Jak maskovat zbraňové systémy v kosmu.

Diskuze o vesmíru, nových vědeckých objevech i technice v běžném životě

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod gronenzon 22. 11. 2007 09:51

Reaktory... odpovím později.
Termočánky napájené teplem z rozpadu radioizotopů znám.

Co se týče kontejmentu jeho existence neexistence a pod. cituji "Naopak velikou nevýhodou je potřeba ochrany ostatních komponentů zařízení před radiací."

viz. napájení družic : http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=1450 ... m_clanky=4

Že se nikam nic nevleze je dětský argument, některé družice jsou velké jako autobus, samozřejmě ne ty České to jsou většinou prdítka které odveze na rudlu i ženská ;-) ano takové družice si vystačí s napájením pomocí malé krabičky.
Tápu, neznám a proto lžu. Všichni lžou a tváří se přitom jak mudrcové, zoufalý pohled.

{ ... gronenzon total-parmenent logout 29.11.2007. }
gronenzon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kosch 22. 11. 2007 10:51

jasně, že tam ten "kontejment" (aby bylo po tvém) je, ale nemá velikost autobusu rozhodně nemá, pořád je to celkem malá "krabička", inu jaderná energie je mocná :-)
prostě nelze dopravit na orbit "tajně" víc jak pár kilo (ono to z výše zmíněných důvodů prakticky nejde vůbec, ale to je jiná věc...)
The universe never did make sense; I suspect it was built on government contract.
Robert A. Heinlein
kosch
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod gronenzon 22. 11. 2007 11:34

Takhle se můžem bavit hodně dlouho, k tématu vlákna ani k detekci už nemáte asi nic že?
Tápu, neznám a proto lžu. Všichni lžou a tváří se přitom jak mudrcové, zoufalý pohled.

{ ... gronenzon total-parmenent logout 29.11.2007. }
gronenzon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hijack 24. 11. 2007 16:34

ty reaktore??? nove osloveni? Nemelo to byt redaktore?
Odpoved na temu si najdes sam ako vzdycky.
hijack
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fido+ 29. 11. 2007 13:32

Nejlepsi maskovani je nejaka "pridana" funkce na nejake normalni druzici.
Fido+
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ES0 29. 11. 2007 16:10

jen jestli neni nejlepsi nemaskovat nic

pri vypusteni jakekoli druzice proste tvrdit ze je to super vojenske zarizeni, no a takhle zmast nepritele, ptze ten kdyz uz by se rozhodl je sestrelovat tak spise nejdrive nekomu prestane jit televize nez by se trefili do te opravdu vojenske :)
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kosch 29. 11. 2007 20:09

ESO: jenže je obrovská spousta lidí co ví co se na danou raketu skutečně montuje, takže by se vždycky dal najít někdo kdo za patřičný poplatek řekne co se právě opravdu vypouští... prostě se smiřte s tím, že v dnešní době utajeně nic do vesmíru nedostanete (leda si najmout nějaké emzáky s antigravitací, maskováním a kdo ví čím ještě :mrgreen: )

Fido: přidaná fičura k jiné družici, je nemožná z jednoho prostého důvodu, cokoliv vojenského, co se pošle do vesmíru má minimálně jednu nepříjemnou vlastnost - je to velké, většinou hidně velké... takže utajení zase nula nula nic..
The universe never did make sense; I suspect it was built on government contract.
Robert A. Heinlein
kosch
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fyzikář 30. 11. 2007 00:12

to ESO
Vůbec to není špatný nápad. Televizní satelit jistě využívá některé transpordéry(rezervní) k vojenským účelům (ke komunikaci, nic jiného by tam asi nevešlo). Stařičký SkyLab měl v době studené války na palubě údajně kolem 2 tun vědeckých aparatur pro výzkum Slunce. Do toho schováte cokoliv na úkor něčeho. Mlčenlivost pozemního personálu lze přece zajistit obyčejným podpisem. Kdo z nás byl na vojně, a podepisoval utajení, ví, že případný prokurátor - vojenský soud by jednal nekompromisně.
Fyzikář
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 2. 2008 22:50

Reaktory - myšleno aktivní štěpné reaktory, nikoli jen pasívního ohřevu samovolným radioaktivním rozpadem využívající termočlánkové baterie - na satelitech byly. Bývalý SSSR je vypouštěl na svých "radarových" satelitech (samozřejmě, jak jinak, špionážních) ALMAZ a LUČ jako zdroj energie, nutný k provozu - na MegaWattové radary solární články prostě nestačily. Ty reaktory se jmenovaly TOPAZ a několik jich bylo v 90. letech minulého století prodáno pro výzkumné účely do USA. Používaly granulované palivo - ne tyče jako třeba dukovanské a temelínské "vévéerky".

A co se maskování na orbitě týče - pro totální zamaskování by bylo nutno ne zajistit tepelnou a optickou neviditelnost, ale naopak "průhlednost" - neb k čemu je mi ideálně černé těleso, které sice nepřítel díky jeho nulovému vyzařování nemá šanci uvidět přímo, ale které během svého pohybu po pozadí hvězdné oblohy "zakrývá" hvězdy a jiné nebeské objekty?
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JozefV 28. 3. 2008 15:12

Lietadlom sa maly satelit neda vyhodit/vystrelit do kozmu? :D
JozefV
Nadšenec

Odeslat příspěvekod EKKAR 7. 4. 2008 22:04

Myslíš jako že bys dosáhl v letadle jistou část oběžné rychlosti, řekněme ve výšce 15-20km nad povrchem a tam odpálil miniaturizovanou nosnou raketu, která by dodala ten zbývající díl obžné rychlosti? Burt Rutan Ti odpověď dal - jeho Space Ship One to dělá taky tak - a ne s miniaturní družicí, ale s několikatunovým letadlem/raketoplánem s tuším 3 nebo 4 sedadly... Jinak idea tohoto způsobu vynesení na oběžnou dráhu je stará jako kosmické lety samy - spíš ještě starší...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
Návštěvník

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků