CzechTek (2005)

Festival, koncert, nebo veřejná párty: Podělte se s námi o vaše plány a zážitky, dejte nám vědět o akcích konaných ve vašem okolí

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod AndrewJ 30. 7. 2005 16:34

M8m z toho pocit, že to policie nezvládla... tím, že tam přijela, způsobila mnohem více problémů, než kdyby tam nebyla..
AndrewJ
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod homomorfismus 30. 7. 2005 16:49

když ono dost dobře nejde prosazovat doržování litery zákona jen tam, kde to nenadělá ještě víc problémů. to by se nám tu pak ten právní systém krapet zbortil.
edit: teda ale čim víc o tom přemejšlim, tim víc se mi ten zásah zdá ne zrovna nejpřiměřenější :|
homomorfismus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kosch 30. 7. 2005 17:34

Bublana odvolat, Paroubka pověsit (což by se ovšem mělo udělat bez ohledu na CzechTek :mrgreen: ) a pak chci zpátky co jsem zaplatil na daních...

..postup organizátorů sice nebyl zdaleka OK, měli si všechy náležitosti líp ohlídat, ale to co předvádí PČR je děs ( i když mam pocit, že i kdyby měli povolení od pánaboha, tak to policajti v rámic zvyšování popularity, toho čů**ka (rozumějPartoubka) stejně rozpustí...)
The universe never did make sense; I suspect it was built on government contract.
Robert A. Heinlein
kosch
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod OI 30. 7. 2005 18:09

Ale at je bijou, aspon ten povl odsud vykopou. Vitezstvi zdar.
OI

Odeslat příspěvekod kosch 30. 7. 2005 18:16

OI pokud myslíš at táhnou (kdokoliv) na Strakovku a do Lidovýho domu, tak naprosto souhlas :mrgreen: ...akorát, že většina tech parchantů je zrovna na dovolený, ale tak se holt chvíli počká...
The universe never did make sense; I suspect it was built on government contract.
Robert A. Heinlein
kosch
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod homomorfismus 30. 7. 2005 21:27

velice zajímavý článek zde, doporučuju i diskuzi. dovolím si z ní jeden příspěvek odcitovat:
Bydlím v Plzni a na celé akci jsem se byl dnes odpoledne ze zvědavosti podívat. Nejsem příznivcem techna, přijel jsem jen proto, že jsem chtěl vidět, jak to na místě opravdu vypadá. Následuje několik mých postřehů.

Na dálničním sjezdu u Mlýnce mě zastavili policisté a ptali se kam jedu. Řekl jsem, že do Mlýnce a proč se ptají. Že prý dostali příkaz, že nesmějí nikoho pouštět, jenom ty co tam bydlí. Že nejsou odtud a nevědí, kde ten Mlýnec vůbec je a že vlastně ani nevědí, proč mě nemají pustit. Prý se tam někde blízko koná něco ilegálního. Zeptal jsem se, co s tím mám já společného a podobně. Takové otázky jim evidentně dělaly problémy a nakonec na mě mávli, ať jedu dál.

Celé okolí dálničního sjezdu, blízká vesnice a přilehlé silnice byly obklopeny stovkami zaparkovaných aut a tábořícím technaři. Vstup do obce Mlýnec kontrolovali policisté a zřejmě buzerovali každé projíždějící auto podobným způsobem, jaký jsem zažil na dálničním exitu.

Od silnice vede na místo konání akce krásná zpevněná, místy dokonce asfaltová cesta. Tu policisté hlídali a nepouštěli tam ani chodce ani auta. Jediný provoz, který tam by vpuštěn, byly desítky policejních dodávek a náklaďák s vodním dělem. Protože technaři nesměli použít cestu, chodili po louce a na několika místech poničili drátěný plot, kterým bylo třeba projít. To, že na pozemek neexistuje přístupová cesta, je podle toho co jsem viděl čirá lež.

Samotné pozemky, kde se akce konala, byly posečené louky, na kterých nebylo nic jiného než suchá tráva a plevel. Neumím si představit žádný způsob, jak by jim přítomní technaři mohli ublížit. Technoparty se skládala z lidí, kteří se procházeli po louce, polehávali na ní a opalovali se, tábořili ve stanech, poslouchali hudbu, tančili, hráli frisbee a podobné hry a kupovali si občerstvení u stánků. Jeden ze stánků měl štít "Paroubkův bar". Přesně takovou činnost vidíme v těchto dnech na každém koupališti u rybníka. Byla tam pohodová a uvolněná atmosféra, lidé se dobře bavili. Většina účastníků byla středoškolská mládež, mladí kluci a děvčata. Patrickův výraz "naše děti" je myslím zcela na místě. Na místě bylo několik tisíc lidí. V novinách jsem si přečetl, že je na místě cca pět tisíc účastníků, čemuž jsem ochoten věřit.

Přibližně kilometr od celého místa se zlověstně shromažďovali policisté - na příjezdové cestě se řadily vedle sebe desítky policejních dodávek obklopených figurami v černém oblečení. Nad hlavami nám neustále přeletoval policejní vrtulník.

Strávil jsem na místě cca dvě hodiny, celé ho obešel a pak se rozhodl, že pojedu zpátky domů. Celá akce probíhala poklidně a představa, že by mohla někomu vadit, mi přišla absurdní - očekával jsem, že policisté jen znuděně přihlížejí celé akci a budou tak činit celý víkend, protože žádný důvod k zásahu podle mě neexistoval.

Kráčel jsem tedy zpět ke svému zaparkovanému autu. Prošel jsem kolem policejního kordonu. Policisté se váleli v trávě, odpočívali a jednoho z nich jsem slyšel říkat: před chvíli jsem volal rodině, že dnes máme zásah, tak ať mi drží palce. Prostě trénovaní nic netušící chlapci, kteří celý rok nacvičovali a teď se těší do akce.

Přešel jsem na druhou stranu dálnice a přicházel k obci Mlýnec. Z dálky bylo slyšet monotónní tuc-tuc. Vtom po dálnici přejel kamión a jeho hluk zcela bez problému přehlušil soundsystémy technařů. Co vadilo vesničanům více? Těžko říct.

Z celé akce bylo vidět, že organizátoři se pečlivě snažili, aby jejich akce nemohla nikomu vadit. Pronajali si pozemek, na kterém bylo nemožné napáchat jakékoliv škody. Kvalitní přístupová polní cesta (fakt tam je!). V těsném sousedství dálnice, jejíž hluk převyšoval hluk z celé party.

Jejich snaha zřejmě byla zbytečná. Najel jsem na dálnici na Plzeň a po půl hodině jsem slyšel v rádiu, že dálnice za mnou byla uzavřena a policie zahájila zásah. Byl jsem v šoku a jsem v něm ještě pořád, protože něco takového jsem čekal ze všeho nejméně. Poklidná zábavná akce mladých lidí byla napadena dělbuchy a slzným plynem. Policejní provokace, která je přinutila k poškozování okolí. Zlobte se na mě, obviňujte mě z nemístných emocí, ale opravdu nemohu říct nic jiného, že jsem si dnes připadal jako v listopadu 1989. Policie opět bezdůvodně mlátí mladé nevinné lidi. Jestli tohle není "gestapo", pak už nevím, co je. Jsem pobouřen na nejvyšší míru a doufám, že tohle už naší arogantní vládnoucí garnituře neprojde.a/quote]
homomorfismus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AndrewJ 31. 7. 2005 04:43

Doufám, že to bude mít nějakou dohru..
AndrewJ
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod adamek.jan 31. 7. 2005 07:21

Ja byt tema, ktere policie napadla, tak podam trestni oznameni za napadeni. Myslim ze cela Evropa by hledela co se u nas deje.
adamek.jan
Nadšenec

Odeslat příspěvekod paveld 31. 7. 2005 09:28

nechci se nijak zastavat tech "czechtekaru", ale ja nechapu k cemu byl tak nutnej ten zasah policie. hlavne ze kdyz maji nejakej sraz skinheadi tak to je vzdycky "v pohode" a neni potreba zasahovat. vzdyt co tohle jako ma znamenat? ze by se vracel komunismus? navic kdyz sem videl ty zabery, to uz je spis jak nejaka valka, docela hrozny!
BMW E30 316i -> BMW E36 320i :-)
paveld
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod adamek.jan 31. 7. 2005 09:33

To paveld: Ten policejni zasah byl beztak soucasti predvolebni kampane. Nesouhlasim s nim, myslim ze povest CR zase radne *****; dovedu si predstavit na titulnich stranach novin nadpis "Statni policie bezduvodne zasahla a zranila ucastniky CzechTek".
adamek.jan
Nadšenec

Odeslat příspěvekod paveld 31. 7. 2005 09:47

taky ze to tak urcite bude, staci pockat do pondeli co budou psat. problem je ze kdyz odstrelime paroubka, tak koho misto nej - vzdyt neni vubec z ceho vybirat, snad mozna jeste ten topolanek.
nevim, mozna si ten zasah chteli vynahradit, protoze jak sem psal, kdyz maji skinheadi sraz tak oni nezasahnou a pak sou kritizovany ze meli. docela by me zajimalo kdo a cim tak u nich mysli.
BMW E30 316i -> BMW E36 320i :-)
paveld
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hammer S. 31. 7. 2005 09:52

Policie mohla klidne pritvrdit a pouzit klidne i ostrou munici. Par mrtvych fetaku by tahle republika zvladla a zbytek by si uz daval pozor...
Hammer S.

Odeslat příspěvekod paveld 31. 7. 2005 09:57

ja s nejakejma drogama nesouhlasim, ale nakonec je to jejich vec, to je stejny jako by nekdo chtel zabit tebe za to ze treba chlastas (nevim jestli ano nebo ne, ale jako priklad).
BMW E30 316i -> BMW E36 320i :-)
paveld
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ivo M. 31. 7. 2005 10:56

Je ale třeba dívat se na to, co se děje. Je pravda, že na srazech skinheadů policie nezasahuje ale proto, že skinheadi neporušují žádné zákony a pořádají svoji party někde v pronajatém pohostinství. Jediné, za co by mohli být trestáni, je hlasitý zvuk (na to je však třeba nejdříve povolat hygienika) nebo zakázaná hesla (to jsou ale často sporné případy, protože chybí důkazy). Na účastníky CzechTeku ale bylo podáno trestní oznámení majiteli sousedních pozemků, protože jim po nich šlapali a bez povolení je používali pro parkování aut a stanování. A řekněte - kdybyste byli soukromými zemědělci a někdo vám sám od sebe ničil jediný zdroj vaší obživy, nechali byste to být?

Co se napadání týče, pokud vím, tak více útoků je zatím ze strany účastníků. Viz případ, kdy francouzský tanečník schválně najel autem do skupinky odpočívajících policistů.
Ivo M.
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod double_m 31. 7. 2005 11:24

Ivo M. píše:Co se napadání týče, pokud vím, tak více útoků je zatím ze strany účastníků. Viz případ, kdy francouzský tanečník schválně najel autem do skupinky odpočívajících policistů.
double_m
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků