od maty1976 6. 4. 2007 10:36
MgX - kuřačky-řeším na pauze jinde. Kouření dětí je problém - proti tomu jsem rozhodně taky a to dost ostře. Souhlasím se zpřísněním prodeje (hranici bych určil 16 let, ne osmnáct) cigaret - striktní zákaz, pokutování rodičů nezletilých, pokud je nezletilý přistižen, hlavní důraz dbát na účinnost výchovy v rodině a školy. Jestli si ale zapálí někdo zletilý, je to jeho svobodné rozhodnutí a neměl by být diskriminován. U nezletilých vidím ale stejný problém s alkoholem a především drogami, včetně tzv. měkkých.
Weslo: Po alkoholu člověk mění své chování a smysly, stejně tak po požití jakkýchkoli drog. Po cigaretách ne. Alkohol je kromě zdravotních důsledků často původce automobilových nehod, hádek, rvaček, depresí potažmo sebevražd, nevhodného chování, pohled na opilého člověka je krajně nevábný. Samozřejmě proti příležitostnému pití duševně uvědomělého a tělesně vyspělého člověka nic nemám.
Ke drogám nemám co bych řekl. V prostředí, kde je tráva apod. normou se pohybuju, ale vyzkoušel jsem jí pouze jednou a stačilo, a můžu klidně podat nebo odkázat na studie, které jasně prokazují, že je nebezpečnější než cigarety. Ale nezakazuju, ať si jí dospělí kouří, když chtějí, ale pokud bojovat proti kouření, tak proti kouření marihuany především. To, že jinak inteligentní lidé s mým názorem nesouhlasí, je jen důsledek toho, že je to zde dnes dávno, bohužel, norma a není to problém jen úzké skupiny spíše asociálních jedinců, jako ještě v 80.letech. K tvrdším drogám snad netřeba komentáře. Jen můj názor že člověk pravidelně kouřící trávu nebo požívající různé extáze apod. je na půli cesty k tvrdým drogám....jestli do nich zabředne nebo ne, je pak otázkou jeho duševní vyspělosti především.
Znám plno mladých lidí, které drogy a alkohol zcela zničily, mnohem drastičtěji než cigarety.