Já si pořád myslím, že Nový zákon je porozuhodně dobrý historický záznam toho, co se stalo. Můžeme se i podívat na jednotlivé věci z něj a bavit se o jejich pravdivosti či nepravdivosti. Ostatně právě teď to děláme v případě vzkříšení..; ) Ale zjednodušeně říct, že to není dobrý zdroj a skončit s tím bez detailnějšího pohledu mi přijde jako neideální, jako přístup..; )
Dobře, JC'ho učedníci prožili cosi jako skupinovou konverzi. Co se ale teda podělo s JC'ho tělem? Zřejmě připouštíš, že s ohledem na jejich dost mizernou situaci a to, co přišlo po "konverzi", nebyli nějakými podvodníky, ale lidmi, kteří vážně věřili, že se setkali se vzkříšeným Ježíšem a byli ochotni za to i zemřít (znovu bych rád připomněl analogii s islámskými fundamentalisty, ti umírají na základě fanatické víry v učení koránu, učedníci umírali na základě reálné zkušenosti). Proč je ale prostě nezničili Římané a Židé s tím, že by ukázali jeho tělo, které i bylo btw. z různých důvodů hlídané?
Ale jinak dík za fajn diskuzi. Jsem rád, že tu někdo dokáže rozumně argumentovat a bavit se věcně.. a ne jenom zpochybňovat moje duševní zdraví.