Prodali mi NTB s jinou konfig. nez na jake jsme se dohodli

Zde můžete konzultovat s ostatními své právní problémy s reklamacemi, výměnou zboží, odstoupením od smlouvy a věci s tím související

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod error404 1. 1. 2009 18:54

Zdravím,
Koupil jsem notebook HP Compaq 6910p na PCSeznam.cz (na firmu, takze s odpoctem DPH - starsi, zaruka jeden rok). Jel jsem si pro něj osobně, ale na místě jsem zjistil, že NTB má méňe operační pamšti a jiný procesor. Todle jsem Dořešil tak že mi dal prodejsce slevu 500 Kč.

Jenže po příjezdu domů a nainstalování OS, jsem zjistil že v NTB není BlueTooth a chybí tam také WiFi (samozrejme tam oboji melo byt) + disk je misto 160GB 80GB.

Asi po trech dnech jsem se chtel po prodejci, vratit penize a ja ze mu vratim NTB. Jenze on se krouti ze mi da max. slevu 1000Kč, zen jsem si toto mohl zjistit pri osobnim predani apod. (toto se, pokud nerozeberu NTB zjistit pri predani neda, jelikoz NTB nemel nainstalovany OS).
Rika ze uz jsem ho pouzival -- jen jsem nainstaloval OS a ze tim se mnou zkoncil.

Je nejaka moznost jak z neho dostat penize? exsistuje na toto nejaky zakon? Potreboval bych presne znenim, abych mu to mohl poslat....

Dekuji :)
error404
Čtenář

Odeslat příspěvekod 4honza 2. 1. 2009 01:05

Existuje zakon na ochranu spotrebitele, kde se mj. pise

§ 5 Klamavé obchodní praktiky
(1) Obchodní praktika je klamavá,
a) je-li při ní užit nepravdivý údaj,
b) je-li důležitý údaj sám o sobě pravdivý, ale může uvést spotřebitele v omyl vzhledem k okolnostem a souvislostem, za nichž byl užit,
c) opomene-li podnikatel uvést důležitý údaj, jenž s přihlédnutím ke všem okolnostem lze po podnikateli spravedlivě požadovat; za opomenutí se považuje též uvedení důležitého údaje nesrozumitelným nebo nejednoznačným způsobem, nebo
d) vede-li způsob prezentace výrobku či služby, včetně srovnávací reklamy, nebo jejich uvádění na trh k záměně s jinými výrobky či službami, nebo rozlišovacími znaky jiného podnikatele,

§ 9
(1) Prodávající je povinen řádně informovat spotřebitele o vlastnostech prodávaných výrobků nebo charakteru poskytovaných služeb, o způsobu použití a údržby výrobku a o nebezpečí, které vyplývá z jeho nesprávného použití nebo údržby, jakož i o riziku souvisejícím s poskytovanou službou. Jestliže je to potřebné s ohledem na povahu výrobku, způsob a dobu jeho užívání, je prodávající povinen zajistit, aby tyto informace byly obsaženy v přiloženém písemném návodu a aby byly srozumitelné.
(2) Povinností uvedených v odstavci 1 se nemůže prodávající zprostit poukazem na skutečnost, že mu potřebné nebo správné informace neposkytl výrobce, dovozce nebo dodavatel. Tyto povinnosti se však nevztahují na případy, kdy se jedná o zřejmé nebo obecně známé skutečnosti.
4honza
Datel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod error404 2. 1. 2009 02:46

4honza --- Diky moc :) ... A nepise se jeste nekde na co mam narok v pripade ze se nektery z techto ustanoveni nedodrzi? Abych to dotycnemu mohl poslat kompletni...
error404
Čtenář

Odeslat příspěvekod 4honza 2. 1. 2009 09:22

Bohuzel jste to nekupoval jako soukroma osoba, tam jste chranen obcanskym zakonikem, protoze smlouva, jez odporuje zakonnym predpisum, je neplatna jiz od sameho pocatku (aplikovana v primerene mire). Obchodni pravo tak dobre neznam, abych mohl z fleku vysypat paragrafy.

Kazdopadne podle zakona o spotrebiteli jsou za klamave obchodni praktiky sankce az v radech milionu a hrozba sankce by mohla s prodejcem urcite pohnout, pak musite ovsem "jednat", pokud si prodejce neda rict.

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/sp ... 146/17475/
4honza
Datel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod error404 2. 1. 2009 11:26

A da se tohle aplikovat i v pripade ze jsem NTB nekupoval na soukromou osobu? Podle mne v tomto pripade by to jit mohlo.. ?
error404
Čtenář

Odeslat příspěvekod 4honza 2. 1. 2009 14:06

Obcansky zakonik je vam k nicemu, tyka se fyzickych osob, takze jeho ustanoveni se aplikovat v techto pripadech nedaji.

V tomto pripade se vztah ridi ciste obchodnim zakonikem, takze se doporucuji zacist zde:

http://business.center.cz/business/prav ... 3h2d1.aspx
4honza
Datel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bungo 2. 1. 2009 16:22

Pokud prodece vedel, ze prodavany Notebook ma ine parametry, nez ktere uvadi, tak prichazi v uvahu i § 250 Trestniho zakoniku. Podvod. Pokud se bude dale cukat, tak klidne na nej podej trestni oznameni...
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod error404 5. 1. 2009 21:02

No popisu presne moji situaci:


Notebook jsem si objednal na internetu na strance PCSeznam.cz. Objednavka mi prisla mailem, je v ni popsana konfig. notebooku. Prijel jsem si pro nej osobne, na miste jsem zjistil jednu odlisnost a to misto 2GB RAM jen 1GB + misto procesoru T7500 proc. T7300. Prodejce mi dal slevu 500 a prodal mi NB s tim ze do smlouvy napsal HP 6910p T7300 (bez serioveho cisla a popisu dalsi konfigurace). Posleze az jsem dojel domu zjistil jsem prvni dalsi odlisnost - mensi disk. Dohodl jsem se s prodejcem tedy na vraceni 1000kc z ceny. Po sleze jsem ale zjistil ze v NB chybi jeste BT adapter a WiFi. Dosla mi trpelivost a nabidnul jsem mu ze bud vice slevni anebo odstoupim od smlouvy. S tim on nesouhlasil s tim ze jsem si pro NB byl osobne a mohl jsem si vse overit (coz jsem samozrejme bez rozebrani NB nebo nainstalovani OS nemohl), poslal mi dobropis na drive dohodnutych 1000 kc a rekl mi ze dal se se mnou o tom nebude bavit, ze na me nema cas.

Mam nejakou sanci z neho dostat zpatky penize a vratit mu NB? Z dokumentace mam kupni smlouvu, viz vyse, mail s objednavkou a dobropis ktery mi poslal (je na nem napsano neco ve smyslu nahrada za rozdil v konfiguraci) a historii z ICQ.
Jak mam v tomto pripade postupiovat, kam se mam obratit a jaka je sance na uspech (nerad bych se soudil pul roku a nakonec jeste musel platit vydaje za soud). Jen jeste doplnim ze v zakonniku (obchodnim) se moc nevyznam a moc mi to neda kdyz ho proctu, NB byl kupovan na firmu.
Nebo nenapada vas nejaky zpusob jak z neho proste vymlatit dalsi slevu?

Diky za vase nazory, za ty kterymi prispejete, i kterymi jste uz prispeli :) .... at uz pomuzou ci ne...
error404
Čtenář


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků