Reforma zdravotnictví- je třeba? Co říkáte na návrh koalice?

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod jannnn 15. 4. 2007 10:33

Ani bych toto téma nezkládal, ale jedna věc mě k tomu donutila. Už asi 2 týdny mě trápil otravný kašel, tak sem si zašel k doktorovi, ať mi poradí. Bylo to snad poprvé po 5 letech, co sem po něm žádal nějaké léky.

Co mě ale doslova šokovalo, byl přístup k lékům. Byl mi předepsán jeden lék na kašel, což je fajn. Mam pít Vincentku. Okey. Ale pak mně nacpala něco proti alergii (v životě sem na nic alergii neměl, krom toho na příbalovém letáku ani nepíšou, že to je proti kašli). Pak sem si ale všiml, že přesně od toho přípravku, který mně předepsala má na stole letáček, prupisku, blok s papíry...že by náhoda? Nebo jen velice povedená reklama? Jako bonus mně ještě chtěla dát nějaký třetí lék, který sem ale už rezolutně odmítl. Když sem pak v lékárně vyzvedával ten proti alergii, platil sem 80 Kč, zatímco jeho plná cena dle netu je přes 500 Kč! Takže stát na mě doplatil, podle mne zcela zbytečně, víc jak 400 Kč. A to mohlo být ještě víc, kdybych vzal i ten třetí lék.

Proto po této zkušenosti jsem ještě více pro reformu, tak jak ji koalice navrhuje. Tedy poplatky u lékaře (30 Kč) , za den v nemocnici (60 Kč) i za pohotovost (90 Kč). Myslím že to je optimálně nastavená cena, která nikoho nezruinuje a přitom lidi donutí se zamyslet nad potřebností chodit k doktorovi s každým prdem.

Protože si živě dokážu představit důchodce, který si těch léků nabere co nejvíc: "...on přece nějaký určitě zabere...a když je to zadarmo...".

Co si o tom myslíte vy? Jsou navrhované poplatky adekvátní? Více na http://novinky.cz/domaci/reforma-zdravo ... lfgdt.html
jannnn
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ES0 15. 4. 2007 11:01

a mohl by mi nekdo vysvetlit jakou ma souvislost poplatek u lekare se snizenim spotreby leku?

ptze mam zato ze leky predepisuje lekar, ne pacient

nevim proc jsi pro tuto reformu kdyz sam pises ze do tebe nacpala leky zcela zbytecne, jediny rozdil by byl pak v tom ze krom toho doplatku bys jeste zaplatil 30kc za navstevu a sam jsi si dobre vsiml ze predepisuje leky od "sponzora"

ten duchodce si jich nenabere nejvic, to lekar mu jich napise nejvic
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 15. 4. 2007 11:04

Poplatky bych ještě zvýšil. Hlavně těm magorům, co polonahý jezdí na kolech do hor spát pod širák. Měl jsem takového kolegu, který nosil i v zimě kraťasy, furt se otužoval, jezdil na kole, sportoval a teď je mu 38, je v invalidním důchodu, nemůže se kvůli kolenům, kyčlím a zádům hýbat, ruce má jak artrotik v posledním tažení. Od 15 let chodil každý týden po doktorech, že ho bolí záda, kolena a tak, pak na víkend jel do hor, kde spal na holý zemi..... Pro tyhle pijavice bych ty poplatky vynásobil aspoň dvaceti!
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?
KOSŤA KOSTIČ
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ES0 15. 4. 2007 11:06

no jasne, ale kdo bude kontrolovat zda nekdo zije zdrave a nekdo ne?
to mi vysvetli
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 15. 4. 2007 11:33

Progresí a zdravotními knížkami. Prvních pět návštěv za rok zadara, 6.-10. návštěva za 50,- Kč, 11. a každá další návštěva za 500,- Kč. Ve zdravotních knížkách by bylo napsaný všechno, každá návštěva, kdy a co bylo předepsaný, atd. Kdo žije zdravě, ale skutečně zdravě, ten problémy nemá. Kdo se snaží držet sebevražedný diety a podobný nesmysly, díky kterým si škodí tak, že je furt nemocnej, ať se nad tím zamyslí a svůj postup změní. Když zaplatí pětikilo za návštěvu felčara, ona ho ta sebezničující snaha přejde.

A hlavně je potřeba zaměření na prevenci, ne na hašení dlouho přecházených problémů.
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?
KOSŤA KOSTIČ
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ally 15. 4. 2007 11:38

2Kostič - je zase blbost, aby platil člověk jen proto, že musí pro léky. Manžel bere léky na tlak a nikdy mu jich nenapíše víc, než na dva měsíce. Takže 6x za rok tam musí jen kvůli nim. Ale už se to počítá jako návštěva lékaře. Chce to i změnu systému.
~ Proti blbosti i bohové bojují marně. Jan Werich
~ Once upon a time ...
~ Pauza: *11.2.2006 - †10.11.2009
Ally
VIP uživatelka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jannnn 15. 4. 2007 11:40

ESO: No naprosto jednoduse. Kdyby byly poplatky u lekare/za recept, lidi by si rozmysleli, jestli je potreba si na bolest hlavy nechat napsat antibiotika (priklad, nebrat doslova). Co mam povedomi, tak u lekare to spis funguje tak, ze si pacient naporouci, nebo spis pro jistotu vezme, mnohem vic nez potrebuje. A nechtejte mi tvrdit, ye to pravda neni, viz. miliardy za vracene leky a nejvice navstev u lekare v EU. To je naprosto evidentne debilne nastaveny system, kde si lide berou vice, nez potrebuji. A todle by to melo zarazit.
jannnn
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ES0 15. 4. 2007 11:41

kosta, jo o je rozumny, ale je z toho neco v ty reforme? myslim ze nic, jen prosty vybirani poplatku bez nejakyho dlouhodobejsiho planu

jahnn, to je v doktorech, dokavad budou predepisovat nepotrebne leky a nebo zbytecne drazsi variantu tak to bude porad trvat
Naposledy upravil ES0 dne 15. 4. 2007 11:45, celkově upraveno 1
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ally 15. 4. 2007 11:43

Někde jsem četla, že v jiných zemích má člověk třeba 5 dní, kdy nepřijde do práce bez udání důvodu a vezme si třeba 2 dny k víkendu a vyleží se. To u nás není.
Navíc si myslím, že dost léků je u nás zbytečně na předpis, tak člověk musí opět k lékaři.
~ Proti blbosti i bohové bojují marně. Jan Werich
~ Once upon a time ...
~ Pauza: *11.2.2006 - †10.11.2009
Ally
VIP uživatelka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jannnn 15. 4. 2007 11:48

kosta: dobrej napad :) s tim se neda nez souhlasit.
jannnn
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lamborghini 15. 4. 2007 16:26

Já bych s tím taky souhlasil
Lamborghini
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Andrew_R 15. 4. 2007 16:45

Ta knížka mi nepřipadá jako dobrý nápad. Nebo bych to nastavil jinak.

Současný systém je každopádně špatný. Ale vývoj, kam to směřuje, je dobrý. Časem pochopitelně bude mít každý zdravotní účet, každý si bude platit částku, jakou uzná za vhodnou atd. Každý si bude spravovat svoje a nebude živit pojišťovny. Jen ta cesta musí být pozvolná.
To say 'I love you' one must know first how to say the 'I.'
Andrew_R
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 15. 4. 2007 18:47

To co bylo napsáno v úvodu ta reforma svým způsobem řeší. Pacient se bude ptát "A opravdu potřebuji dva léky na kašel? Víte, paní doktorko, já za každý lék na předpisu platím dalších 30,-".

Ally: Slyšel jsem něco o jakýchsi "trvalých receptech" - klasikou budiž léky na vysoký tlak a podobné, které bere člověk víceméně natrvalo. Takovýto recept by jednou vystavil lékař a další vydání léků by obstarával lékarník na základě tohoto trvalého voucheru. Chodit si k doktorovi jen pro předpis na něco co člověk bere trvale a co mu pomáhá mi přijde jako mrhání penězi (ten lékař si za pouhé opsání receptu taky řekne nějaké peníze).

Co se reformy zdravotnictví týče, tak mi připadá jako povedená, což o reformě veřejných financí říct nemohu.

Co se týče marodění první 2-3 dny, myslím, že to částečně řeší reforma nemocenské. Musí k tomu ale přistoupit ještě dohoda se zaměstnavatelem.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FAN. 15. 4. 2007 19:18

Protože si živě dokážu představit důchodce, který si těch léků nabere co nejvíc: "...on přece nějaký určitě zabere...a když je to zadarmo...". .........................prosím tě jak si důchodce NABERE co nejvíc,kdy už pochopíte že léky píše doktor. Moje matka je taky důchodkyně a kdyby mohla tak nebere ani jednu tabletku,tak samo můj soused důchodce bere až 7 tabletek ráno 1 v poledne 5 večer taky už nadává jak špak že už ho to sere tolik tabletek,že už řekne doktorce ať mu jich ubere.To je jen propaganda ODS že důchodci chtějí brát moc tabletek! Já důchodce nejsem a taky bych měl brát 3 ráno 2 večer,ale já o to nestojím a taky je podstivě neberu. Jednou jak mi měřila tlak tak se mě ptala jestli jsem užil lék,já říkám že jsem zapomněl,ta mě sprdla jak sviňa..................další,propaganda skoro žádný lék není zadarmo! Na některé se nedoplácí ale to musíte si v lékárně o něj říct,jestli takovy je.
YETI 1.4 TSI Outdoor elegance green tec - oranž terrakotta.
FAN.
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod blino 15. 4. 2007 19:26

to jannnn: to co si popisal s tym predpisovanim liekov je normalna prax :? - lekar ma totiz kopu dohôd s dilermi farmaceutickych spolocnosti a potom predpisuje to z coho ma nejaky zisk...

to all: po skusenostiach z predchadzajucich rokov (sucastna vlada tieto poplatky zrusila) to nie je dobre vymyslene :?

hlavne pre dochodcov...

u nas sa platilo 20 Sk u doktora a tusim aj za recept ( alebo to bolo 5/10/15 Sk? ) - dochodcovia a dalsie soc. slabsie skupiny mali zlavy, ale vo finale to tak nevyzeralo...

ak som isiel vybrat babke lieky tak som platil 20 Sk u lekarky + cca 4x20 Sk za recepty - cca 2 lieky na kazdom (ak som si to vyslovene neziadal tak bola schopna vypisat kazdy liek na samostatny recept )

cize na to aby som vobec nejake lieky vybral som musel zaplatit minimalne 100 Sk

prepocitane na 4x/mesacne = minimalne 500 Sk len za to ze tie lieky vobec dostanem - k tomu este cena samotna, cestovne atd.

a su ludia co tie lieky doslova zeru na kila - -z coho to budu ti ludia platit???
R.I.P. Baky *16.3.1984 - +25.12.2007

i5 2500K, Noctua NH-U9B SE2, Asus Maximus IV GENE-Z, Asus HD5770 1GB, 2x4GB Corsair Vengeance 1600MHz, Crucial M4 128GB, 850W Enermax Revolution 87+ , Fractal Core 1000
blino
Nadšenec
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků