Paradoxy vesmíru - vážně, nevážně.

Diskuze o vesmíru, nových vědeckých objevech i technice v běžném životě

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Fyzikář 28. 7. 2007 22:53

to Darth Stewe

Je to staronová unitární teorie. Einstein to vzdal. Uvidíme, jestli někdo z dnešních kapacit to dotáhne dokonce. Dnes je to známé pod názvem Teorie Superstrun. Tato teorie by opravdu umožňovala existenci paralelních dimenzí a mnohem více, jenže je v tom takový nepořádek, že bude lepší počkat, až druhý boom odpadne a začít se seriozně zabývat touto myšlenkou.

Oprava - druhý boom po 95. roku
Naposledy upravil Fyzikář dne 31. 7. 2007 20:16, celkově upraveno 2
Fyzikář
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Darth Stewe 28. 7. 2007 23:03

[quote="Fyzikář"tto Darth Stewe

Je to staronová unitární teorie. Einstein to vzdal. Uvidíme, jestli někdo z dnešních kapacit to dotáhne dokonce. ob]Dnes je to známé pod názvem Teorie Superstrunr/b]. Tato teorie by opravdu umožňovala existenci paralelních dimenzí a mnohem více, jenže je v tom takový nepořádek, že bude lepší počkat, až prvotní boom odpadne a začít se seriozně zabývat touto myšlenkou.a/quote]

Jenže Teorie superstrun je absolutně odlišná od Teorie supergravitace (přesněji řečeno: konkurenční). Především začíná a končí u "superstrun", tedy dalších částeček. Tohle může uznávat jenom někdo, kdo by ještě před pár lety (relativní je ten čas, že?) klidně řekl, že atom je dále nedělitelná nejmenší částečka, nebo dokonce, že je Země placatá. Pěkná pitomost, nemyslíš?
Pod záštitou svobodné vůle jsme přestali přemýšlet o důvodech našich rozhodnutí. Nelze se pak divit, že nejsme schopni pochopit jeden druhého.
Darth Stewe
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Worm 28. 7. 2007 23:07

mumintroll píše:Vykonava pracu tym, ze drzi papier pritom mu nic energiu nedodava. Vlastne pracuje a nic za to nechce. :mrgreen:


Tímhle ale magnet žádnou práci nevykonává. Práce se počítá jsou sučin síly a dráhy. No a lednička, magnet ani papír žádnout dráhu neurazily. (přesněji zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Práce_(fyzika) )
Worm
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mumintroll 28. 7. 2007 23:14

No nemyslim si. Chces povedat, ze ked predpazis ruku zo zavazim a zavazie drzis bez pohybu nevykonavas pracu?? Co teda vlastne robis? Pretoze keby si nedrzal zavazie tak to padne k zemi. Podla mna je to urcite nejaka forma prace. Ale rad sa necham poucit. :-)
mumintroll
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Worm 28. 7. 2007 23:16

mumintroll: No je to tak, nevykonáváš, ikdyž to dá práci. :lol:
Worm
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mumintroll 28. 7. 2007 23:20

ok, Verim Ti. :D
mumintroll
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fyzikář 28. 7. 2007 23:39

TO Darth Stewe

Ale pane kolego, vždyť to říkám, Minkowský časoprostor jak je známo, je zakřivený a má i jiné rozměry (souřadnice antikomutují).Je to prostor s torzí, a je důležitým objektem v supergravitaci. Pokusy s formulací supergravitace nás přivádějí ke Kaluzove-Klainovy teorii o dimenzionálně větším prostoru než 4. i když Mankowský prostor d4 je kompaktnější a nadbytečné dimenze jsou svinuty v Planckově rozměru. Aby teorie supergravitace žila, musí sjednocovat všechny interakce částic, musí obsahovat fenomenologickou grupu symetrie. Její minimalní počet dimenzí musí být 7 a dle Kaluzovy-Klainovy teorie jich musí být 11. Takže pro supergravitaci je to maximálně 8 dimenzí v našem časprostoru.Vím, o čem mluvím. Supergravitace vychází z teorie superstrun, a sám vidíte, že nebylo dotaženo jedno a už je tu jiná teorie, bez ověření např. existence Higgsových bosonů. Vím, že je to špička ledovce a další zajímavé nás čeka. Ale že je v tom pěkný bordel, na tom trvám. :D :D
Fyzikář
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Darth Stewe 29. 7. 2007 00:10

Bordel a nedotažené do konce, jako všechno v téhle společnosti :wink: (sorry za OT)
No, jinak k tématu.Přít se se znalejšími nebudu, ale doteď jsem měl za to (a upřímně stále zato i mám), že teorie superstrun "končí" u jakýchsi "vibrujících strun" (tedy jakémsi objektu) a teorie supergravitace končí u vlastně čisté energie (tedy supergravitace). Mé vzdělání nedosahuje ani zdaleka toho, abych ohodnotil celkový dopad této "drobné" odchylky, avšak přesto je minimálně pro mě tento rozdíl nezanedbatelný a zásadní. Stále se nějak nemůžu zbavit pocitu, že superstruny reprezentují asi tak totéž jako omezená představa světa končícího atomem platící od antiky po moderní dobu. Nejen proto vidím supergravitaci jako logicky mnohem výstižnější/přesnější (nikoliv výstižnou/přesnou). Jde mi spíše o to, co jednotlivé teorie považují za "ten čistý nedělitelný základ". Možná jen slovíčkařím, stejně ale bych se klonil k něčemu "čistému" (zda-li je pojem "čirá energie" odpovídající, to přesně neposoudím, ale citem ji tak vnímám), než dalším "částicím". :hm
Pod záštitou svobodné vůle jsme přestali přemýšlet o důvodech našich rozhodnutí. Nelze se pak divit, že nejsme schopni pochopit jeden druhého.
Darth Stewe
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fyzikář 29. 7. 2007 00:43

to Darth Stewe
Také se omlouvám, že jsem Vás dříve "neodhadl". Znalosti máte více jak dobré, a jsem toho názoru, že teorie supergravitace nebude mít jepičí život. Teorie superstrun naráží na jisté problémy a "zájemců ubývá". To jsem zdůraznil již dříve v tomto fóru. Byl jsem jejich propagátor, avšak již po delší dobu to vidím jinak. Já naopak mám takový dojem, že teorie supergravitace je vysvětlována pojmy, které jsou vlastní strunám. Snad to ani jinak nejde. /viz výše/. Pokud se to ale dotáhne do konce, a vyčistí od "plevele", bude to snad to, na co všichni tak netrpělivě čekáme. :D

Oprava - Stoupenců supergravitace naráží na problémy a z "zájemců" ubývá!
Naposledy upravil Fyzikář dne 31. 7. 2007 20:15, celkově upraveno 1
Fyzikář
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Anamorphy 29. 7. 2007 00:52

crashpc
Když slunce najednou zmizí, odchýlý se planety odstředivou silou do prostoru ihned, nebo jako na světlo budou muset lidé na Zemi čekat cca 8 minut než gravitace přestane působit?
Fyzikář
Díky tomu, že žádná informace se nemůže šířit rychleji než světlo, opravdu nedojde k odchýlení planet vlivem odstředivé síly do prostoru, po odstranění Slunce, ihned. Stane se tak přibližně až po 8. minutách, jak jste správně zmínil. Totéž platí i o středu Galaxie. Pokud zmizí její hmotné jádro - nejspíš super černá díra, my to gravitačně pocítíme asi až po 60000. letech.



Len dodám, že okamžité odtrhnutie planét by bolo platné podľa Newtonovskej fyziky a práve Einstein to vyvrátil svojim priestoročasom. Predstav si priestoročas, teda obrovskú sieť, ohnutú v strede Slnkom (Slnko je teda v akejsi väčšej jame v sieti). Na kraji tej "jamy" obieha dookola Zem. Vo chvíli, ako Slnko zmizne, na jeho mieste sa jama začne zdvíhať - od stredu až k okrajom. A toto zdvíhanie trvá práve tých 8 minút. Uvedomujeme si už totiž, že pôsobenie gravitácie má rovnakú rýchlosť ako svetlo. S touto myšlienkou je dosť zábavné hrať sa ďalej.
Anamorphy
Čtenář

Odeslat příspěvekod Fyzikář 29. 7. 2007 01:08

PS to Darth Stewe
Mohlo mě napadnout dříve, že máte na mysli 11. dimenzní supergravitaci.... :hm
Fyzikář
Nadšenec
Uživatelský avatar


Odeslat příspěvekod aquila 29. 7. 2007 11:43

velmi "primitivnym" stylom sa tejto teme venuju aj vo filme dejavu ;)

len tam "ohybaju" vesmir a vlastne vychadzaju z faktu, ze vsetko aj tak vidime uz ako obraz minulosti .. kedze svetlo potrebuje vzdy isty cas na prechod k nasim ociam ;)
aquila
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Johnnycz 29. 7. 2007 13:48

článek (dlouhý, anglicky.. :) )
http://www.newscientist.com/channel/fun ... is-it.html

obrázek k článku
http://www.newscientist.com/data/images ... 710901.jpg

chtěl bych se zeptat pana fyzika, co on na to.. ? Jestli o takovém experimentu neslyšel, výsledky,.. atd

dík moc
Johnnycz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Anamorphy 29. 7. 2007 16:03

Fyzikář
Dnes je to známé pod názvem Teorie Superstrun. Tato teorie by opravdu umožňovala existenci paralelních dimenzí a mnohem více, jenže je v tom takový nepořádek, že bude lepší počkat, až prvotní boom odpadne a začít se seriozně zabývat touto myšlenkou.


Prvá revolúcia teórie superstrún vola v rokoch 1984-1986, takže prvotný boom už opadol. Dôraz by som prikladal M-teórií od Edwarda Wittena (1994), ktorá zjednocuje všetkých 5 verzií teórí superstrún a prikladá sa jej značná pravdepodobnosť. Samozrejme bez dôkazu spadá do populárnej vedy (= filozofie), taže fyzikov delí na dve časti. Fakt je v tom, že väčšina ju podporuje. A povedal by som, že zástancov stále pribúda a ak sa predsalen o pár rokov v CERNe príde na nejaké anomálie, bude to boom populárnej vedy a nad M-teóriou budú polemizovať určite viacerí.


Darth Steve
Bordel a nedotažené do konce, jako všechno v téhle společnosti (sorry za OT)
No, jinak k tématu.Přít se se znalejšími nebudu, ale doteď jsem měl za to (a upřímně stále zato i mám), že teorie superstrun "končí" u jakýchsi "vibrujících strun" (tedy jakémsi objektu) a teorie supergravitace končí u vlastně čisté energie (tedy supergravitace). Mé vzdělání nedosahuje ani zdaleka toho, abych ohodnotil celkový dopad této "drobné" odchylky, avšak přesto je minimálně pro mě tento rozdíl nezanedbatelný a zásadní. Stále se nějak nemůžu zbavit pocitu, že superstruny reprezentují asi tak totéž jako omezená představa světa končícího atomem platící od antiky po moderní dobu. Nejen proto vidím supergravitaci jako logicky mnohem výstižnější/přesnější (nikoliv výstižnou/přesnou). Jde mi spíše o to, co jednotlivé teorie považují za "ten čistý nedělitelný základ". Možná jen slovíčkařím, stejně ale bych se klonil k něčemu "čistému" (zda-li je pojem "čirá energie" odpovídající, to přesně neposoudím, ale citem ji tak vnímám), než dalším "částicím".


Pozor, z textu vyplýva, že si nepochopil základ teórí superstrún. Tie takzvané struny nemôžeš považovať za ďalšie častice, ony sú totiž voľné vibrujúce zhluky (cituejm) "čistej energie. Predstavuj si ich ako krihy, ktorých okraje oscilujú ako zvukové vlny. (A spôsob akým vibrujú, vytvára ďalšie a ďalšie častice...) Okrem toho M-teória už nezahŕňa len struny ako také ale aj ich modifikácie - membrány, ďalej pôsobenie pararelných vesmírov ležiacich na daných membránach (že napríklad Veľký Tresk je úplne bežná vec spôsobená ich kolíziami), 7 špeciálnych dimenzií..... Proste teória všetkého bez dôkazov, avšak tak elegantne to v detailoch zapadá, že je veľmi malá pravdepodobnosť omylu.
Anamorphy
Čtenář

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků