Prodej domaciho peciva v malem mnozstvi, co je treba?

Podmínky pro práci, vztahy se zaměstnavateli, platy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod milanmilanmilan 6. 3. 2012 12:49

Dobry den,

chteli bysme zkusit doma v obycejne kuchyni napict par specialnich rohliku a kolacu (ruzne jine mouky nez ciste psenicna) a postavit se s tim treba k autobusaku nebo na namesti, jestli by lidi meli o neco takoveho zajem. Jednak je to nas konicek, druhak v pripade zajmu by to mohl byt po nejakou dobu zpusob privydelku.

Predstava prodejniho mista je jednoduchy skladaci stul, na nem tacy, na tacech ubrousky, na ubrousku cerstve pecivo, to prikryte igelitem kvuli prachu a necistotam. Nebo by to bylo dane v plastovych dozach, to uz by se resilo podle aktualni potreby. Kazdopadne zakryte proti prachu. Pod stolem dve tri zakryte prepravky se zasobou peciva nebo jine druhy, chleby a takove. Vsechno by to bylo pecene doma, objem tak do 5kg slaneho a 5kg sladkeho. Prodej by mel byt jednorazovy, maximalne po tydnu zkusit znovu na stejnem miste ve stejny cas. Ocekavana trzba je tak pokryti vstupnich nakladu, do 1000 korun plus minus, zisk v podstate 0. Jde jen o zkousku, zda by nekdo o takove vyrobky mel zajem.

A ted co k tomu vsechno je potreba? Resil jste uz takovou situaci nekdo?

Hledal jsem ruzne po internetu a nasel jen clanky tykajici se obcerstveni typu hamburgery, hotdogy, rozlevane pivo a podobne. Takze jsem psal na mestsky urad, kam patri misto, kde by se prodej mel konat, asi si chvili pockam na nejake vyjadreni. Na strankach farmarskych trhu jsem zjistil, ze pro takovyto zacatek nejsou to prave misto, peciva tam uz maji plno a pozaduji zasobu zbozi na nejaky cas ze dne, coz neni zrovna tento nas pripad.

Nejvetsi problem vidim v zavisti lidi a poslani hygienicke kontroly. Nevidim nejmensi problem v dodrzovani te hygieny ani samotne kontrole, jen nevime presne, co by to v tomhle pripade obnaselo, jestli neco jako HACCP nebo proste nechat vystavit potravinarsky prukaz a na vsechno sahat v rukavicich (takze v podstate vsechno jen formalita, byt pro nas naprosto samozrejma vec pri vyrobe).

Dale asi je treba zajistit zabrani mista, ktere patri mestu, to predpokladam resit na tom mestskem urade.

Ohledne zisku asi nema smysl zabyvat se vedenim ucetnictvi a danovym priznanim, protoze to nedosahne 20000 (nezmenila se ta hranice uz?) ani zdaleka. Kdyby to bylo pak pravidelnejsi, tak uz zivnostak a danove priznani je samozrejmosti.

Vyuceni v oboru je mozne obejit vystudovanou vysokou skolou potravinaskeho smeru se zamerenim na pekarstvi plus nejaka kratka praxe v tomto oboru? Nasel jsem, ze je treba praxi 6 let nebo vyuceni, pripadne to spatne chapu a ma byt vyuceni a praxe 6 let. To se da obejit tim, ze si najdu nekoho takoveho, ale to na tuhle jednorazovou akci asi nebude to prave.

Vzhledem k tomu, ze bysme tam nestali dyl jak 2 hodiny (aspon to tak odhaduju), mame se vubec zabyvat zalezitostma typu WC a podobne? Coz na autobusaku je vlastne vyresene.

No a tak si rikam, ze kdyz obcas potkam na trhu babku s plechem strudlu, tak na tom asi az tolik nebude a proste se na to jen divame moc slozite.

Dekuju, Milan
milanmilanmilan
Čtenář

Odeslat příspěvekod milanmilanmilan 6. 3. 2012 14:24

Pred chvili me usadil kolega, ze s tou hygienou problem bude a to bude asi tak jedinej problem, za to nejvetsi. Jako ze kuchyne doma rozhodne nema sanci projit.

By me teda zajimalo, jak to delaj lidi, kteri narazove na vanoce nabizeji upeceni domaciho cukrovi. To riskujou a proste to upecou, nekdo to koupi a doufaji, ze je nikdo nepraskne a nebudou mit zadne problemy?

A jak to delaji ti co prodavaji pecivo na tech farmarskych trzich?
milanmilanmilan
Čtenář


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků