Předpoklady pro studium informatiky?

Názory na současné školství & srovnání se zahraničím

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Gooorila 17. 1. 2009 18:49

Zdar
Protože jsem zmoudřel až později, dodělávám si gympl až při zaměstnání. Protože mé výsledky nejsou zase tak špatné a na rytmus učení jsem si zvykl, uvažuji o pokračování někam dál.
Protože jsem nikdy dříve neuvažoval o vysoké škole, netuším po jakém oboru se poohlédnout.

Pracuji na pozici, která kombinuje strojírenství, ekonomiku a plánování, ale nedovedu si představit, že by mne nějaký z těchto oborů bavil tak, že bych jej studoval, takže tímto směrem nemá smysl se vydávat.

Naopak uvažuji o informatice. Nejsem si jistý, ale předpokládám, že bych v tomto oboru nepracoval (rád bych postupoval v nynějším oboru, což zní zvláštně vůči tomu, co jsem napsal výše. Důvody pomiňme, bylo by to na dlouho :o), nebavilo by bne ani nic s aplikovanou informatikou (takže vývoj aplikací a podobně), takže hledám něco "všeobecného". Nejbližší mi připadá informatika na pedagogické fakultě, kde předpokládám bude výuka pro budoucí učitele všeobecná a nebude se zaměřovat na úzce specifické taje informatiky a podobně.
Přestože soukromě spravuji síť o cca 50ti domácnostech, ovládám jen základy protokolů a tak bych se rád "dozvěděl víc".

Hledám tedy studenty informatiky, abych pozjišťoval nějaké informace. Kdyby se našel nějaký student kombinovaného studia s tímto zaměřrním v Ostravě, bylo by to dokonalé, ale nemělo by se to moc lišit. Studijní plány jsou sice popsány všude, co si pod tím představit je obtížné. Zkouším tedy zjistit informace "z druhé strany" :o).
Zajímá mne hlavně náročnost a samozřejmě předpoklady, se kterými na takovou školu má smysl jít (to, že mě to zajímá a baví, neznamená že jsem schopen to zvládnout).

Nenachomejtne se zde někdo takový? Jestli ano, nechte tu vzkaz. Dík,
Gooorila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Player. 19. 1. 2009 16:57

Zaprve by si sa mal hlavne vyjadrit, co si pod "vseobecnou" informatikou predstavujes a co by si sa tam rad naucil :). Totiz pozor na toto, info na gympli sa znacne odlisuje od infa na VS. Na VS je dost toho odkryvania tajov informatiky a kodenia :) . Mozno na pedagogickej v mensej miere, ale bude.

Ja by som ti skor odporucil skolu, kde si mozes vacsinu predmetov navolit sam, predsalen mas potom vacsiu sancu sa vyhnut nemilym predmetom a ucit sa co ta bavi, aj ked ani toto samozrejme nie je takmer nikdy mozne :)

Ak sa chces viac dozvediet o sietach, tak skor technicku skolu zameranu na siete, aj ked sa tam vlastne nenaucis o sietach viac ako na kazdej inej info skole + mas hromadu zbytocnych predmetov a nic si takmer nemozes volit, cize sa staci prihlasit na cisco kurzy, kde to mas pekne polopate vysvetlene a este aj certifikat sa da nakoniec porobit.

No predpoklady na informatiku su slusnejsia matematika, troska rozhlad v IT, programovat imho netreba vediet, staci vediet logicky mysliet. Programovat sa da naucit lahko, mysliet nie:). No a zotrvanie je horsie, lebo vsade sa preberaju hluposti, ktore su zbytocne a hlavne sa ti bude priecit ich ucenie.
Musim pripomenut, ze nestudujem pedogicku-info, ale snad to aspon troska pomohlo :)
Player.
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gooorila 19. 1. 2009 18:32

Školu, kde bych dělal pouze to, co mne baví, takovou pravděpodobně neseženu :o). Já to spíš srovnávám s kolegou, který již informatiku studuje. Jedná se o "aplikovanou informatiku" a dle jeho slov je naprostá většina pouze o programování projektů a podobně (což jsem právě vůbec nechápal, jeho obor je zaměřen na mobilní komunikaci).

Předpokládám, že učitel na základní, nebo střední škole, vyučující informatiku, neučí děti programovat. Učí je "dějepis" informatiky, základy práce s PC a ostatními periferiemi. Základy operačních systémů, práce s Office...mi to právě připadá, že je záběr sice větší, ale zato pro mne využitelnější a jistě zábavnější. Bohužel, tento názor je díky tomu, že je nepodložený, určitě značně zkreslující :o). Proto si hledám informace dopředu.

V případě, že by se tyto představy od skutečnosti nelišily, uvažoval bych o tom vážněji. V takovém případě bych řešil již jen jeden vážný problém a to Angličtinu, která mi nejde (jsem kovářova kobyla. Manželka je učitelka Angličtiny na střední škole, ale já se na ZŠ učil rusky a pak německy, takže s tímto bojuji).
Gooorila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slawall 21. 1. 2009 17:53

Na ZŠ se určitě programovat neučí, tedy co ve smyslu aplikací, webové programování možná mají. NA SŠ je to jinak, aspoň tedy u mě, studuju 3. rokem SŠ Telinformatiky Ostrava - IT a programujem od prváku, Pascal, Delphi C++, samozřejmě xHtml, CSS, PhP(teprve bude). Dějepis IT se učí v prvním ročníku...Teď se otevíraly nové obory a tam je to ještě podrobnějšší, co se týče hodin PC. Každá část IT má svůj předmět.
Slawall
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gooorila 21. 1. 2009 19:16

No a to je právě ten problém. Na tyto obory se hlásí lidi s předpoklady, jako máš ty. SŠ se zaměřením na informatiku, takže programování od prváku. HTML mi jde, CSS by taky nebyl problém, PHP pouze základy. O pascalu, Delphi a C++ jsem slyšel jen z rychlíku :o).
Můj předpoklad je pouze zájem o tento obor a to, že režimu "učit se po večerech" jsem si přivykl :o). Z mého pohledu je to dost málo, ale pořád o tom uvažuju, protože ekonomku dělat nechci a nic jiného mě nenapadá :o). A za každou cenu, jen abych měl titul, to dělat nechci :o/.
Gooorila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jannnn 21. 1. 2009 20:21

No já nevím, ale spojení "učit se po večerech" a VŠ mi až zas tak dohromady nejde. To co hledáš ty se podle mě opravdu spíš blíží nějaké střední či odborným kurzům. VŠ je od toho, že vychovává odborníky, kteří jdou "do hloubky", což je (alespoň podle toho, co čtu) to co ty nechceš.
jannnn
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gooorila 21. 1. 2009 21:02

Tak, já pracuji v kolektivu, kde je 5 lidí, z toho 1 vystudoval vysokou školu prezenčně, ostatní vystudovali, nebo studují kombinovaně, takže se mi nezdá, že se bavíme o extrému. Vlastně, když si vybavuji, jsem si jist že i když budu brát studenty s již dokončeným studiem z mých známých, kombinované studium si vybrala většina.

Tím samozřejmě nechci říci, že nemáš pravdu. Pravda je, že jsem koukal v prvé řadě právě na jakési kurzy, kde se naučím přesně to, co chci. Většinou se jedná o rekvalifikační kurzy a hodinová dotace se pohybuje od 250-600 hodin denního studia. Ceny jsem zjišťoval také a mluvíme o částkách 35 000,- a výš. To si pak sakra rozmyslíš, jestli podáš výpověď v zaměstnání (měsíc až tři měsíce neplaceného volna nedostanu) a investuješ 60 000,- do studia jen proto, že tě to baví a na konci tě čeká jakýsi papír, který 90% firem neuznává.
(jestli myslíš ale kurzy nabízené v inzerátech, tak na jeden jsem se také nachytal. Vybral jsem si "správa sítě pro pokročilé", zaplatil necelých 5k...a pak se dostal do skupiny, kde jsem se první dvouhodinovku "učil" co je to MAC adresa, kam se ve windows zapisuje IP a co dělat, když "vám vyskočí okýnko u hodin s informací, že IP adresa koliduje". Druhá dvojhodinovka byla o cvakání konektorů a rozdělení switchů na 10/100/1000 megabitů a pochopení DHCP serveru, třetí dvouhodinovku jsem nebyl a čtvrtou jsme se dostali k linuxu a nastavování protokolů skrze příkazovou řádku, pátou jsem zase nebyl a pak jsem si došel pro papír, že jsem absolovoval kurz financovaný evropskou unií), tak o tomhle zase moc neuvažuji :oD.

Sorry za O.T. :oD
Gooorila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slawall 23. 1. 2009 16:01

No myslíš si, že lidi z gymnázia umí programovat? Nebo rozumí sítím? Ne, umí jen matiku a to je vše, taky nemají odborné znalosti...

Pokud se chceš naučit sítě :) tak si udělej CISCO kurzy, jeden stojí cca 20 000Kč, když udělš všechny, je jich tuším 3? nebo i víc, tak ti ručím za to, že budeš sítě umět.
Slawall
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mbing 23. 1. 2009 19:05

Gooorila píše:nebude se zaměřovat na úzce specifické taje informatiky a podobně

Gooorila píše:ovládám jen základy protokolů a tak bych se rád "dozvěděl víc"

Gooorila píše:C++ jsem slyšel jen z rychlíku

Gooorila píše:režimu "učit se po večerech" jsem si přivykl
Já ti jenom poradím, že VUT FIT v Brně pro tebe nebude.
Nemám problémy s alkoholem, mám problémy bez něj.
mbing
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wizpal 24. 1. 2009 22:38

...umí jen matiku a to je vše...

To si zjistil jak? Jak pak vysvětlíš, že 90% gymnazistů strčím pohodlně do kapsy? Nebude to spíše tak, že to není školou ale tím, jak je kdo odhodlaný se učit sám?

...VŠ je od toho, že vychovává odborníky, kteří jdou "do hloubky"...

Setkal jsem se s pár vysokoškoláky, které bych nikdy odborníky nenazval. Ono je to tak, že po VŠ běhá 90% idiotů, kteří po dokončení stejně nebudou umět nic víc než Hello World (obrazně řečeno). Takže opět si myslím, že to je v každém z nás a ne ve škole.

Osobně si myslím, že pro určitou skupinu lidí je vysoká škola ztrátou času - záleží na tom, jestli jseš ochotný a schopný se učit sám a doplňovat si sám vzdělání tam, kde je to potřeba. Když tohle neumíš, tak pro tebe VŠ může být i přínosem.

Na závěr bych chtěl podotkout (a ušetřit vás od toho kliku na můj profil a shlédnutí mého věku...jako obvykle), že se žádnou VŠ zkušenosti nemám, nicméně vše co jsem v tomto postu napsal se zakládá na osobních zkušenostech, rozhodně nic není mystifikované.
Keep It Simple, Stupid!
wizpal
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jannnn 24. 1. 2009 22:46

wizpal píše:Ono je to tak, že po VŠ běhá 90% idiotů, kteří po dokončení stejně nebudou umět nic víc než Hello World (obrazně řečeno).

Tak to si to představuješ hodně jednoduše a zkresleně.
jannnn
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kefish 24. 1. 2009 22:52

Slawall píše:No myslíš si, že lidi z gymnázia umí programovat? Nebo rozumí sítím? Ne, umí jen matiku a to je vše, taky nemají odborné znalosti...

Pokud se chceš naučit sítě :) tak si udělej CISCO kurzy, jeden stojí cca 20 000Kč, když udělš všechny, je jich tuším 3? nebo i víc, tak ti ručím za to, že budeš sítě umět.

Patrne myslis CCNA kurz. Ten ma 4 casti, celkem stoji cca 65k a po jeho absolvovani rozumis zakladum sitovani a prace se switchi a routery CISCO.
Jsem podpisový virus. Prosím, zkopírujte si mě, abych se mohl rozšířit.
kefish
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wizpal 24. 1. 2009 23:06

jannnn píše:
wizpal píše:Ono je to tak, že po VŠ běhá 90% idiotů, kteří po dokončení stejně nebudou umět nic víc než Hello World (obrazně řečeno).

Tak to si to představuješ hodně jednoduše a zkresleně.


Jak už jsem psal, měl jsem tu čest s pár vysokoškoláky a jejich (ne)znalosti mi přišli dost neuvěřitelné. Krom toho mám i nějaké reference od jiných, kteří mi to také potvrdili. Mě osobně přijde taková praxe v nějaké firmě naprosto nenahraditelná. Ve škole sice "programuješ", ale všechno je to jistým způsobem vykonstruované, pak bych tedy řekl, že v praxi + sám se naučím více. Nebo je to jinak? Samozřejmě pokud je někdo zdechlý se učit, tak se ve škole naučí více než sám. Každopádně už na střední se vždycky strašně netěším do školy, ptž tam zabiju strašnýho času, když nejsem ve škole naučím se daleko více (a to z čehokoli(M, prograování, technický vybavení nebo třeba dějepis - to je úplně jedno)). Navíc ani moc nejsem zvědavý na to, jak mi učitelka po miliontý vysvětluje kvadratickou rci, logaritmy a podobné. Při současné situaci na českých školách si tedy myslím, že ani na VŠ to nebude jiné. Samozřejmě soudím dle sebe.

edit: Samozřejmě toto platí jen o školách zaměřených na IT. Jiné školy (zdravotnictví, stavenictví, architektura, etc.) jsou velice důležité.
Keep It Simple, Stupid!
wizpal
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mbing 24. 1. 2009 23:17

wizpal píše:měl jsem tu čest s pár vysokoškoláky a jejich (ne)znalosti mi přišli dost neuvěřitelné
Pár jsou 2, takže pro statistiku nemají žádný význam, takže si to strč zase do kapsy. ;)
Nemám problémy s alkoholem, mám problémy bez něj.
mbing
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod eRiper 25. 1. 2009 00:20

wizpal: z autoškoly taky nevyjde řidič ;-)
eRiper
Nadšenec

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků