od Matik 7. 10. 2007 21:02
Já jsem si v podstatě prošel celým našim školským systémem, neboť loni jsem dokončil studium na vysoké škole.
Se změnou ve školství už se mělo dávno začít.
1.Základní školy (prožil jsem ji od 1988 - 1997, jsem první generace, která šla do devítky). Devátá třída mi přišla ztráta času, nebyly učebnice, nebyly osnovy, jen se opakovalo. Nikdo nevěděl, co se má učit. Učebnice (některé) ještě z let před 1989. Dějepis nás učili členové KSČ. Chemie, fyzika - hodně počítání, málo pokusů a názorných předvádění. Angličtinu jsem měl teprve od páté třídy. Rodiče mě dali na soukromé hodiny anglického jazyka, těžím z toho dodnes. Počítače nebyly.
2.Gympl - dobrý všeobecný přehled, ale nic se nedělalo do hloubky kromě matematiky a češtiny. Učení se telefonního seznamu autorů a jejich děl mi přišlo zbytečné. Pokud někdo chce jít na vejšku, měl by se na svůj obor zaměřit více a studovat vysokoškolská skripta už na střední škole nebo chodit na nějaké přípravné kurzy. Jazyková průprava dobrá.
3.Vejška - tu, kterou jsem vystudoval, je dobrá, jen mi přijde, že na dnešních vysokých školách technického zaměření se probírá spousta stejných věcí ve více předmětech a tak jsme se učili stejné znalosti v různých předmětech a zkouškách. Pětiletý obor na vys. škole by se dal vystudovat za 4 roky. Výuka cizých jazyků nedostatečná.
Tak to je asi můj pohled.
Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.