Dejte mi jediny hmatatelny dukaz ze Buh existuje

Oficiální náboženství a sekty, smysl života

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod icotech852 14. 1. 2013 10:53

forsaken...
icotech852
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Protoneus 31. 7. 2013 14:30

Důkaz Boží existence jest JSOUCNO, tedy žádný kouzelný čarovací dědek.Bůh jest vše.Vše jest PAMĚŤ, která zahrnuje veškerou minulost, z které se vytváří budoucnost. Inteligenci či myšlení z procesů JSOUCNA zcela záměrně vynechávám, poněvadž kdoví, zda cosi takového vůbec existuje:-).
Protoneus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zyzzy 9. 8. 2013 22:56

Je to trochu (trochu víc) od věci, ale napadly mě takové 2 polomyšlenky...

1) Lidé často považují "nic", "nicotu", za jakýsi základ, výchozí stav. Ptají se pak klasicky "proč je něco a ne nic?".
Jenže "nicotu" ještě nikdy nikdo neviděl, nevytvořil, ani to asi není možné. Nemůže být tedy "nicota" jen abstraktní výplod naší mysli?
Pokud přijmu předpoklad, že "nicota" vlastně neexistuje, pak nepotřebuji řešit stvoření, nepotřebuji řešit nějaký počátek...

2) Pro věřící, kteří vidí krásu světa. Podívejme se na dokonale klidnou vodní hladinu. Hodím do ní šutr, čímž ji vyvedu z klidu, vyšplouchne voda, ve vzduchu se z ní utvoří složité vodní útvary. Kapičky různě cákají, celý ten systém je teď velice komplikovaný. Časem se však ustálí a zůstane opět jen klidná hladina. Jaký stav se nám subjektivně zdá více "ideální"? Klid nebo "bouře"?
Co když je to podobné s naším světem. Pozastavujeme se nad jeho složitostí a komplexností. Co je však krásného třeba na lidském mozku? Ano, je to komplikovaná věc, něco dělá apod. Pokud se vesmír nesmrští, pak za X trilionů let zbydou jen více či méně rovnoměrně rozptýlené atomy, možná jen záření. Dokud to zas něco nevyvede z rovnováhy. Není to krásný ideální stav? Není to něco, co se dá označit jako ráj?
Zyzzy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Trpaslíček 27. 3. 2014 09:26

Bůh je dost sporná věc, už z toho důvodu, že nikdo neví, co bylo napsáno v originálu Bible, ta dnešní je výsledkem x přepisů starších přepisů a každý si to upravovat tak, aby to vyhovovalo dané době, žádný opis není stejný jako jiný, jsou tam desítky tisíc chyb. Například hebrejské slovo "bůh" neexistuje v jednotném čísle, podle tohoho tedy Zemi stvořili bohové a původní slovo pro "den" na začátku Bible není ten den, jak ho známe, rsp. 24 hodin, ale zkrátka libovolně dlouhá doba, klidně i miliardy let. Myslím si, že původní Bible neobsahovala toho Boha, jak ho známe dneska, ten vznikl až těmi opisy, zřejmě to bylo o něčem trošku jiném, hlavně nemohl být vševědoucí, to by se př. když jednou přijde do ráje, neptal Evy, kde je Adam, přece by to měl vědět... nebo nechápu, proč by ten dobrotivý bůh pomáhal pouze jednomu národu na celém světě (Izraelcům, když je vyváděl z Egypta) a když všechny lidi tak moc miluje, proč seslal na Egypt rány (př. vyvraždění všech prvorozených), proč zničil Sodomu a Gomoru a už vůbec se to neslučuje s velkou potopou, když zachránil pouze Noa a jeho rodinu a zbytek lidstva zahynul. To prostě nedává smysl a Bůh ze Starého zákona vypadá jak úplně něco jiného jak ten z Nového. Nějaký takový bůh možná existoval, ale myslím si, že pravda je mnohem prostší a méně nadpřirozená, než to, co popisuje dnešní Bible.
Trpaslíček
Čtenář

Odeslat příspěvekod karel2121 28. 3. 2014 10:29

Ono se to třeba má tak, že Bůh s velkým "B" může být třeba jako je v hinduismus Íšvara, či v taoismu Tao, nebo u zoroastrovců Zurván..................
Tedy bytost která sice dala vznik světu, ale dále do jeho dění nijak nezasahuje a z toho důvodu ji ona stará náboženství nijak neuctívala, anóbrž se pobracela k bytostem nižším, stvořeným. Které za určitých podmínek - hinduisté pro příklad tvrdí "Když to dovolí řád světa" zasáhnou. A že obvykle nezasahují? Třeba to může být i tím, že se lidé na ně neobrací správným způsobem.
karel2121
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 28. 3. 2014 10:57

heh jak chce OP hmatatelný důkaz na něco, co je absolutně abstraktní? Bůh je v každém z nás ...
LammerOutsider
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod icotech852 28. 3. 2014 15:04

Trpaslíček píše:že nikdo neví, co bylo napsáno v originálu Bible

ano mas pravdu,ale nechapem preco si Boha ako stvoritela systemu ,matrixu fyzikalnych zakonov a vesmiru spojujes prave s Bibliou.Biblia je len "ucenie jednej strany",ktore prebieha len 2000 rokov.Je to dost kratky cas z pohladu veku zeme i vesmiru nemyslis?

-- 28. 3. 2014 15:13 --

Mne sa velmi pacila fotka z cias,ked sonda Voyager opustala slnecnu sustavu.Zachytila totiz Zem ako malilinku bodku - ako jeden pixel.Pozrime sa,kolko zivota je na tejto malinkatej bodke stratenej v obrovskom priestore vesmiru...(kolko mikroorganizmov,zivocichov,bakterii,ludi a ludskych osudov)
Obrázek

no a co to ma spolocne s Bohom? no ak je prvotny stvoritel stvoritelom celeho vesmiru,tak Biblia je len urcita cas ucenia v tomto mechanizme,zanechana "bohvie kym" - inou civilizaciou na inej spiritualnej urovni,alebo hrou evolucie,ktora postupuje pomaly,ale isto.
Naposledy upravil icotech852 dne 29. 3. 2014 05:06, celkově upraveno 1
forsaken...
icotech852
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Trpaslíček 28. 3. 2014 15:45

Vzhledem k tomu, že jsem ateista, tak si stvořitele s Biblí nutně nespojuji, pracuju jen s informacemi, které tam jsou bez ohledu na to, co si vymýšlí církve. Jak jsem psala zde: "Původní slovo pro "den" na začátku Bible není ten den, jak ho známe, rsp. 24 hodin, ale zkrátka libovolně dlouhá doba, klidně i miliardy let," nemusí to být jen 2 000 let, to si vymysleli lidé, pravda ale může být jinde. Na začátku Bible může být dost jednoduše popsána jen pouhopouhá evoluce z pohledu jednoho pozorovatele, který tomu chtěl přiřknout nějakého viníka. Přece jen, kdyby byla zanechaná, jak píšeš "bůhví kým", dokážu si představit, že kdyby chtěl popsat, jak se to stalo (třeba i tou evolucí), tak by to popsal právě takhle jednoduše, jak to za sebou probíhalo a aby to ti zatím primitivní lidé vůbec pochopili, tak tam plácnem nějakou mocnou sílu, asi by jim to nešlo do hlavy, kdyby se to dělo samo od sebe... to zní asi dost fantaskně :D.
Trpaslíček
Čtenář

Odeslat příspěvekod hongmi 30. 3. 2014 01:48

Me z toho tedy miliardy let nevychazeji, den je i dle Bible evidentne jednotka pro den+noc (svetlo+tmu). Mozna ze den byl jinak dlouhy, ale to bylo dano maximalne rychlosti rotace Zeme kolem sve osy, popr. pozici osy, protoze na polech zname ukaz jako polarni den a polarni noc, k miliardum let na jeden den ale ani na polu dojit nemohlo. To ze se zacal stridat den s noci znamena, ze se Zeme ocitla ve Slunecni soustave a zaroven rotovala kolem sve osy. Pochybuji, ze byla jeji rychlost rotace nejak vyrazne nizsi, spis byla z logickeho hlediska o neco malo vyssi anebo stejna jako dnes, Zeme se toci kolem sve osy hlavne diky setrvacnosti, nic ji snad ani nepohani.

3Bůh řekl: „Ať je světlo!“ – a bylo světlo. 4Bůh viděl, že světlo je dobré, a Bůh oddělil světlo od tmy. 5Bůh nazval světlo „den“ a tmu nazval „noc“. Byl večer a bylo ráno, den první.
hongmi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stoura 1 30. 3. 2014 09:17

hongmi píše:To ze se zacal stridat den s noci znamena, ze se Zeme ocitla ve Slunecni soustave a zaroven rotovala kolem sve osy.


Jaká rotace a Sluneční soustava?
Biblická Země je přece jasně popsána jako čtvercový [Zjevení 7:1] kruh [Iz 40:22], který stojí na sloupech [Žalmy 104:5] a nad nímž je rozprostřena obloha jako baldachýn stanu [Iz 40:22]. Tvar Země se dá z biblického popisu odvodit i z toho, že Země musí mít okraje, za které ji může uchopit Jitřenka [Job 38:13]. Navíc je podle Bible na Zemi hora, z níž bylo lze možné kolem roku 30 shlédnout všechna království najednou [Mat 4:8]. Na Zemi se podle Bible také vyskytoval strom tak vysoký, že byl viditelný ze všech částí země [Daniel 4:8].

Nákres z knihy křesťanského cestovatele a kartografa Kosmase Indoplavce (6. století n.l.) tento popis snad dostatečně ilustruje:
Obrázek
Stoura 1
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hongmi 30. 3. 2014 14:30

To ze je Zeme placka, se vseobecne verilo hodne dlouho, i kdyz nekteri ucenci vedeli, ze to koule je, vseobecne se jim neverilo, dokud ji nejaky moreplavec neobeplul, to ovsem neznamena, ze to byla drive placka. Bible je psana lidmi a ne Bohem, dokonce i Desatero vytesal do kamenne desky clovek a ne Buh, to ze Buh nerekl lidem, ze je Zeme kulata, jeste neznamena, ze kulata nebyla. 99,99 % vesmirnych teles ma tvar koule a vzdy takovy tvar melo. :mrgreen:
hongmi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jack111 30. 3. 2014 15:01

hongmi: Máš nějaký konkrétní důkaz, že si lidé mysleli, že je to placka? Nemyslím vidláky. všeobecně se naopak věřilo, že Země je kulatá i se vědělo, jak je velká (proto se moc nepočítalo moc s Kolumbovým úspěchem. Jeho cesta by byla moc dlouhá). První obeplutí jen přineslo důkaz.
Jack111
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Stoura 1 30. 3. 2014 15:02

hongmi píše:To ze je Zeme placka, se vseobecne verilo hodne dlouho, i kdyz nekteri ucenci vedeli, ze to koule je, vseobecne se jim neverilo, dokud ji nejaky moreplavec neobeplul,


To zase ne. Pokud by se do obeplutí světa (1522) nevěřilo na kulatou Zemi, těžko by v Praze mohl už v roce 1410 vzniknout veřejně viditelný orloj s kulatou Zemí (a to pražský orloj nebyl ve své době ani zdaleka první nebo jediný).

Plochou Zemi prosazovala jen menší část osobností, která nadřadila doslovný výklad Bible pozorovatelné realitě. K tomuto doslovnému výkladu se vztahovala i má předchozí připomínka.
Stoura 1
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hongmi 30. 3. 2014 17:40

Ono je to jedno, co si lide kdy mysleli, my dnes vime, ze Zeme je a byla kulata, otaci se kolem sve osy a obiha kolem Slunce, vzdy to tak bylo, uz od stvoreni sveta, Bohu to dle Bible trvalo jeden den takhle to zaridit, tedy den a noc. Kazdopadne to tak mohlo byt. Zaridil stridani svetla a tmy, dnes vime, ze z toho logicky plyne, ze to musel udelat tak, ze roztocil Zemi kolem sve osy rychlosti jedna otacka za jeden den, coz dela dnes cca 24 hodin a pochybuji, ze to bylo drive vic hodin.

Clovek je tvor omylny, jak je psano v Bibli, byl stvoren k obrazu bozimu, z toho logicky plyne, ze omylny je i Buh. ;-)
hongmi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod icotech852 30. 3. 2014 21:27

Bohu to dle Bible trvalo jeden den takhle to zaridit, tedy den a noc. Kazdopadne to tak mohlo byt.

netrep,nemohlo.Zem ma vek 4,5miliardy rokov a vyvijala sa klasicky ako kazdy ina planeta vo vesmire - to znamena vdaka gravitacii a posobenim fyzikalnych zakonov.Myslienka,ze Boh stvoril Zem za jeden den je uplne stupidna.Ak Biblia na nieco sluzi tak iba na jednu vec - strasenie a lekciu v lepsie spoluzitie.S ludmi je to totiz ako s detmi - potrebuju sa poucit zo svojich zlych skutkov a zamysliet sa nad sebou a nad svojimi cinmi.

Krestanstvo sa casom zmenilo v moc a sektu - v hierarchiu pomocou ktorej sa vladlo.
forsaken...
icotech852
Přeborník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků