Eutanázie

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Ivo M. 21. 5. 2005 00:51

Měla by být uzákoněna eutanázie? Jaká jsou vaše pro a proti?
Ivo M.
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tOplOaDer 21. 5. 2005 01:34

Dobrovolné opuštění světa? Jsem jasně pro. Vím o čem mluvím, protoze jsem hodne času strávil v nemocnících a je to možnost pro pacienty, ne povinnost.
tOplOaDer
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ivo M. 21. 5. 2005 01:39

To sice ano, ale jde o to, že by se dal tento způsob využít a vraždu pacienta zakamuflovat jako dobrovolnou smrt.
Ivo M.
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tOplOaDer 21. 5. 2005 01:42

No to už je druhá věc, a to posouzení stavu pacienta a přání příbuzných. Muselo by se to ošetřit proti takovým případům, aby to nebyly kamuflované vraždy. Musel by se vymyslet systém, na jehož základě by se eutanázie mohla uskutečnit a kde by byl vyloučeny tyto případy.
tOplOaDer
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 21. 5. 2005 05:06

Pokud v úřadě setrvá stávající ministryně zdravotnictví, nebude třeba eutanázii řešit. Všichni budou mít sice dost Paralenu, Ibalginu a pudru na opruzeniny "zdarma", ale ti opravdu nemocní disciplinovaně odejdou ze světa, protože nezbydou peníze na jejich drahé léky léčebné postupy. :-(
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Asspenn 21. 5. 2005 05:24

Ivo M. píše:To sice ano, ale jde o to, že by se dal tento způsob využít a vraždu pacienta zakamuflovat jako dobrovolnou smrt.s/quote]


Myslíte že je až taková poptávka po vraždách pacientů? A pokud ano, že to nelze provést i dnes jako nešťastnou náhodu, selhání apod?

Obávám se , že zde vítězí stejně tragický přístup, jako v desítkách jiných věcí našeho každodenního života: neumíme-li něco legisltivně ošetřit tak, aby to bylo jednoduše, srozumitelně a bez děr v zákoně a kliček jak ho obejít udržitelné v požadovaných mezích, raději to rovnou zakážeme.
Prý je chytré učit se z vlastních chyb. Přijde mi chytřejší učit se z chyb jiných, nejlíp pak z chyb těch chytrých, a vlastní radši nedělat.
Asspenn
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Luke 21. 5. 2005 23:50

Jsem pro legalizaci...smrt je v některých případech vysvobození z utrpení a málokdo z těch co to neprožijí, to dovedou pochopit...
Luke
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S-Tony 21. 5. 2005 23:56

V pravěku raněné a malomocné zabili rovnou. Dneska je situace zcela opačná. Udržují se při životě i lidi, kteří jsou prakticky po smrti.
Byl bych pro kompromis těchto dvou extremních situací.
Problém nastává v případě otázky komu dát tu moc nařídit eutanázii?
Podle mně by to musel řešit soud případ od případu. A vystavit tzv LTK "Licence to kill". Soud by vyslech lékaře, příbuzné, nemocného, přečetl by si závět a podle toho by se rozhodl jestli povolení zabít udělí.
Je nesmyl nechat rozhodovat příbuzné nebo lékaře...........
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod adams 23. 5. 2005 02:04

Já myslim, že to běžně funguje, i u nás. Jenom je to tak nějak zdlouhavější - v podstatě stačí místo léčení nedělat nic, a ona už si příroda pomůže sama.. Bohužel je to asi drastičtější, než to zrovna utnout.
-
adams
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lemur 24. 5. 2005 17:49

adams píše:Já myslim, že to běžně funguje, i u nás. Jenom je to tak nějak zdlouhavější - v podstatě stačí místo léčení nedělat nic, a ona už si příroda pomůže sama.. Bohužel je to asi drastičtější, než to zrovna utnout.j/quote]

Prave proto. Je to jako s potraty - pokud je zakazete, stejne se to bude delat, ale mnohem morbidnejsimy a nebezpecnejsimy zpusoby, a spouste zen to zpusobi nevratne pozkozeni organu, neplodnost a nebo smrt.

Stejne jako dnesni eutanazie "eutanazie", kde se necha pacient "prirozene umrit", v lepsim pripade na predavkovani morfinem (nebo necim takovym), v horsim pripade hladem, zizni, na otravu krve (kvuli sepsi) nebo selhani organizmu.

Nejlepsi by bylo, kdyby mel kazdy v nejakem dokladu typu zdravotni karta a p. odpovedi na tyto otazky:

Chcete udrzovat pri zivote, i kdyz neni nadeje na zlepseni a vy se k tomu nemuzete vyjadrit v dusledku komatu nebo ochrnuti? (default ano)

Chcete resuscitovat, i pokud srce nepracovalo dele nez pet minut*? (defaul ano)

*kdo nevi, proc pet minut - po peti minutam vam "umre" mozek (pokud se nepouzije nizka teplota a pod, a i kdyz se resucsitace povede, v lepsim pripade skoncite ochtrnuti, v horsim jako bleptajici idiot nebo klatici se zombie.

Mimo jine tam muzou byt veci jako jestli se muzou darovat organy, pouzivat tranfuze (to nemaji Svedci Jehovovy radi) nebo pouzit transplantaty ze zvirat (to zas nemaji radi vegetariani).

No, a pokud se do dostanete do stavu, kdy napr. komise sedmi doktoru uzna, ze nemate sanci na vyleceni a dalsi zivot je jen prodlouzeni utrpeni, tak vam daji nejakou humalni euthanasii, namisto toho, aby vas nechali umrit hlady nebo zizni, protoze ne kazdy ma takove "stesti" jako muj stryc, aby v terminalnim stadiu rakoviny zemrel na selhani srce tri mesice pred "terminem".
Lemur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod TheFlyingman 24. 5. 2005 20:27

Jsem rozhodně pro, protože každej zdravej člověk má možnost opustit tento svět dobrovolně, formou sebevraždy. O tuto možnost jsou pacienti nevyléčitelně nemocní léčení v nemocnicích či neschopní pohybu bohužel ošizeni. Proč jim tuto šanci nedat, když už jen trpí?
Když je nepřítel na kolenou.....musíte ho dorazit.
zastánce teorie pohlcovačů tmy
TheFlyingman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jitule 3. 11. 2005 16:09

Obdivuji tu vaši jistotu, jak hájíte právo člověka na sebevraždu! A eutanázie jako taková? Jste asi mladí a silní a ještě si nedokážete představit, jak i slabý, starý a nemocný člověk dokáže lpět na životě. Pokud má kolem sebe dobré a milující lidi a dostatečnou péči a lékaře, který je dostatečně vzdělán v umění tlumit bolest, proč by neměl mít právo počkat si na přirozenou smrt? Nebo zabít sebe, případně svého příbuzného považujete opravdu za tak jednoduché? Dokázali byste zatížit své svědomí tím, že budete pro někoho požadovat eutanázii? Tedy jak nejsem věřící, potom Bůh s vámi!
jitule

Odeslat příspěvekod christian 3. 11. 2005 17:33

Eutanazie je docela dvojsecna zbran. Na jednu stranu to muze byt dobre (ukonceni trapeni), ale jak je u nas v zvykem taky je to vec zneuzitelna..
die('Hacking attempt');

Kdo se chce zapojit do alpha testu nové verze aplikace SuperFórum pro Android, napište mi soukromou zprávu.
christian
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 2Pix 3. 11. 2005 18:50

tvrzeni "muze byt zneuzita" k cemu ? vid i tuknuti propiskou do cloveka muze bejt brany jako vrazda (kdyz mu ji tuknete do nosu) a shodit to na to ze s tim blbnul sam (nekdo spachal sebevrazdu kldyz mel dve tuzky v nose)
Ďžojn dhe ármy of kočičkas a čičintas.. džojn dhe bradrhůd.. ól jů nýd is tu konvert jour avatar tu a kočička ór čičinta.. Kočičkas and Čičintas strajks bek.. Kočičkas and Čičintas růls dhe vórd .. end ví vil strajk on dhe ívl činčilás end kil dhem ól !
2Pix
Přeborník

Odeslat příspěvekod LamB 3. 11. 2005 22:10

eutanazie nebude treba vsechny nas dostane ptaci (slepici) chripka
Peugeot 306, 1.4 (kdysy dávno 55 kW)

Ale jinak velky příznivec Fordu
LamB
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků