Ahoj,
na e-shopu fy ab-com(.cz) jsem si po přechozí návštěvě, při které mi udělali nabídku, koupila notebook. Vyzvedla jsem si ho a zaplatila na prodejně, kde byl vybalen zapnut a poté ihned vypnut /mám svědka, který potvrdí, že hardwarová konfigurace ukázána nebyla/.
Doma jsem zjistila, že je osazen jiným grafickým čipem, než jak mi bylo předloženo v nabídce, + že na e-shopu pod jednou nabídkou mají vlastně 2 produkty (udávají, že si mezi čipy můžete vybrat).
Další den jsem o tom ihned informovala prodejce, který věc pojal jako reklamaci výdrže notebooku, neboť jsem argumentovala, že grafický čip (ATI1400) způsobuje nižší výdrž. Další den mi reklamaci zamítli.
Sdělila jsem jim, že jsem to jako reklamaci nechtěla pojmout, že mě prodávající uvedl v omyl a požaduju vrácení produktu a peněz. Na to mi prod. sdělil, že na to nemám právo, protože jsem si to vyzvedla na prodejně a nedoručila mi to zásilk.služba.
S majitelem firly jsem se nakonec domluvila, že si vyberu jiný notebook a prodavač zajistí navrácení původního dodavateli. Dnes mě ale prodavač informoval, že dodavatel požaduje za vrácení 2000 Kč bez DPH a musím si notebook vybrat pouze u něj - a to se mi samozřejmě nelíbí.
tak se ptám: mám právo bez důvodu vrátit notebook vzhledem k nákupu na e-shopu, i kydž jsem si to vyzvedla na prodejně?
Na spotrebitel.cz píší:
Právo odstoupit od smlouvy podle § 53 odst. 6 občanského zákoníku, tj. bez udání důvodu ve lhůtě 14 dnů od převzetí zboží, má kupující pouze tehdy, jestliže smlouva byla uzavřena pomocí prostředků komunikace na dálku. Záleží tedy na tom, zda smlouva byla uzavřena již před tím, než jste si výrobek vyzvedl, tedy zda Vaše internetová objednávka byla závazná a zda na jejím základě již byl prodávající povinen výrobek dodat. Pokud však ke konečnému uzavření smlouvy došlo až převzetím zboží v prodejně, není možné ustanovení § 53 obč.zák. aplikovat a úprava tzv. distančního obchodu se na daný prodej nevztahuje.
Jak mám ale vědět, kdy vznikla má kupní smlouva? Na prodejně jsem nic nepodepisovala, mám pouze fakturu, dodací/záruční list.
Za pomoc DĚKUJI