Co je to lukrécie (rostlina)?

Diskuse na témata, která se nevejdou nikam jinam

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod aquarkko 4. 12. 2008 13:28

moikka! včera jsme řešili, co je to lukrécie, tak prej to říkaj poláci, ale já nevím, co to je za rostlinu a jakej má název v čj, slovenčině, a jestli vůbec má. nevíte někdo? ve finštině je to salmiakki :D
Think for your fucking yourself. (Mark Barney Greenway)
aquarkko
Legenda
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ES0 4. 12. 2008 13:41

neni to nejak hnojivo spis?

salmiakki - salt amoniak - sul dusik..
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marty89 4. 12. 2008 15:52

Tohle bude něco jako lékořice, aspoň podle toho, co se dá zjistit na wikipedii.
Legen - wait for it... dary
Cerveza o muerte
Marty89
Vicedatel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 5. 12. 2008 09:49

moikka!

Rostlina se jmenuje Lékořice lysá - latinsky Glycyrrhiza glabra, polsky lukrecja gładka, slovensky sladké drevo.

Pak je ještě Lékořice ježatá (latinsky Glycyrrhiza echinata), polsky lukrecja najeżona.


Ve Finsku se s její pomocí vyrábí černě zbarvená vodka (viz např. http://watershed.wordpress.com/2007/03/ ... skenkorva/)

rakkain terveisin

pieni norsu

:-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JSzu 5. 12. 2008 13:52

Slonik píše:... Ve Finsku se s její pomocí vyrábí černě zbarvená vodka ...

Co jineho... :mrgreen:
JSzu
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aquarkko 6. 12. 2008 00:59

jo, díky Sloník :) právě tu vodku jsem teď pila, a byla naprosto hnusná, a taky salmiakki bonbóny, a ten jsem dokonce musela vyplivnout, ani jsem to nedožvejkala do konce... chuť jako když cucáte Vincentku a ještě trochu horší :mrgreen:
Think for your fucking yourself. (Mark Barney Greenway)
aquarkko
Legenda
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 6. 12. 2008 07:07

No co se týče krajových specialit, jsou severské národy občas dost ujítlé. I po skoro osmi letech si vybavuji naprosto příšerný smrad islandské speciality harakl (snad jsem to napsal dobře) - jedna se o kvašenou rybu. *****í to i přes ucpaný nos.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků