Povinnosti zamestnance

Podmínky pro práci, vztahy se zaměstnavateli, platy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod jannk 25. 3. 2014 15:16

Znama pracuje jako administrativni sila v soukrome firme s tim, ze ve smlouve ma zminku o tom, ze plni pokyny sveho nadrizeneho. To fungovalo nekolik let s tim, ze ukoly byly relevantni k hlavni naplni praci. Potom dostala vypoved a nadrizeny ji zacal davat ve zbytku pracovniho pomeru zcela jine ukoly - varit kavu, obsluhovat navstevy apod. Muze se nejak branit?
jannk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Trpaslíček 27. 3. 2014 11:59

Řekla bych, že moc nemůže, záleží na tom, proč jí tu výpověď dal, jestli se držel v mezích zákona, kde jsou přesně stanoveny důvody, kvůli kterým zaměstnavatel může dát zaměstanci výpověď a jak přesně jsou v pracovní smlouvě formulovány ty pokyny. Je př. rozdíl mezi "zaměstanec je povinen plnit pokyny svého nadřízeného" a "zaměstnanec je povinen plnit pokyny svého nadřízeného spojené s náplní práce". V tom prvním případě ji může poslad klidně umýt sociální zařízení. Tohle je pouze můj názor, nejsem odborník.
Trpaslíček
Čtenář

Odeslat příspěvekod jannk 27. 3. 2014 12:07

o vypoved nejde, ta s tim formalne nema mnoho spolecneho (proste se rozhodl, ze ji vyhodi, ale to je jedno).
Ja bych se prave divil, kdyz ma nekdo v pracovni smlouve nejaky popis prace (administrativa) + klauzuli, ze bude plnit pokynu nadrizeneho (coz dava smysl, protoze vsechno do smlouvy napsat nejde) ze by dotycneho potom mohl nadrizeny poslat umyt zachody .... ?
jannk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 5. 6. 2014 12:32

Těžko usoudit, když nevíme jakou má pracovní pozici a co má v pracovní náplni. Pokud pracuje jako sekretářka/asistentka, tak je vaření kafe a starání se o návštěvy celkem relevantní. Pokud je to třeba fakturantka (to je rovněž administrativní pracovnice), tak takováhle práce není na místě. Samozřejmě je otázkou jak moc je to třeba záskok za nemocnou kolegyni a jak moc je to šikana ze strany nadřízeného. Mytí záchodů by jistě šikanou bylo...
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod malejarda 5. 6. 2014 14:06

Treba jen chtel, aby si umyla zachod po sobe?
malejarda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jannk 5. 6. 2014 14:49

ne, pracovala tam v administrative, tj uctovala faktury a objednavky ... a potom mela i cistit kavovar v kuchynce, varit mu kavu apod. Odkazoval se prave na formulaci smlouvy "plnit pokyny nadrizeneho"

No nastesti uz pracuje jinde, ale bylo to divokych par tydnu :)
jannk
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků