Noclaf
Ano, kdyz to rozstrihnou, tak muzou mit oba degradovanou cast puvodni informace na polovicnim mediu. Jenze to neni nic noveho. Temer kazdy z nas to pouziva - pokud mame napr obrazky z digitalniho fotaku a potrebujeme je zmensit, snizime barevnou hloubku nebo rozliseni. Dostaneme puvodni informaci degradovanou, ale mensi. Zatim mi ten popis holografickeho media neprijde nejak prevratny.
Fyzikář
To jste se mohl zeptat hned, co je to hologram. Není to žádná ostuda. Tak tedy...
HOLOGRAM
Hologram je záznam třírozměrného objektu na dvourozměrné médium (fotografická deska). Takto pořízená "fotografie" nemá nic společného s klasickou fotografií, natož z digitální fotografií. Na vzniklé "fotce" nebude žádný obraz objektu. Najdeme na něm pouze malé body a proužky, které jsou bílé, nebo černé, podle toho, jestli jsme použili negativ nebo pozitiv (v případě inverzního filmu). V holografii je jedno, jestli je "fotka" negativní nebo pozitivní. K jeho výrobě je třeba laseru, jelikož ten je schopen dodávat monochromatické a koherentní světlo, které je důležite k tvorbě hologramů (důležité pro vznik interferencí). Při svých dávných pokusech jsem neměl dostatečně výkonný laser, tak jsem to "šidil" výbojkou, barevnými filtry(1ks) a polarizačnímy skly(2ks). Kromě výbojky, lze všechno koupit v prodejně pro fotoaparáty. Místo filmu je dobré použít fotografickou skleněnou desku. Vývojku a ustalovač pořídíte tamtéž.
Monochromatický a koherentní svazek světla zamíříme na snímaný objekt. Před objektem je však nutné oddělit část světelného svazku a nechat jej dopadat na fotografickou desku dle obrázku. Já jsem neměl k dispozici polopropustné zrcadlo, tak jsem to vyřešil částečným zakrytím hlavního svazku normálním zrcadlem. Fotograficku desku je třeba umístit šikovně tak, aby zároveň zachycovala odražené světlo od objektu a hlavní světlo (referenční) od soustavy zrcadel. Samozřejmě, zkoušíme bez fotografické desky. Před deskou nesmí být žádná optika, nesmí se místo desky použít fotoaparát. Pokud to máme nachystáno, je třeba zcela zatemnit místnost, umístit desku do předem určené pozice a jediným zábleskem výbojky pořídíme hologram. Dál už to každý zná. Do vývojky, ustálit ustalovačem, propláchnutí. Na vyvolané desce neuvidíme žádný obraz "snímaného" objektu. Uvidíme interferenční vzorec, jelikož světlo má povahu jak částicovou, tak i vlnovou. Interferencí koherentního a monochromatického záření vzniknou interferenční minima a maxima. Tyto vlnové minima a maxima lze dvourozměrně zaznamenat na fotografický materiál. Jak vypadá deska po vyvolání znázorňuje tento snímek.
Na desku můžeme zaznamenat více "obrazů". Stačí měnit úhel dopadu referenčního svazku. Jak tedy zviditelnit hologram? Stačí desku osvítit tím samým svazkem paprsků, kterým byl objekt "snímán", a uvidíme jako v okně, celý objekt zobrazen prostorově. Pokud pohneme hlavou, vidíme i kousek za objekt. Výroba barevných hologramů je náročná, jelikož potřebujeme 3 lasery, a jejich projekce obyčejným světlem vyžaduje speciální technologii. Většina hologramů na výrobcích nejsou skutečnými hologramy, ale jsou to jakési rastrové obrázky na podobném principu, kde musíte dodržovat určitý úhel pozorování atd., což v případě skutečného hologramu nemusíte. Tak tedy, pokud osvítíte desku stejným zdrojem, nebo rubínovým laserem, uvidíte v desce (jako v okně) asi toto.
Šachy jsou červené, jelikož byl použit při snímání a projekci rubínový laser (koherentní a monochromatické červené světlo). Při pohledu z odlišného úhlu, vidíte kousek i za šachy. Je to obraz reálného 3D objektu. Pokud hologram roztrhneme nebo v případě skleněné desky rozbijeme na kousky, díky interferenčnímu záznamu, který je obsažen všude, získáme plnohodnotný obraz celku. Tím že je menší, nebute tak jasný, ale žádná informace z celku nebude stracena. Toto demonstruje další obrázek. Na obrázku je sice zobrazena hvězda jako obyčejná fotografie, ale to jenom pro představivost. Hvězda jde vidět až po osvětlení laserem.
Další schéma ukazuje, proč vlastně existuje holografická představa vesmíru. I ta nejmenší částice obsahuje celek:
[(DNA)=(Brain)=(Universal)] = Superhologram
ps. Výroba pravých domácích hologramů vyžaduje kromě náležitých zařízení hlavně hodně trpělivosti.