? Nebo jestli máte u vás tramvaje, tak řidiče tramvaje - v Praze na ně berou i bez řidičáku a všude visí plakáty lákající na průměrný plat 28 000 Kč hrubého a další výhody (jízdenky pro celou rodinu, stravenky, rekreace,...). V Ústí to asi tolik nebude, ale určitě lepší než dělat nějakýho poskoka.

A možná i jako pokladní v supermarketu by sis vydělal víc.

Ohledně té dovolené - pokud to nutně potřebuješ a fakt není se zaměstnavatelem domluva, tak můžeš jít dát krev - máš pak nárok na den placeného volna v den, kdy krev dáváš.

Já jsem tenhle problém měl v mém prvním zaměstnání, kdy jsem jednou potřeboval nutně dovolenou a vedoucí mi jí nechtěla dát. Tak jsem zašel za jejím nadřízeným a řekl jsem mu, že jsem dosud nikdy nebyl v pracovní neschopnosti ani jsem neměl jinou absenci, ale tentokrát že to volno potřebuju a že klidně půjdu i dát krev pokud mi nedá dovolenou - naštěstí se s ním dalo rozumně mluvit. Každopádně to byl signál, že už tam dlouho bejt nemůžu. Během pár týdnů jsem odešel jinam.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S-Tony 6. 4. 2009 19:04

...Během pár týdnů jsem odešel jinam...
No jenže většina lidí má na výběr jen zůstat, nebo být na pracáku.
Takže volba je o tom jestli poslouchat zaměstnavatele na slovo, nebo být bez práce.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 4honza 6. 4. 2009 19:33

S-Tony píše:...Během pár týdnů jsem odešel jinam...
No jenže většina lidí má na výběr jen zůstat, nebo být na pracáku.
Takže volba je o tom jestli poslouchat zaměstnavatele na slovo, nebo být bez práce.


Ja bych nezevseobecnoval :) Kazdy ma moznost budovat svoji pracovni pozici po delsi dobu. Pokud je to pro zamestnavatele (ocima nadrizenych) dulezity zamestnanec, ktereho nelze nahradit peti zajemci z ulice, tak si jednak otevira moznost rychle presedlat treba ke konkurenci, k tomu dalsi vec je, ze si je zamestnavatele opravdu vice hyckaji a vychazeji jim vstric.

Pokud je to jeden z deseti prumernych zamestnancu, tak ma samozrejme pozici daleko tezsi, je snadno nahraditelny a proc by se kvuli nemu mel zamestnavatel pretrhnout, kdyz nemusi?
4honza
Datel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod krtenek 6. 4. 2009 19:51

Upřímně řečeno - v*y*s*r*a*t se na takovou firmu. Je to krutý, ale asi nejlepší.
Naposledy upravil krtenek dne 6. 4. 2009 19:53, celkově upraveno 1
krtenek
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 4. 2009 19:51

Fakt je, že o gottim nic nevíme. Nevíme jaké má vzdělání, kolik je mu let, co už v životě dělal, atd, ale zaměstnání za 8200 Kč měsíčně snad musí sehnat i v tom Ústí.

Chápu, že ne každý může být nadprůměrný, že tu bude hafo nejen těch průměrných, ale i těch hodně podprůměrných, ale i tak by to snad nemusel být až takový problém.

Jestli se gottimu líbí bezpečnostní složky, proč to nezkusí třeba u policie, ať u státní nebo městské (tam bývají měkční podmínky), nebo toho řidiče a i prodavač v supermarketu může být lepší než tahle hrůza. Vím, že v Praze je jednodušší sehnat práci - když to vemu z toho "lehkého" soudku, tak v KFC lákají na 19000 Kč měsíčně po zkušební době.

Gotti - hlavně to nevzdávej a nenech se otrávit, zkus to třeba u těch policajtů (jestli teda nemáš nějakej škraloup), nebo kdekoliv jinde. S takovýmhle zaměstnáním fakt nemáš co ztratit a horší už to být (snad) nemůže. Chce to hlavně žádné předsudky typu "to nedokážu" - já už mám třetí zaměstnání a každé z jiného oboru.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S-Tony 6. 4. 2009 20:11

4honza píše:Pokud je to pro zamestnavatele (ocima nadrizenych) dulezity zamestnanec, ktereho nelze nahradit peti zajemci z ulice,

Jenže to mluvíš o 8% pozic v ČR. Většina lidí právě pracuje na pozicích, které se dají snadno nahradit.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků