Studium mediciny, vseobecne lekarstvo v SR, CR, inde? +/-

Názory na současné školství & srovnání se zahraničím

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod rado3105 6. 1. 2009 16:52

Rad by som pocul vase nazory na studium mediciny, v SR, CR, napiste aj mesta, kde studujete. Zaujima ma kvalita vyuky, pomoc a ochota vyucujucich, moznost zapojit sa do vyskumu(nielen blbo sediet a robit veci ktore uz nemaju vyznam), kvalita knih(ochota profesorov akceptovat aj vedomosti zo zahranicnej literatury), studenti ako kolektiv, ktora skuska je najtachsia na danej fakulte?
rado3105
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 8. 1. 2009 07:00

Na medině sou lamy, kerý uměj všecko nazpaměť a nejsou schopný nic vymyslet. Poď na přírodovědu. 8-)
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rado3105 8. 1. 2009 19:18

Uz som na medine v BA, do istej miery mas pravdu, celkovo vyucba aspon v BA stoji za *****, nutia ta biflit sa, na ***** knihy. Extremne ma zaujimaju obory ktore sa tam beru(mikrobiologia, imunologia, biochemia, patofyziologia, patologia), ale problem je ze su na ***** knihy, teraz sa ucim mikrobiologiu na skusku z anglickej knihy(podstatne lepsia, ako votava), dufam ze uspejem, lebo su tam netolerantni dementi a nutia len biflit sa. Uspeje len clovek ktory ani nema zdravy rozum, ale trpezlivost a odsedi si to. Skoda ze to tak je lebo medicina je krasny obor, keby sa do toho zamiesal system ala U.S.A kde ma clovek uz pocas studia venovat sa niecomu stalo by to za to. Ale BA stoji za *****, co sa mediciny tyka. Preto rozmyslam nad prestupom mozno do nejakej anglicky hovoriacej krajiny(kedze tipujem ze v CR to bude podobne ako u nas).
Studenti su magori jeden na druheho kydaju, zvelicuju, dristaju(s takym dementizmom ako som sa stretol na medine som sa v realnom zivote nestretol a vraj inteligencia - potom aj medicina u nas vyzerat ako vyzera ked to taki ludia riadia.
rado3105
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Olimant 12. 1. 2009 23:42

No pritelkyne studuje 1. lekarskou na karlovce. Je ve tretaku a uci se tak prumerne 6 - 8 hodin dene. Ucitele tam sou pekny vozembousi co podrazej a chovaj se na preshubu...

Jinak nesouhlasim s tim, ze nejsou schopny nic vymyslet, maj toho hodne z pameti, ale taky toho musi dost vymyslet... Mas tam fyziku, chemii + ruzne interakce jak na co reaguje... Mozna to sou lamy, ale myslim, ze oni by tvou skolu zvladli zatimco ty tu jejich ne, pac neznam nikoho zamerenyho na matiku, fyziku atd. kterej by se zvladl naucit obrovsky kvantum informaci... :D
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
Olimant
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 13. 1. 2009 08:02

olimant, a ty mas pocit, ze ja na molekularni biologii nemusim umet kvantum informaci? bez znalosti nevymyslis nic, problem je v tom, ze vetsina lidi na LF (cest vyjimkam!) se umi info maximalne naucit a dale nepouzit. jedna vec je vystudovat, druha byt v tom dobrej.
rado, nam rekli hned v prvaku, ze na cesky ucebnice mame zapomenout. prakticky jediny dve knizky, kery mame doporuceny cesky (a sou mimochodem vynikajici) jsou Biochemie od Voeta a Organická Chemie 6e. od McMurryho. jinak vsecky zasadni ucebnice vychazej v anglictine a prekladat je nikdo nechce.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lukecz 14. 1. 2009 10:49

Bobroněnko píše:olimant, a ty mas pocit, ze ja na molekularni biologii nemusim umet kvantum informaci?


Stačí znát ústřední dogma a ten balast okolo vyčteš z pubmedu :mrgreen: 8-)

Jinak já chtěl být vždycky lékař, pořád si s tou myšlenkou pohrávám, ale zároveň si říkám,že je lepší následkům předcházet než je léčit 8-)
Barman v Nočním klubu* Pauza.cz

šťastně vdaný za Snížka
Call of Duty :UO player
Lukecz
Barman v Nočním klubu
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Olimant 14. 1. 2009 11:21

Bobroněnko: To jsem tim nemyslel... Ale jiste i ty uznas, ze na medine je trochu jine kvantum informaci nez na prirodovede;-)

Jinak ja to bral podle sebe, mam rad matiku a podobne predmety, protoze se tam necha hodne veci odvodit a problemy me delaj veci na zapamatovani jako jseou vzorcky atd... Treba anatomii coz sou asi 3 knizky po 500 strankach (zalezi na vydani) bych do sebe nenatlacil ani za 2 roky, natoz za 2 semestry...
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
Olimant
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rado3105 14. 1. 2009 15:42

bobronenko uplne s tebou suhlasim, tiez objednavam knihy zo zahranicia(amazon, ebay). Kazda skola je narocna, pocitace, bankovnictvo, biologia....problem je ze skusajuci to moc nevyzaduju naraz sa biflit ale je to od osobneho zaujmu co je podla mna lepsie. Nuti to cloveka na neico sa zamerat a byt v tom dobry, nemozes byt vo vsetkom dobry. Medicina funguje tak ze ucia vsetko ale naucia *****, a to je aj obraz kvality doktorov v CR a SR, a famy typu ze sme dobri(to su len zvasty). Na medicine a obzvlast ked sa clovek uci z domacich knih, tak ked nevie selektovat musi sa biflit a travi hodne casu ucenim, pricom ked je dobre napisana kniha tak selektovat vobec netreba a dobre sa to cita(vid anglicke knihy, ktorym nase ani na paty nesiahaju). Medicina je uzasny obor ale u nas to je zaspate a preto to aj cloveka niekedy odradza. U nas sa v skole nenaucis skoro nic max. tak praxou, pricom v zahranici je opak iny(ale tam maju podstatne skor prax a podstatne kvalitnejsiu, viac dbaju na studenta, uz len priklad Viedne).
rado3105
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 14. 1. 2009 22:14

Luke, nejakej chytrej 8-) myslim, ze to povim profesorovi, az se opovazi se me zeptat u zkousky z organiky na neco mimo centralni dogma. uvidim, jakou rychlosti poletim ven. :mrgreen:

olimant: jo, kvantum informaci je jine...ale chapej, biochemici a molekularni biologove si o medicich mysli sve... o<:)

edit: jako takle - nechapej me spatne. pristup LF je urcite dobrej k tomu, cemu se bude venovat vetsina absolventu. sirokej prehled proste doktor potrebuje.
na druhou stranu, z vlastni zkusenosti vim, ze na medicinu se dostanou s prehledem lidi, keri maj samy jednicky, fotografickou pamet, a jinak sou totalne vypatlani. Sok, kery sem zazil, kdyz se me na gymplu zeptala spoluzacka v seminari chemie, jestli je HCl silna nebo slaba kyselina, tezko popisovat. Na medicinu se pochopitelne dostala a nepochybuji, ze ji diky sve pameti bez problemu udela. Pri predstave, ze by jednou mohla "lecit" me dite, mi vstavaj vlasy na hlave hruzou.
dalsi vec je, kde by medicina byla, nebejt biochemie.
pointa myho sahodlouhyho vypraveni je ta, ze clovek se "sirokym rozhledem" nema sanci nikdy nic vymyslet, protoze nebude znat konkretni problem natolik, aby mel vubec sanci na nejaky prulomovy napad. takze bude preslapovat se svymi vedomostmi na miste a u slozitejsiho problemu ma proste smulu.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PetraSeda 16. 9. 2014 12:14

Každá škola má své obtížné oblasti.
PetraSeda
Čtenář


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků