Jak získávají děti cigarety?

A také další zlozvyky; povolit nebo zakázat

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Apophis.k 8. 8. 2007 21:28

to je sice pravda, ale dopravu potřebuje každej(ty nevytížený auta nechme napokoji), co zatím cigarety nikdo!!
Apophis.k
Nemám nic, jsem studý chudent...
Apophis.k
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 8. 8. 2007 23:00

Apophis.k: To co jsi napsal je esenciální demagogie. Já jsem řekl, že mi auta v principu nevadí. A taky, že mi vadí, když jeden člověk kvůli svému pohodlí přepravuje kromě sebe tunu plechu a zamořuje tím vzduch exhalacemi, které musím dýchat. Ty na to reaguješ slovy "ty nevytížený auta nechme napokoji". Přijde ti to normální? Asi ano. Mě rozhodně ne.

Pokud reaguješ na kuřáka v místech kde se nemá kouřit formou "ty dobytku" s vlastním vnitřním ospravedlněním, že to dobytek je a neuvědomuje si to, tak splňuješ parametry jednání, které nemá za cíl dosáhnout nějakého žádoucího stavu, ale pouze a jen vyvolat konflikt. Pokud jsi takhle šťastný a spokojený, budiž. Stavíš se ale na roveň toho bezohledného kuřáka, jen otravuješ vzduch něčím jiným. Je to tvůj boj, tvoje cesta. Svět se kvůli tobě nezboří, jen do něj přibude pár kapek jedu, pár lidí bude mít nepříjemný zážitek a pár lidí bude považovat jakoukoli protitabákovou osvětu (všimni si, že neříkám protikuřáckou) za výplod fanatismu. Nic víc a taky nic míň.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Apophis.k 8. 8. 2007 23:24

no, nic proti, nechci, aby sis myslel, že mi došly písmenka, ne bo že nedokážu reagovat ny ty odborný kecy typu "esenciální demagogie", ale já prostě vím, že mám pravdu, ty to víš taky, ale nechceš si to priznat... Myslíš, že neznám zádný kuřáky, že to nejsou moji kamarádi, samozdřejmě že jsou, jsem s nimi rád, ale prostě mi to *****í... ty to nechápaš, protože tobě to *****í!! Jde tady o to, že i kdyby jsme jednou úplně odstranili ty tvoje pořád opěvovaný nevytížený auta, tak pořád bude muset nějaká doprava existovat, nejde prostě zastavit, protože je potřeba, potřebuju ji já, potřebuješ ji ty, potřebujeme ji všichni... Kdo potřebuje kuřáka?? kdo potřebuje tabák?? NIKDO!! Přeber si to jak chceš, to, že mě nazýváš fanatikem je jen tvoje hloupá obrana, protože pro tvoje kouření a závislost na cigaretách neexistuje rozumný vysvetlení!!

A ještě k těm dobytkům... NIKDY sem žádnýmu kuřákovy na zastávce neřekl, že je hovado, ačkoliv si to myslím, a mnozí si to označení i zaslouží, ty si toho třeba nevšímáš, ale když přijdu na zastávku a na zastávce je ten krásnej, leč neúčinej nápis ZÁKAZ KOUŘENÍ a pak vidím, jak stojí kuřák se žvárem v hubě metr za tím sloupkem s jízdním řádem a pálí, pak k němu přide policajt a řekne mu, že to má zhasnout, tak on řekne, že ne, že není na zastávce, tak s tím prostě nikdo nic nenadělá, bohužel ten smrad se na tu zastávku přenese stejně, jako kdyby stál přímo mezi lidma na zastávce... A pak, že nejste hovada? a nesnaž se tady ohánět slovy: to byl jeden, ostatní to nedělají... ano dělají to, a často a všichni, stoupnou si vedle zastávky, sou spokojení, že jim všichni můžou vlíst na hrb, že oni na zastávce nestojí...
Apophis.k
Nemám nic, jsem studý chudent...
Apophis.k
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 9. 8. 2007 00:29

Takže aby bylo jasno:
- velmi s tebou souhlasím s tím, že kádrování přátel podle toho zda kouří nebo ne je blbost (byť jsi to jen velmi nepřímo naznačil, ale snad jsi to tak myslel)
- již 3 měsíce jsem neměl cigáro v hubě a žádné další si nehodlám zapalovat
- já jsem na rozdíl od tebe kuřákovi na zastávce řekl, že má jít někam jinam. Pokud kouří jeden centimetr mimo zastávku, je jeho jednání lege artis a pokud se ti to nelíbí, můžeš v daném okamžiku klidně panáčkovat na uších a nebude ti to nic platné
- co jsi udělal pro to, aby bylo vytvořeno "ochranné pásmo" kolem zastávek? Napsal jsi svému poslanci? Nebo jsi s ním o tom dokonce mluvil? Požádal jsi MD a MZd o informace? Zavolal jsi na nějakého kuřáka, který kouřil tam kde se to nesmí městkou nebo republikovou policii? Ne? Pak si nestěžuj na neúčinný nápis nebo na jeho obcházení.
- Nevím, kdo potřebuje kuřáky, ale výnos spotřební daně z tabáku činí cca. 36 mld. Kč ročně (cca. 3,5% státního rozpočtu). Další 1 miliardu činí výnos daně z příjmu u největšího tuzemského výrobce cigaret.
-Jelikož se kuřáci dožívají průměrně o 15 let méně než nekuřáci, činí úspora důchodového systému něco přes 600 tisíc korun jednoho kuřáka.
- Ačkoli kuřáci mají za dobu svého života o něco vyšší nároky na čerpání ze systému zdravotního pojištění, vyhýbají se jim díky nižší době dožití tzv. "nemoci stáří". Tím je generována úspora v ne zcela prokazatelné výši, nicméně odhady hovoří o cca. 300 tis. Kč na osobu.
- Oproti tomu náklady na léčbu hrazené přímo státem jsou necelé 3 mld Kč
- Do uvedeného nejsou započítány výnosy z daně z příjmu zaměstnanců působících v tabákovém průmyslu, obchodu s tabákem a jejich subdodavatelů + výnosy z DPH za zboží a služby, za které tito zaměstnanci utratí své výplaty.

Líbí se ti to? Ne? Chtěl bys zakázat kouření jako třeba v Nepálu? Ok, vymysli čím se nahradí těch 30 mld spotřební daně resp. kde se ta částka ušetří a řekni na férovku: Ano, jsem ochoten platit vyšší sociální pojištění abych vykompenzoval vyšší nároky na důchod a vyšší výdaje na nezaměstnanost.

Jako nekuřák máš oproti kuřákům komparativní výhodu - jsi v řadě případů produktivnější, řada zaměstnavatelů má nekuřáctví jako podmínku. A pokud nemá, tak v CV je to sice malé, ale přece plus. Nevím proč si tuhle výhodu neužíváš. :-)

Přijde ti hnusné, že stát na závislosti jiných takhle vydělává? Mě trochu jo. Byl to kromě jiných motivací důvod proč jsem přestal. Zatím jsem v plusu necelých 20.000,- a užívám si jich.

Mimochodem, měl bych návrh progresivní zdanění uzenin, soli, čokolády, cukrovinek a dalších komodit. Zdanění 5% DPH mi přijde vzhledem ke škodám, které páchají naprosto směšné. A že jsou potřeba? Ale kdepak - bez gothaje, vlašského salátu a dalších lahůdek se každý obejde. Ano, jejich konzumace nezanechává dým, ale zdravotní následky, jsou podobné. Jediné plus je, že žrout těchto pochoutek většinou tolik neobtěžuje okolí.

Be happy ... ;-)

P.S.: psal jsem též o vymahatelnosti práva v souvislosti s prodejem cigaret nezletilým. Máš na to nějaký názor nebo jsi jen zaslepen téměř patologickou nenávistí vůči kuřákům?
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Apophis.k 9. 8. 2007 13:08

ok, tak tuhle nesmyslnou hádku uzavřeme, protožě jinak by to bylo ještě na měsíc... Jasně, s daněma máš pravdu, stát na tom sice vydělává, ale nemám strach z toho, že by si ty sobecký hovada ve vládě nenašli jinej příjem peněz, asi by se to promítlo na každým z nás, ale jak se říká, co oko nevidí, srdce nebolí, takže by o tom většina lidí stejně neměla ani ponětí... Zdanění těch věcí, co jsi uvedr nahoře by byla asi blbost, i když třeba mají nepříznivý účinky na zdraví, ale pořád to jsou potraviny a ty jsou určené k tomu, aby člověk neumřel hlady, co zatím cigarety jsou přímo určené k tomu, aby se na nich lidé stávali závislými a aby lidem poškozovali zdraví...

samozdřejmě, že na to názor mám, podle mě je důležitý, aby se k těm cigaretám prostě děti vůbec nedostly, protože když nezačnou ve věku, kdy sou ještě hloupý, tak pak už nezačnou nikdy, pokud dostanou rozum... :-)
Apophis.k
Nemám nic, jsem studý chudent...
Apophis.k
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aquarkko 13. 8. 2007 14:58

ad kouření a práce: ptát se na to, jestli jsem nebo nejsem kuřák, je podle mě diskriminace!!! ať si zaměstnavatel dá mezi podmínky, že během pracovní doby se nesmí kouřit, ale pokud by mě odmítl zaměstnat proto, že jsem kuřačka - NE!!!
Think for your fucking yourself. (Mark Barney Greenway)
aquarkko
Legenda
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JohnDellinger 13. 8. 2007 17:48

V zahranici (Kanada, USA, GB) som sa stretol s tym, ze pri zamestnancoch o ktorych sa predpoklada, ze by mohli pracovat pre danu firmu dlho sa na to v niektorych spolocnostiach pytaju, pretoze vo vseobecnosti predpokladaju, ze fajciar bude castejsie chory, resp. praceneschopny, takze sa chcu vyhnut zbytocnym nakladom za nemocensku.
JohnDellinger
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 16. 8. 2007 23:30

Aquarkko: Podle stanoviska EU to diskriminace není. Sám na to nemám vyhraněný názor. Na jednu stranu s tebou naprosto souhlasím, že co může zaměstnavatel udělat je, že zakáže kouření v celém areálu firmy a do zbytku mu nic není, na druhou stranu je tu očekávaná vyšší nemocnost kuřáků (byť je to spíše "makro údaj", který se v konkrétním případě nemusí vůbec potvrdit), ale také tendence kuřáků k různému odbíhání a též možný nižší pracovní výkon způsobený abstinenčními příznaky.

Osobně jsem trošku proti přeregulovaným antidiskriminačním pravidlům, protože, ať se to komu líbí nebo nelíbí, zaměstnavatel by měl mít právo si určit s kým chce spolupracovat (=kupovat si u něj práci) a s kým ne. Zní to možná krutě, ale pokud budou vedle sebe dva obchody s identickým zbožím a v jednom bude prodávat tlustej plešatej chlap a v druhém příjemná slečna, půjdu do toho druhého. Je to mé rozhodnutí, že utratím své peníze zrovna tam. Na pracovním trhu se tomu samému přístupu říká diskriminace podle pohlaví .... Ale to už jsem opravdu hodně mimo téma ;-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Chemist 19. 8. 2007 16:39

aquarkko píše:ad kouření a práce: ptát se na to, jestli jsem nebo nejsem kuřák, je podle mě diskriminace!!! ať si zaměstnavatel dá mezi podmínky, že během pracovní doby se nesmí kouřit, ale pokud by mě odmítl zaměstnat proto, že jsem kuřačka - NE!!!j/quote]


Odmítnou by Tě nemohl, protože ať jde o jakoukoliv práci, kouření nesmí být důvodem, proč odmítnout. Navíc zaměstnavatel smí sice zakázat kouření v celém objektu, ale stejně tak musí vyhradit místo, kde se kouřit smí. To jsou tzv. kuřárny.
"Dovedeš jezdit bez sedla, pane?"
"Dnes v noci třeba i bez koně..."
Chemist
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DirtyKing 15. 11. 2007 21:21

Kua dneska Ti v 70% trafikách cíga prodaj :-) . A když sem byl malej tak sem přišel k trafice nahodi smutný psí oči a říkal "Dobý den , jedný Státky pro tatínka" :-D
HP Z2 G9 Intel Core i9 13900k, Nvidia RTX A4000 16GB, 64 GB DDR5, 2 TB SSD
Apple MacBook Air 13,6" M2, 16GB RAM, 1TB SSD
iMac 24" 16GB RAM, 1TB SSD
iPad Pro 11" 512 GB
iPhone 15 Pro Max 1TB Natural Titanium
Apple Watch Ultra
DirtyKing
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pade 15. 11. 2007 21:23

dnes som si v stánku vypytal 3 baliky cigariet, nepovedal som nic ine, len prosim si 3 baliky cigariet -----, a nikto sa ma na nic nepytal, tovar som dostal... (cigarety neboli pre mna, ale pre dospelu osobu)
Pade
Přeborník

Odeslat příspěvekod bombul 15. 11. 2007 21:30

Pade

Si obajvil Ameriku? :wink: Ved to je dnes uz uplne bezne ....
Admin na pauze
bombul
VIP uživatelka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pade 15. 11. 2007 21:38

no ale mohli sa aspon tak aby sa nepovedalo, opytat pre koho to je...
Pade
Přeborník

Odeslat příspěvekod includes 15. 11. 2007 21:41

Pade, kde že to bydlíš? V BA?
No, když jsem kupoval cigarety pro starší osoby třeba někde v menším městě, tak se mě mnohokrát ptali, pro koho to je, ale v Praze, tam se snad v životě ani neptali. Ani mě ne. Viděl jsem před cca min. 5 lety záběry z myslím "Na vlastní oči", kde ukazovali, jak už v té době nezletilí přichází k cigaretám :lol:
includes
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pade 15. 11. 2007 21:41

BA nie, Nitra
Pade
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků