MgX píše:Slonik myslíš, že je jedno jaký si člověk koupí takový ten „kuličkoidní zásobníček“ na vyluhování sypaného čaje? Samozřejmě myslím nerez...nebo je lepší určitý typ, tvar atp.?
Omlouvám se za pozdní odpověď. Vidím to asi takhle:
1) Tvar nejlépe kulatý - zamezí to "uvíznutí" zbytků čaojových lístků v krajích, odkud by je člověk musel dolovat párátkem.
2) Materiál nejlépe inertní - čili žádný hliník, radši ani umělé hmoty - nejlepší je kvalitní nerez (třebas i s povrchovou úpravou) nebo hedvábí.
3) Otvory co nejmenší a co nejvíc - zamezí propadávání drobných částic čaje a zároveň zabezpečí dobré luhování lístků
4) Co nejméně hmoty. "Čajítko", které dáváš do vařící (nebo horké) vody je studené. Pokud připravuješ čaje jen málo (šálek), může se snadno stát, že masivní čajítko by vodu příliš ochladilo, což pochopitelně není žádoucí.
Čili coby ideální je asi řídce tkané hedvábí, do kterého se porce čaje zaváže. Na tomto principu jsou vyrobeny "sypané-porcované" čaje, například již zmiňovaný Pickwick Leafs (bohužel používají ne hedvábí, ale nylon či něco podobného). Osobně jsem dlouho používal čajítko Philips vyrobené z jemných drátků potažených 24karátovým zlatem. Bohužel jsem ho jednoho nehezkého dne rozšlápl.
Docela dobrou alternativou je výrobek
Idealisk z IKEA (chce si ale dobře vybrat kus, aby k sobě plochy dobře doléhaly). Jedná se o čajítko v podobě jakýchsi kleštiček. Je velmi lehké, vyrobené z nerezu. A za velmi příznivou cenu.
Osobně jsem nepřítel různých dekorativních keramických louhovátek. Ta jsou možná velmi estetická. Za absolutně nevhodné považuji
sítka z bambusu a podobných materiálů. Zde mám obavu o to, že začnou poměrně plesnivět a navíc budou pobírat vůně od luhovaného čaje, což není zrovna žádoucí.