FAQ na adamse aneb motivace ke vzniku tohoto threadu.
Jelikož by se tu zřejmě objevovaly nežádoucí příspěvky, uvedu vše na pravou míru. Pokud by měl někdo další dotaz, pošlete jej přes SZ a připíši jej na seznam.
janurpo: Ty jsi jeden z těch lidí (je jich velmi mnoho), co při sebemenší chybě ihned vypění a z hrůzou se zapotácí pod stůl, mezi své pravopisné slovníky, které si každodenně předčítají na dobrou noc.
Přiznávám, chyby v pravopisu mě zvedají ze židle. Spekulaci o předčítání slovníků musím vyloučit, můj poslední kontakt s českou gramatikou a pravidly češtiny byl před osmi lety při maturitní zkoušce z češtiny. Od té doby se můj pravopis i znalosti rapidně zhoršily. A třeba psaní velkých písmen mi dělá problémy již osmnáct let.
janurpo: Důležitý je pro mě obsah, schopnost vyjadřování, barevnost slov
Souhlasím. Avšak tento argument s oblibou používají lidé, jejichž písemný projev patří k těm horším.
janurpo: Když někdo napíše něco smyslplného, nekoukám na to, kolik v tom textu je chyb.
Já si bohužel nemohu pomoct, já je vidím a mrzí mě to. Ale v 99 % případů se ovládnu, ignoruji to a zbytečně neprudím. Kdybych to dělal, realizoval jsem se na místě, které mě k tomuto počinu motivovalo a nezakládám nové téma.
janurpo: Co jsi tím chtěl vlastně říci? Když neovládáš svůj mateřský jazyk, tak jsi automaticky nevzdělanec? Nebo, že se vůbec nemůžeš považovat za občana toho státu?
Nikde jsem nic takového netvrdil, ani nenaznačoval. K založení tohoto tématu mě vedla snaha zlepšit úroveň psaného projevu zejména mladých lidí, kteří již nemají tolik času číst knihy, ve kterých by mohli získat správný návyk. Osobně se řídím při psaní pouze svým citem a tím, jak mám pravopis načten právě z knih. Problém je, že když budete číst víc a víc nesprávně napsaných slov, o tento cit přijdete.
Dalším důvodem je to, že nesprávně napsaný text je daleko hůře čitelný, obzvláště pokud v něm chybi diakritika, interpunkce či nerespektuje jiné zásady (z toho důvodu jsem uvedl i link na typografická pravidla, která vznikla především za účelem zlepšení čitelnosti textu). Předpokládám, že pokud něco píši, píši to především pro ostatní a snažím se usnadnit nepohodlné "počítačové čtení" jak je to jen možné.
Jak bychom s benevolentním přístupem k výše uvedenému jevu mohli skončit, na to se podívejte
sem.
janurpo: Možná že to nevíš, ale existuje spousta poruch psaní-čtení textu (disleksie, disgrafie). Takový lidé chyby píšou ale ani o tom nevědí.
Dyslexii ani dysgrafii rozhodně nezlehčuji. Jen mi přijde nepravděpodobné, že by se s nastupující generací tak rapidně zvýšil počet lidí s touto poruchou.
janurpo: Nic proti tobě. Rozhodně to neber jako "osobní urážku".
Je to spíše jen malý podmět, k zamyšlení se sám nad sebou.
Pokusím se nebrat to osobně. Co se zamýšlení nad sebou samým týče, mohu tě ujistit, že se tím zabývám až nezdravě moc.