Nikdy nepochopím svoji babičku

A také rodina, těhotenství, děti, dospívání

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Harry Potter 16. 7. 2005 18:24

Moje 86-letá babička je nějaká divná. Na jedné straně, si nepamatuje, co bylo včera, zapomíná, když se dívá na nějakou telenovelu, tak neví, co bylo v minulým díle, na druhé straně si moc dobře pamatuje své děství až do svých 50 let. Moje babička do svých 50 let žila na venkově v jednépidi vesnici, já tomu říkám spíše zapadákově, počet obyvatel cca 150, tato obec nebyla ani na mapě a za komančů(tedy komunistů) ani autobusy skoro nejezdily a vlaky už vůbec nevedly přes tuto obec neznámou pod jménem Střežovice v okrese Hodonín. Autobusy za komunistů jezdily do obce tak 2x za den, o víkendu vůbec, dnes za demokracie, autobusy jezdí do obce 2x za týden, o víkendu vůbec, a moje babička znala všechny obyvatele vesnice včetně rodinných příslušníků.Nyní babička více jak 36 let žije v Kyjově a kdykoliv se přijedu na ní podívat, pokaždé mi vypráví své dětství a také nekrology svých spoluobyvatel Střežovic. Zná všechny jména, včetně vnuků a přesně dodetailů zná, jak se žilo na venkově v dobách Masarykovy republiky, v době II. světové války i po ní a ví, že na venkově byla jenom dřina, hlad, a samé odříkání, nikdy nedokáže pochopit dnešní moderní dobu.
Na to vše má dobrou paměť, a já jí nedokážu pochopit, proč má takovou paměť ? Ona neví, kde včera zapoměla kuchyňský nůž, že jej nechala ležet na stole v obývacím pokoji, ale dobře ví, co dělala, když jí bylo stejně, jako mne.

Moje babička je příliš stará, začíná trpět stejnými neduhy jako kojenci, nedokáže udržet moč, její močový svěrač je již zesláblý, a tak se babička pomočuje i přes den, vůbec nikde nechodí a je uzavřena ve svým světě. Dnešní moderní svět nedokáže příjmout, a když vidí v televizi reklamu na spodní prádlo, halasitě kříčí, " jste všichni zaprodáni ďáblu, odstup satane ", moje babička je hodně nábožensky založena, ikdyž nemůže chodit, v posledních letech si musela odříct návštěvy v kostele. Byla vychována v duchu rakouska-uherska a dodnes nedokáže pochopit, proč mladí lidé nemají ve školách hodiny náboženství, proto ten svět tak dnes vypadá.
Harry Potter
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kosch 16. 7. 2005 18:32

a) pamět takhle funguje
b) tady zas většinou nechápeme tebe
c) dávám tomu hodinu než to iwigirl zamkne :mrgreen:
The universe never did make sense; I suspect it was built on government contract.
Robert A. Heinlein
kosch
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mbing 16. 7. 2005 18:35

S těmi seriály: proto to jsou telenovely; seriály, u kterých nepotřebuješ vědět, co bylo v minulém/minulých díle/dílech.

Iwigirl je v Amsterodamu, snad. :hm
Nemám problémy s alkoholem, mám problémy bez něj.
mbing
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Harry Potter 16. 7. 2005 18:40

kosch píše:a) pamět takhle funguje
b) tady zas většinou nechápeme tebe
c) dávám tomu hodinu než to iwigirl zamkne :mrgreen:e/quote]

A proč by to měl Iwigirl zamykat ? Vždyť je to relevantní téma, na který se mohou někteří přidat, znám spoustu lidí, co nedokážou pochopit své prarodiče.
Takže, pokud máte své prarodiče, kterým jim nerozumíte, tak se můžete svěřit.
Harry Potter
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod a 16. 7. 2005 20:18

koschovi davam jednotku, HP to ma za 5. skoda ze tento thread nemozem locknut.


edit: a o com tu chces diskutovat? polovica starych ludi bohuzial trpi roznym stupnom demencie ktora je zatial neliecitelna :cry: :x
poskodena je jej kratkodoba pamat a ty vdaka tvojmu poskodenemu iq ju nedokazes pochopit... nieje to jej chyba tak ju toleruj a nestazuj jej posledne roky zivota...
Naposledy upravil a dne 16. 7. 2005 20:24, celkově upraveno 1
a
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod paveld 16. 7. 2005 20:22

Ja nemyslim ze na tom je neco nepochopitelnyho, nevic pamet funguje uplne jinak nez si asi myslis (neco jako ze je myslim vic druhu pameti - tak nejak snad at nepisu blbost).
Ja znam zase spoustu lidi co nchapou tebe.
BMW E30 316i -> BMW E36 320i :-)
paveld
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Odin-20 16. 7. 2005 23:09

Je dobrý, že tohle forum trochu žije, ale jako nadpis má "Vztahy a sex", což babička vidí max tak v tý televizi, o který byla řeč. A nebo ze svých vzpomínek z období od mládí do 50ti let :) Prarodiče jsou všichni stejný, uznávají stejný dogma, věří na věci, jejichž nesmyslnost se přišlo už v 14. století (náboženství) atd.

Jinak HP fandim ti, jen tak dál a hustší kapky =]
Odin-20
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iwigirl 17. 7. 2005 20:25

mbing:tam jedu az 1.8.:-)
Harry Potter:
za prve:nejsem kluk...
za druhe: muzes nam prozradit, co jsi svym prispevkem chtel svetu sdelit, krom svych subjektivnich pocitu ze sve babicky? Cemu tvuj prispevek bude prinosny? Docela by me zajimalo, jak budes vypadat ty v 50 letech...
iwigirl
VIP uživatelka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lemur 17. 7. 2005 22:03

Presne tak. Moje babicka, narozena na zacatku dvacateho stoleti (a dozila se skoro devadesati let) rikavala "Deti deti, kam ten svet speje. Jeste ze jsem stara!". A ja se pristihl, ze pri pohledu na skupinu teenageru chovajicich se tak, jak by mne v jejich veku nenapadlo se chovat, si pro sebe presne tohle rikam. A to mi jeste nebylo tricet (i kdyz muj bratr tvrdi, ze v nekterych ohledech mam nazory starce na hroberm :-) ).
Lemur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod djlooper 18. 7. 2005 08:09

Tak moje babička je v tom samém věku a taky taková, ale dá se to celkem pochopit a rozhodně se tomu nijak nedivím, protože zkrátka byla jiná doba a jiná výchova. Stáří se projevuje u každého jinak, někdo je aktivní do pokročilého věku, na někoho přijdou nemoci a jiné neduhy bohužel o něco dřív a buď se s tím dokáže poprat nebo to prostě vzdává a už jenom vzpomíná...
///|||||\\\
8(¨°/.°¨)8 .......... < iRiver T60 4GB + Sennheiser PX 100 >
(---------) .......... < Samsung S7350 Ultra S >
......................... < Samsung LCD LE40A756 + 2.1 HT-X720T + PlayStation 2 >
djlooper
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bigdoc 18. 7. 2005 09:12

Hlavně si myslím, že až budeš tak starej jako ona, tak to s tebou bude úplně stejné :)
bigdoc
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod IcemanCZ 18. 7. 2005 09:45

bigdoc jj az bude mit vnoucata ktere nebude chapat hehehe ::D
Thomas Alva Edison je chlap kvůli kterému musíme dělat na tři směny.
IcemanCZ
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kysa 19. 7. 2005 11:21

bigdoc píše:Hlavně si myslím, že až budeš tak starej jako ona, tak to s tebou bude úplně stejné :) /quote]

To ne HP na tom bude hůř. Jeho nikdo nechápe už teď :lol:
Kysa
Čtenář

Odeslat příspěvekod S-Tony 19. 7. 2005 11:33

Podle mně na tom stejně být nemůžeme pokud udržíme krok s moderní technikou jako doteď.
Například moje babička ještě pořádně nepochopila ani dálkový ovládač na TV. To nám se stát nemůže.
Výhoda je že se moderní svět mění v jendom kuse a to ovlivňuje nejen naše okolí ale i nás samotné. Má to vliv na naše chápaní a myšlení. Čím dál více lidí má přistup na internet a to je velká výpomoc pro udržení tempa s neustále se urychlujícím pokrokem. Neodvedu si přestavit že bych třeba v 50 letech přestal používat moderní tedhniku a přestal se o všechno zajímat a žít jen z minulosti jako dnenší důchodci. To podle měn už v dnenší době nelze. Duchodci jak je známe dnes nebudou za 30 let exitovat. Důchodci budou lidé s velice aktivním přísptupem k životu, pracující doma na počítači a budou velice prospěšní pro mladší generace. Dostanou se z okraje společnosti do jejího středu.

BTW: Včera jsem s kámošem počítali jak vysoký bude za 50 let důchod (inflace a tak) a vyšlo nám 60 tisíc měsíčně. Takže pokud se chcete mít jako důchodci dobře musíte si naspořit alespoň 10 miliónů. :-)
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kysa 19. 7. 2005 12:08

S-Tony píše:BTW: Včera jsem s kámošem počítali jak vysoký bude za 50 let důchod (inflace a tak) a vyšlo nám 60 tisíc měsíčně. Takže pokud se chcete mít jako důchodci dobře musíte si naspořit alespoň 10 miliónů. :-)"/quote]
A kolik jste toho při tom počítání vypili? Proč by si teď lidi platili důchodový pojištění.

Kysa
Čtenář

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků