Konflikt v Gaze

Co nám přináší EU; politika USA a dalších zemí

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod 4honza 6. 1. 2009 22:46

audis:

"Posledni" konflikt v Gaze vznikl tak, ze Hamas ostreloval stovkami raketami izraelske obyvatelstvo, pote co uz potisici zkrachovala jednani mezi Izraelem a Hamasem (ktery Gazu de fakto ovlada). Zkuste se zamyslet nad tim, co by se stalo, kdyby napriklad nekdo zacal zasypavat raketama treba nejake ruske nebo americke mesto. Myslim, ze ten nekdo by tam mel za chvili armadu, letecke utoky (prip. i namorni) a protestovala by akorat tak Cina a par aktivistu za nevinne obeti.

Hamasu vubec o zadny mir nejde. Jede taktiku chvili vyjednavat, nastolit nesplnitelne pozadavky, odejit od stolu a pak znovu zautocit na Izrael. Pro ne je to jenom "dzob" a palestinske obyvatelstvo je de fakto v Gaze jejich rukojmi. Izraeli jde celou dobu o kejhak, po natlaku svetovych velmoci obcas i ustoupi, ale nemuze porad delat ustupky, zvlast kdyz muslimske staty, ktere s nim bojuji, jej vubec neuznavaji.
Naposledy upravil 4honza dne 6. 1. 2009 22:52, celkově upraveno 1
4honza
Datel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod eRiper 6. 1. 2009 22:52

Je to prostě válka. Tam stačí sebemenší důvod a je to. Navíc lidé z Blízkého východu a arabských států, jsou jak víme temperamentí, takže tam nějaké mírové vyjednávaní nepomůže.
eRiper
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jack111 6. 1. 2009 23:15

Jelikož tam nemůžou novináři, může se jen dohadovat, jak to tam vypadá a kolik mrtvých může být. Já třeba slyšel, že tam zastřelili dopraváka, protože ho brali jako příslušníka Hamasu, stejně tak to může být ojedinělý případ jako kec.
4honza: Kdyby někdo zasypal Americké město a ten někdo sypal z území Ameriky, tak by tam asi letectvo neposlali. Možná jo a možná ne, ale nevinné oběti by určitě nechtěli.
Hamasu o mír nejde. Chtějí zničit Izrael.
Jack111
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod audis 6. 1. 2009 23:21

4honza:
jo, někdy na podzim střílela gaza zase na izrael že? jestli se tímto nemýlím a chápu tě, tak tyhle čtvrtválečné dny, nezávidím. a to je to jestě baví po těch letech?

a co se změnilo, když v gaze před rokem nastoupil ve volbách k moci hamas?
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jack111 6. 1. 2009 23:32

Swordman: Mimochodem slyšel jsi špatně. 40 civilistů zemřelo dnes v uprchlickém táboře, kterou trefili. Údajně...
Jack111
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S-Tony 6. 1. 2009 23:33

Tohle téma je stejně záživné a přehledné jako se bavit o vývoji ceny celozrného chleba v poslku.
Jediné co se dá říct je, že se tam střílí všichni navzájem. Pro mně to je stejně absudrní jako by po sobě stříleli Češi a Slováci. Jsou to paka...
Čím je člověk tmavší tím větší potřebu má po někom střílet. Jinak to nevidím.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 4honza 6. 1. 2009 23:40

audis píše:4honza:
jo, někdy na podzim střílela gaza zase na izrael že? jestli se tímto nemýlím a chápu tě, tak tyhle čtvrtválečné dny, nezávidím. a to je to jestě baví po těch letech?

Ne, jedna se o utoky z prosince, na ktere reaguje Izrael odvetou.
http://zpravy.idnes.cz/izrael-odpovi-na-rakety-hamasu-chysta-vojensky-utok-v-pasmu-gazy-phx-/zahranicni.asp?c=A081222_192302_zahranicni_stf

audis píše: a co se změnilo, když v gaze před rokem nastoupil ve volbách k moci hamas?

Predevsim se zmenilo to, ze nedostavaji od EU uz tolik penez, takze je krmi penezma akorat Iran. Takze situace pro obyvatelstvo je daleko horsi, idealni podminky pro rozpoutani dalsi valky.
4honza
Datel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S-Tony 6. 1. 2009 23:43

Jaké další války? Tam se neválčí permanentně?
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jack111 6. 1. 2009 23:47

S-Tony: Ne. Třeba teď tam byla půl roku pauza k získání nových zbraní :-D
Jack111
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 4honza 6. 1. 2009 23:50

S-Tony píše:Tohle téma je stejně záživné a přehledné jako se bavit o vývoji ceny celozrného chleba v poslku.
Jediné co se dá říct je, že se tam střílí všichni navzájem. Pro mně to je stejně absudrní jako by po sobě stříleli Češi a Slováci. Jsou to paka...
Čím je člověk tmavší tím větší potřebu má po někom střílet. Jinak to nevidím.


Myslim, ze to neni uplne stejne jako kdyby po sobe strileli Cesi a Slovaci. Protoze je to souboj dvou ruznych svetu. Zidi tam vybudovali osady a infrastrukturu v pousti naprosto z niceho. A jestli jsi byl nekdy v nejakem casti muslimskeho sveta (mimo turisticke letovisko), tak na palestinskych uzemich je to nekolikrat horsi, dokonce si troufnu rict, ze oni by tam bez Izraele uz dneska ani neprezili. Ale zase to neni tak, ze Izraelci jsou jenom ti hodni...

Jinak, jestli to je pro nas zatim nezazivne tema, tak je to jedine dobre. Az nedejboze u nas budeme resit podobne problemy, ktere se odehravaly na predmesti Parize nebo nedavno v Malmo, tak to sice bude zazivne, ale o to horsi.
4honza
Datel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Cristinne 10. 1. 2009 15:37

Já mám pocit, že západní svět prezentuje právě Izrael, jako tu "dobrou"stranu, která se prakticky jen brání... A to i za cenu stovek mrtvých Arabů, kteří mají s konfliktem společné jen to, že na území Gazy prostě bydlí, což je právo, které jim nemá nikdo co brát...
Aby bylo jasné, nestavím se na stranu Hamasu, to ani v nejmenším, ovšem zrovna tak se mi nelíbí ani prezentace izraelského státu, jako nějakého hrdiny, který prakticky zachraňuje celý svět.
K muslimům a islámskému naboženství se zbytek světa staví převážně ostře. Zjednodušeně podezírá každého muslima z terorismu. Hamás a další ultraextremistické skupiny nejsou tím, o čem islám je. Ano, v koránu se mluví o džihádu, svaté válce, šíření tohoto náboženství ohněm a mečem, ale způsob, jakým si většina lidí tato slova vykládá je víc než pouze zkreslený... V současné době, se arabské střely ničím neliší od izraelských. vraždí oboje stejně a pokud bychom to převedly na náboženství - judaismus a islám si v tuto chvíli obrazně nemají co vyčítat. Krve civilního obyvatelstva mají na rukcáh obě náboženství minimálně stejně.
Konflikt v Gaze trvá dlouhá léta, ale nikdy se nevyřeším vzájemným ostřelováním. A to, že za cenu zabití jednoho z představitelů hamásu zemře při jediném útoku na tři stovky vskutku neviných civilních obyvatel, z toho převážně dětí a žen, je více než politování-hodné a omluvou pro takovýto útok naní ani to, že zabitý vůdce sídlil v těsné blízkosti školy. Onen zabitý vůdce je nahrazen v průběhu několika málo hodin a konflikt se nikam neposune, ale životy bezmála 900 mrtvých na jedné straně a kdo ví kolika na druhé už nikdy nikdo nevrátí....
Na co se tu sakra čeká? Na to až jedné straně dojdou "náboje"? Nebo až bude jedna strana vyvražděna? Pokud ano a jediné, co dokážeme, je že posílíme jednu nebo druhou stranu, pak žijeme v absurdním světě a základní principy lidskosti jsou již dávno pohřbeny a my se můžeme jít postavit do fronty na příští kulku...
Ona nebo já - já nebo ona - já nebo já - ona nebo ona... Kdo vlastně?
Cristinne
Miss nohy 2010
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 4honza 14. 1. 2009 21:08

Cristinne:

Izrael opravdu neni hrdina, ktery zachranuje cely svet.

Izrael, ale reprezentuje zapadni hodnoty a lidi, kteri jsou jeste ochotni za ne bojovat. Toho uz ovsem lide v Evrope povetsinou schopni nejsou.

Samozrejme vim, ze se vzajemnym zabijenim nevyresi nic, naopak nenavist vuci Izraeli jeste vzroste v ocich Palestincu. Ani v zapadnich civilizacich neni vsechno skvele a zarive, ma mnoho problemu. Presto, si nemyslim, ze by si vetsina z nas dokaze predstavit zivot v nejakem muslimskem state. Nektere rezimy jsou totiz spolecensky na urovni stredoveku a mysleni je stale v intencich krizackych vyprav krestanske Evropy.

To, ze umiraji civiliste je hrozne. Ale upozornuji na to jeste jednou, to co je pro nas soucit nebo snaha videt lidsky rozmer konfliktu, to je na strane Arabu videno jako naprosta slabost, ktere je nutno vyuzit. Izrael dlouho prohraval medialni valku v Evrope, proto pristoupil k tomu, co bylo pro nej logicke - zavrel pristup novinarum a humanitarni pomoci.

Stejnetak muzu videt vybuch atomove bomby jako naprostou tragedii vuci statisicum nevinnych lidi. A presto, kdyby nebyly atomove bomby svrzene, Japonsko by nikdy nekapitulovalo ve 2.svetove valce a na strane USA a Spojencu by byly desetitisice dalsich mrtvych, kteri by se stali obetmi sebevrazednych utocniku. Vim, je to extremni prirovnani, ale ma ukazat, ze s tim kdo rozumi pouze demonstraci vlastni sily a fanatismu, nelze nijak vyjednavat, dokud nepochopi, ze bojovat silou proti silnejsimu nepriteli je marne a daleko lepsi vysledku dosahne, pokud bude vyjednavat.
4honza
Datel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Cristinne 15. 1. 2009 13:56

4Honza:

Zajímalo by mě, které "západní hodnoty" máš na mysli, protože pokud jsou oněmi "západními hodnotami" prezentovány a zastupovány právě tím, co předvádí Izrael, pak je snad jedině dobře, že je v Evropě stále méně lidí, kteří by byli ochotní za ně bojovat.
V západních civilizacích vskutku není všechno zářivé a skvělé, dokonce bych řekla, že je toho velmi pomálu.
Nikdo tě k životu v muslimském státu nenutí, zrovna tak jako k přestupu na islám. Lidé, kteří dobrovolně žijí v režimech, jež se z našeho pohledu zdají nepochopitelné, však s těmito hodnotami a režimi nemají problémy, je to jiný (naprosto odlišný) způsob života, smýšlení, hodnotových žebříčků...Avšak ani my ani kdokoliv jiný nemá právo je od tohoto života odvracet.
"Izrael dlouho prohraval medialni valku v Evrope, proto pristoupil k tomu, co bylo pro nej logicke - zavrel pristup novinarum a humanitarni pomoci." - toto snad nemyslíš vážně, že ne? Jaká logika spočívá v odepření humanitární pomoci? A pokud někdo odepře přístup novinářům, pak v tom vidím jediný logický důvod, a sice že se bojí záběrů, které by se dostali ke světu, záběrů, které jsou pravdivé a jen ukazují páchaná zvěrstva. A takových záběrů a příběhů skutečně není málo... V postojích vůči Izraeli vždy panovala jakási shovívavost, protože po druhé světové válce se západ bál nařčení z antisemitismu, kdyby ostře vystoupil proti izraelským praktikám... Důkazem je i jakýsi polovičatý postoj např. OSN - postupy Izraele neschvaluje, ale výrazně proti nim nevystoupí... A Izrael má velmi ocného spojence - USA, které ví, jak výhodné to pro ně je. Jim pranic nejde o dobro židů, ale o strategii a vlastní cíle...
Nepovažuji se za žádného znalce historie této problematiky, navíc jsem se začala zajímat až v nedávné době, ale zatím cokoliv, co jsem si přečetla mě nepřesvědčilo o tom, že by Izrael byl "ten lepší, nebo ten větší chudák" v téhle válce, ať už jde o počty zabitých a zraněných, o poídporu ostatních zemí, o život izraelců...A rozhodně není tím, kdo by byl přístupnější mírovému vyjednávání...
Btw: vřele doporučuji ke shlédnutí dokument Palestain is Still the Issue od Johna Pilgera... Dává nahlédnout do historie problematiky i do "současného" stavu (je tuším z roku 2000 nebo 2002) - zobrazuje život v okupovaných pásmech takový, jaký je na obou stranách.
A pokud jde o tu pasáž s atomovými bombami v Japonsku za 2. světové války, tak ta mi skutečně vyrazila dech. Ano, války zpravidla končí naprostým zdecimováním jedné strany a je to cesta k jejich ukočení, protože druhé straně nezbývá nic jiného. a to co nasleduje uz neni vyjednavani, ale naprosty diktat podminek... A opět se dostáváme, k tomu, že se současným "silnějším" západním civilizacím patrně jako jediné možné řešení jeví naprosté zničení, téměř vyhlazení nepřitele... Vážně vám připadá, že tohle je správně? já bych spíš řekla, že je to absurdní... Bohužel absurdita je zřejmě stylem života téhle "civilizace"... :-l
Ona nebo já - já nebo ona - já nebo já - ona nebo ona... Kdo vlastně?
Cristinne
Miss nohy 2010
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Cristinne 15. 1. 2009 14:03

Jack111 píše:Jelikož tam nemůžou novináři, může se jen dohadovat, jak to tam vypadá a kolik mrtvých může být. Já třeba slyšel, že tam zastřelili dopraváka, protože ho brali jako příslušníka Hamasu, stejně tak to může být ojedinělý případ jako kec.
4honza: Kdyby někdo zasypal Americké město a ten někdo sypal z území Ameriky, tak by tam asi letectvo neposlali. Možná jo a možná ne, ale nevinné oběti by určitě nechtěli.
Hamasu o mír nejde. Chtějí zničit Izrael.


Ne, Palestincům vůbec o mír nejde, tenhle stav jim patrně úplně vyhovuje a jsou to šmejdi, který chtějí zničit stát, který je okupuje. Máš recht. A proto z celého svého původního území požadují už jen nějakých 24 % , na kterých je jim ještě dovoleno přežívat... V jednom návrhu dokonce ustoupili na 10 % území. Ale mají šílenou podmínku - že to totiž bude stát autonomní, se všemi áležitostmi, které suverénnímu státui patří... Otřesné, jak vůbec můžou něco takového chtít?! :hm
:roll:
lidi, přemýšlíte někdy?
Ona nebo já - já nebo ona - já nebo já - ona nebo ona... Kdo vlastně?
Cristinne
Miss nohy 2010
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Cristinne 15. 1. 2009 14:06

Jack111 píše:Swordman: Mimochodem slyšel jsi špatně. 40 civilistů zemřelo dnes v uprchlickém táboře, kterou trefili. Údajně...


Btw: když jsme u těch čísel, tady je údaj k 15/1/2009, 13:40 hod:
"In 20 days 1054 Palestinians killed by Israel including 335 children & 100 women, 5000 injured."
co vy na to?
Ona nebo já - já nebo ona - já nebo já - ona nebo ona... Kdo vlastně?
Cristinne
Miss nohy 2010
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků