Dejte mi jediny hmatatelny dukaz ze Buh existuje

Oficiální náboženství a sekty, smysl života

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod MrMephisto 5. 12. 2006 12:29

No, tak to si teda vážně myslím, že dokonce drtivá většina křesťanů, ne-li 100%, zastává stanoviska, popsaná v bodech 5 a 6... Ty ne? A v čem jsem to tedy napsal špatně? Přece to, že lidstvo dojde vykoupení skrze Ježíše Krista, jediného Božího syna, je naprostým základem křesťanského učení! Pokud tomuhle nevěříš, pak tedy podle mého nejsi křesťan...

Nebo máš jiný názor na jinou větu z bodů 5 a 6? Nemohl bys to, prosím, napsat nějak konkrétně??
MrMephisto
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Samuel Gordon 5. 12. 2006 14:25

Vesmir bych do toho zase nemichal. S tim si nevi rady nikdo, a je jedno jestli je krestan nebo ne. Ten je prozatim trochu nad nase chapani.

A jinak, toto tema jsem nejak moc podrobne necetl, takze nevim jestli tady uz nekdo neco takoveho psal, ale nevymyslel si nahodou "Boha" taky jenom clovek? Ja bych rekl, ze nikdo jiny to byt nemohl.
MacBook 13" Late 2008 :: Core 2 Duo 2GHz :: 4GB 1067MHz DDR3 :: nVidia GeForce 9400M 256MB :: Intel 320 120GB SSD :: WD Black 320GB HDD :: Mac OS X 10.7 Lion
Samuel Gordon
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod grava1 5. 12. 2006 21:56

MrMephisto píše:Nebo máš jiný názor na jinou větu z bodů 5 a 6? Nemohl bys to, prosím, napsat nějak konkrétně??k/quote]

Reagoval som na ten vesmir. Hovoril si nieco ako ze podla krestanov sa Boh zameriava iba na zem a na cloveka zijuceho na tejto zemi a ze vesmir mu je ukradnuty... No tak ja s tym nesuhlasim, a myslim ze tato otazka je v Cirkvi este dostatocne otvorena.
C35i; N3510i; CX75; N6230i - 512MB MMC ADATA; SE K750i - 1GB MS SanDisk; N95 - 2GB MikroSD; SE P1i;
grava1
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod niko 5. 12. 2006 21:57

MrMephisto píše:Několik poznámek:


2) S tím ateismem je to poněkud složitější, než píše Maruška. Ateismus je silný a slabý. Silný ateista věří, že Bůh neexistuje. Slabý ateista je takový, který pouze nevěří v Boha, tj. slabý ateismus by se dal charakterizovat jako "nepřítomnost víry v Boha". Pak ještě stojí za zmínku agnosticismus, což je postoj, že nelze poznat, zda Bůh existuje nebo ne. Sem se zcela jednoznačně řadím já :-))



4) Víra v Boha může být ale taky různá. Tak například deisté tvrdí, že Bůh stvořil Vesmír, přírodní zákony, stvořil ho nesmírně vyváženě, tak aby v něm mohly existovat i tak neuvěřitelně složité živé systémy, jako člověk... ale od svého stvoření do světa nezasahuje. Kdybych věřil v Boha, pak bych byl deista. Také například Albert Einstein byl deista, stejně jako řada dalších špičkových fyziků, astronomů, filozofů... Je celkem jedno, jestli je člověk deista v Budhistickém pojetí, nebo v pojetí Evropsky-filozofickém, či snad v jiném - ta podstata za tím je stejná. Je to názor myšlenkově konzistentní, s deismem nemám naprosto žádný problém.

5) Pak existují teisté. Z teistů toho vím nejvíc o křesťanech. To jsou lidé, kteří věří, že ačkoliv Bůh stvořil celý gigantický, nekonečný Vesmír, obrací velkou část své pozornosti směrem k Zemi. Z těch stovek miliard galaxií si vybral jednu jedinou, naši Mléčnou dráhu, v ní si ze sto padesáti miliard hvězd vybral jednu jedinou, naše Slunce, a sem zde nechal vzniknout životu, sem umístil vrchol svého stvoření - člověka. Pozorně sleduje, jestli tento, z hlediska jím stvořeného Vesmíru zcela bezvýznamný tvoreček, žije podle jeho přikázání, jestli ho náležitě uctívá (něco jako středověký monarcha, zdá se mi...) atd. Sleduje, jestli se k němu lidé dostatečně modlí, podle jejich skutků je pak po smrti buďto odměňuje nebem, nebo trestá peklem...

6) Křesťanský Bůh, ačkoliv je věčný, absolutní atd., má jakousi nepochopitelnou potřebu mít Syna. Tohoto syna umístí, jak jinak, na jím vyvolenou Zemi, nechá ho tam umučit, a to všechno je nutné k tomu, aby ti nebozí lidičkové došli spasení.

8) S Teismem a tím spíš s křesťanstvím už problém mám. Kroutím nad tím hlavou, nechápu, jak může někdo věřit takovým evidentním pohádkám. Čouhá z toho starověká a středověká fantazie a obrazotvornost na sto honů. Ale budiž, nikterak bojovně proti tomu nevystupuji, spíš jen prezentuji svůj názor. Na ten mám nepochybně právo.

9) Speciální odnož, nebo spíš sekta, v rámci křeťanů jsou kreacionisté. To jsou lidé, kteří věří, že vše, co je psáno v Bibli, je 100% pravda a nic než pravda. Věří, že svět je tady cca 6.000 let, věří, že život na Zemi byl stvořen přesně v té podobě, jak ho nacházíme dnes, že žádná evoluce neexistuje... Tito lidé jsou navíc VELICE bojovní. Často je vídáváme na nejrůznějších diskuzních fórech, kde svoje bludy prezentují, snaží se zakázat výuku evoluce ve školách a prosadit výuku kreacionismu, atd.

10) S kreacionismem mám VELKÝ problém. Nemám kreacionisty rád. Já nechci, aby se moje děti ve škole učili nesmysly o Zemi staré 6.000 let. Já nechci, aby byly nesmyslné kreacionistické bláboly dávány na roveň 200 lety výzkumu prokázané evoluci. Fakt cítím potřebu vstát a křičet, CO SE NÁM TO POKOUŠÍTE LÍT DO HLAV??!!? Kreacionisté jsou absolutně neschopni si svoje postoje v diskuzi obhájit (každého kdo si myslí opak, vyzývám, ať to jde se mnou zkusit, jsem k tomu připraven!) ale o to bojovněji je prosazují.

11) Z mé otevřené antipatii ke kreacionistům Maruška a spol. naprosto nelogicky vyvozuje, že bojuji proti náboženství. Je to samozřejmě nelogický nesmysl, kdyby si přečeli pozorně moje příspěvky pár stránek dozadu, není NIC, co by zavdávalo oprávnění k podobnému názoru. Snad tohle dočte až do konce a pokusí se nad tím trochu zamyslet...j/quote]


2.Ateista v skutočnosti znamená,že je v opozícií s Bohom,(proti Bohu)v antagonizme a v popieraní,pochádza to z gréckeho slova.
Ten,kto neverí v Boha,ale nie je v antagonizme je neveriaci.
Slabý a silný ateizmus ? Zvláštne to definuješ.

4.Ten názor poznám,že Boh stvoril svet a stiahol sa zo scény.V skutočnosti sú rozne dokazy o zásahoch v histórií,viď mnohé vyplnené proroctvá, rozne dokázane nevysvetliteľné zázraky napr.vo Fatime,Lurdoch,schválené aj komisiou ateistických lekárov,ktorí uviedli,že daná skutočnosť je mimo bežných prírodných zákonov.Boh sice stvoril prírodné zákony,ale stále má kontrolu nad svetom,napriek tomu ako to tu vyzerá.Sposob zasahovania však závisí od neho.

5.Tento problém vidíš príliš jednoducho.Každý bude súdený aj podľa podmienok,ktoré dostal v živote.Niekto žil ako kráľ,iný ako žobrák,niekto sa dostal k určitej výchove,iné k odlišnej.Odmena a trest bude za to,ako tú svoju životnú úlohu hral a nie za to,čím bol.

6.Táto záležitosť sa týka Božej spravodlivosti,ktorá je absolútna a iná ako ľudská,takže je ťažko pochopiteľná.Netreba však čakať,že výsledok spravodlivosti sa prejaví vždy počas života človeka.Väčšinou až po smrti.

8.Iným zas može byť smiešne si myslieť,že niečo vzniklo z ničoho,že odrazu sa začalo všetko vyvýjať len tak samo od seba.
Že neexistuje prvý hýbateľ teda Boh.Jednoducho sa hmota začala sama organizovať,mřtva hmota obživla a začala tvoriť živú hmotu,rastliny,zvieratá,opice,ľudí a hlavne Darwina... :wink:

1O.Nepoznám bibliu dopodrobna,ale tuším sa tam uvádza iný čas ako iba 6OOO rokov.Keď ,niekto príde s takým názorom,že zem je stará 6000 rokov a ešte k tomu sa vydáva za kreacionistu,pre mňa to neznamená,že automaticky verím všetkému ,čo tvrdí.
Neviem,či vieš,že archeopteryx ani neexistoval,Darwinovi ho vyrobili,aby mal dokaz o evolúcii medzi plazmy a vtákmi.Ďalej sa tvrdilo ešte nedávno veľkými kapacitami,že ryba latiméria neexistuje,vyhynula pre milónmi rokov a pritom ju nedávno objavili v Indickom oceáne.Nedá sa vždy veriť vedeckým teóriám.
Bibliu treba chápať v obrazoch a podobenstvám.7 dní stvorenia sveta neznamená čas 7x24 pozemských hodín.
A mne sa tiež nepáči,keď budú moje deti učiť,že človek vznikol z opice,lebo to je blbosť.
niko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod grava1 5. 12. 2006 22:02

Samuel Gordon píše:...A jinak, toto tema jsem nejak moc podrobne necetl, takze nevim jestli tady uz nekdo neco takoveho psal, ale nevymyslel si nahodou "Boha" taky jenom clovek? Ja bych rekl, ze nikdo jiny to byt nemohl.

Otazka nie je "kto", ale "ci"... a konec koncov myslim, ze je to otazka na celozivotne badanie a hladanie, a nie na "otazku-odpoved" na jednom fore... :hm
C35i; N3510i; CX75; N6230i - 512MB MMC ADATA; SE K750i - 1GB MS SanDisk; N95 - 2GB MikroSD; SE P1i;
grava1
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod niko 5. 12. 2006 22:05

[quote="Maruška";:D niko, bezdomovců tolik nebylo, protože kterého chytili dostal ubytování na Pankráci či na Borech a už nebyl bezdomovec. S ostatním celekem souhlas. :lol:
Jiank ateista je podle mne čloěvk, ketrého když se zeptáš co si myslí o Bohu, řekne:" Bůh?, Co to je? O tom jsem nikdy neuvažoval". Lidé kteří aktivně bojují proti náboženství obvykle patří ke komunistům i když se tím třeba nechlubí či to popírají, aby nevypadali tak blbě. :wink:w/quote]

Tak sa ateista všeobecne chápe,ale v skutočnosti,to čo ty pokladáš za ateistu je len neveriaci,resp.nábožensky ľahostajný.
O tých komunistoch súhlas.
Bezdomovci boli iste aj zo socíku,ale teraz ich je viac.
niko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Peter_cz 5. 12. 2006 22:20

MrMephisto píše:5) Pak existují teisté. Z teistů toho vím nejvíc o křesťanech. To jsou lidé, kteří věří, že ačkoliv Bůh stvořil celý gigantický, nekonečný Vesmír, obrací velkou část své pozornosti směrem k Zemi. Z těch stovek miliard galaxií si vybral jednu jedinou, naši Mléčnou dráhu, v ní si ze sto padesáti miliard hvězd vybral jednu jedinou, naše Slunce, a sem zde nechal vzniknout životu, sem umístil vrchol svého stvoření - člověka. Pozorně sleduje, jestli tento, z hlediska jím stvořeného Vesmíru zcela bezvýznamný tvoreček, žije podle jeho přikázání, jestli ho náležitě uctívá (něco jako středověký monarcha, zdá se mi...) atd. Sleduje, jestli se k němu lidé dostatečně modlí, podle jejich skutků je pak po smrti buďto odměňuje nebem, nebo trestá peklem...

6) Křesťanský Bůh, ačkoliv je věčný, absolutní atd., má jakousi nepochopitelnou potřebu mít Syna. Tohoto syna umístí, jak jinak, na jím vyvolenou Zemi, nechá ho tam umučit, a to všechno je nutné k tomu, aby ti nebozí lidičkové došli spasení.
,/quote]


Pokud máte skutečný zájem o rozšíření svých znalostí a pochopení křesťanství, a nechcete kvůli tomu studovat Bibli (i když to je logicky ten nejlepší způsob), zkuste si přečíst knihy Velký spor věků od E.G. Whiteové. Prvních pár kapitol je uvedeno zde:
http://www.freewebs.com/paprsekx/index.htm
Jan 3:16
Peter_cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mabosk 5. 12. 2006 22:22

Sorry za OT:
Vedel by mi niekto z veriacich vysvetlit preco nas jezis spasil tym ze sa nechal ukrizovat?

Nemyslim to ako provokaciu a naozaj si logicky neviem tieto dva body spojit.

Dakujem
Naposledy upravil mabosk dne 12. 9. 2007 20:38, celkově upraveno 1
mabosk
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MrMephisto 6. 12. 2006 07:53

Ty definice ateismu jsem si samozřejmě nevycucal z prstu, vyšel jsem z docela uznávaného článku Jiřího Svrška
http://archiv.neviditelnypes.zpravy.cz/ ... 7_0_0.html
a zohlednil jsem i Wiki, viz.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ateismus

Ostatně myslím si, že takto definovaný pojem je v souladu se všeobecným povědomím ve společnosti. Například o naší, české společnosti, se běžně říká, že je ateistická, a přitom není pravda, že by zde většina lidí věřila, že Bůh neexistuje. Daleko spíš o tom většina lidí vůbec nepřemýšlí, prostě nemají v sobě tu víru v Boha... Čili většina lidí u nás jsou slabí ateisté, a těch "silných" je poměrně dost málo...

Ale i tak je to fuk: jestli si chceš raději nazvat slabého ateistu jako "nevěřícího", je to jen hraní si se slovíčky, nic víc... Na jádru sdělení přece nic nemění, jak si pojmenuješ ty definované pojmy...

Já jsem ale Bibli studoval docela dost. A právě kvůli tomu, co mi z toho studia vyplynulo, nejsem věřící :-) Jsem ostatně ochoten se o čemkoliv z Bible pobavit, z mé strany rozhodně není problém...

A jaký názor na to máš vlastně ty? Bůh na Zemi přece umístnil svého jediného Syna, takže Zemi nutně preferoval před vším ostatním, ne?

//Samuel Gordon: spojeny prispevky. Pouzivejte prosim editaci.
MrMephisto
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod grava1 6. 12. 2006 17:51

MrMephisto píše:...Bůh na Zemi přece umístnil svého jediného Syna, takže Zemi nutně preferoval před vším ostatním, ne?a/quote]

Nuz, to ja neviem. Nie som Boh a neviem ci este niekde vo vesmire nieco je. Zatial je vesmir so svojim obsahom pre cloveka z velkej casti len hypotezou. Preto si nedovolim hovorit o tom ze Boh poslal svojho Syna prave na tuto zem. Ak sa potvrdi ze je aj ina obyvana planeta, tak potom mozeme o tom polemizovat. A myslim ze je mudre ze sa Cirkev k takym veciam nevijadruje. Je to zbytocne filozofovanie o tom "co ak..."
Nuz a odhliadnuc od toho ani netusim ake su plany Boha s vesmirom. My dnes mame zafixovane, chapanie Boha a spasitelskeho skutku Jezisa Krista podla toho, ako kedysi clovek chapal "svet" - to znamena zem na ktorej clovek zije. No ako sa to bude neskor rozvijat to si netrufam odhadnut. Nepovazujem sa za teologa.
C35i; N3510i; CX75; N6230i - 512MB MMC ADATA; SE K750i - 1GB MS SanDisk; N95 - 2GB MikroSD; SE P1i;
grava1
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod niko 7. 12. 2006 21:05

S tým vysvetlením pojmu "ateista" nemá zmysel sa dohadovať.To slovo má už zažitý význam v spoločnosti,hoci skutočný význam je taký ako som uvádzal,ale nie je to podstatné.

Čo sa ti na Biblii zdá také kontraverzné ? Uveď príklady.
Boh tu umiestnil Syna v podobe Bohočloveka len dočasne,aby si splnil svoje poslanie.Že sa o Zem Boh zaujíma,dokázal aj týmto skutkom.Čo sa týka preferovania Zeme,otázkou je čo Boh stvoril mimo toho,čo ľudia poznajú a tú sú vedomosti ľudstva obmedzené.
Takže sa nedá hovoriť o tom,že Zem Boh úplne preferuje,je málo informácií.
niko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod niko 7. 12. 2006 21:16

mabosk píše:Sorry za OT:
Vedel by mi niekto z veriacich vysvetlit preco nas jezis spasil tym ze sa nechal ukrizovat?

Nemyslim to ako provokaciu a naozaj si logicky neviem tieto dva body spojit.

Dakujem


Na vysvetlenie tejto otázky treba poznať Bibliu,katolícky katechizmus,teológiu,eschatológiu...
Vysvetlím to veľmi stručne,ale obávam sa,že to nebude pochopené :
Boh po stvorení prvých ľudí,Adama a Evy im dal voľnosť a slobodu a schopnosti,ktoré ľudia už nemajú.Žiadal však,aby dodržali jednu podmienku (jablko je len obraz).Ľudia ju nedodržali a padli do hriechu.Boh im odobral mnohé výhody,ako poznanie a múdrosť,(napríklad je dokázané,že človek využíva len malé percento potenciálu svojho mozga) ,prišli na svet choroby,utrpenie a smrť.Taktiež už bolo nemožné,aby sa dostali po smrti do neba.
Vzhľadom na to,že Boh je a musí byť spravodlivý sa rozhodol dať ľudstvu milosť,ale bolo treba priniesť určitú obeť,ktorá bola práve v ukrižovaní Bohočloveka-Ježiša Krista.Prečo to muselo byť také drastické,to je ťažko pochopiteľné aj pre teológov.Bolo to rozhodnutie Božej a nie ľudskej spravodlivosti.Tou obetou Kristus otvoril ľudstvu možnosť sa spasiť,ak budú žiť podľa toho,čo na Zemi učil a svojím životom dal príklad.
niko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Anonym 7. 12. 2006 22:01

niko: pekne vysvetlené, presne to si myslim aj ja.
Anonym

Odeslat příspěvekod mabosk 7. 12. 2006 22:15

Takze ak to chapem spravne, tak boh jednoduho mohol povedat odpustam Vam ale rozhodol sa proste nechat niekoho (svojho syna) trpiet aby to odpustenie dal ludom najavo?
Naposledy upravil mabosk dne 12. 9. 2007 20:38, celkově upraveno 1
mabosk
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Maruška 9. 12. 2006 13:25

:) Určitě existuje a ne jeden. Tady je obrázek boží trojice.
http://www.tantrajoga.cz/zaklady/pic/si ... skanda.jpg
:)
Maruška
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků