Ukončení pracovního poměru

Podmínky pro práci, vztahy se zaměstnavateli, platy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod patrik.bb 27. 12. 2013 10:36

Dobry den , chci se zeptat . Mám pracovní smlouvu do konce roku , s tím ze jsem v neschopnosti s úrazem. Zaměstnavatel mi napsal , ze je nutné podepsat ukončení pracovního poměru s datem 31.12. Chci se zeptat nemá byt dnem ukončení pracovního poměru den ukončení nemoci? Děkuji za rady. Kdo a jak mi bude platit nemocenskou ?
patrik.bb
Čtenář

Odeslat příspěvekod Jack111 27. 12. 2013 13:41

Záleží na tom, kdy jste nastoupil na neschopenku. Neschopenka nemá vliv na skončení pracovního poměru na dobu určitou. Ten skončí prostě sjednaným datem (nebo jinou podmínkou např. dokončenou prací). Žádný ukončení se podepisovat nemusí, potvrzení může zaslat zaměstnavatel třeba poštou.
Nemocenská (od 22. dne platí stát) se bude vyplácet standardně. Náhradu mzdy (do 21. dne - platí zaměstnavatel) samozřejmě po skončení pracovního poměru nedostanete.
Jack111
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod patrik.bb 27. 12. 2013 18:07

Na rovinu, jde mi to to. Že od Ledna 2014 jsou nová pravidla. Když jsem nastupil na neschopenku 15.12, a nemoc pravděpodobně ukončím cca v polovině ledna 2014 ( již nová pravidla). A pracovní smlouvu jsem měl na dobu určitou do 31.12. Záměstnavatel po mě žádá do dodání POTVRZENI, TRVANANI pracovní neschoponosti k datu 31.12.2013 a podpisu výstupního listu a výpovědi. Mám nějaké šance nepřijít o nemocenskou za část ledna ? Když mě lékař uschopní až např k 15ledna získám tim neco ?
patrik.bb
Čtenář

Odeslat příspěvekod Jack111 27. 12. 2013 21:30

patrik.bb: Jo vlastně to je pravda, zkracuje se doba, po kterou je vyplácena náhrada mzdy. Každopádně pro tento případ se nic nemění. O nemocenskou se nedá přijít, pokud byl předtím člověk řádně pojištěn. Od patnáctého dne neschopenky tedy platí stát ať je člověk zaměstnán a nebo nebo není.
Při skončení práce na dobu určitou se nic nepodepisuje. Ta smlouva prostě skončí podle sjednaných podmínek (datem) a rozhodně se nepodepisuje výpověď, protože žádnou výpověď ten zaměstnanec nedostal. Stejně tak je nesmysl, aby se zaměstnanec musel kamsi dostavovat. Má snad nemocenskou, vycházky na pár minut, pokud vůbec může chodit a neleží v nemocnici a ještě by měl lítat do práce? To akorát přijde kontrola, nebude doma a přijde o nemocenskou :-D
Jack111
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 27. 12. 2013 22:48

To je standardní postup, jak se ho včas zbavit. Jinak platilo a možná ještě platí, že když se včas nedodrží byrokracie kolem ukončení poměru na dobu určitou, tak to automaticky přechází do pracovního poměru na dobu neurčitou. Takže bych řekl, že blbost z jedný strany a vychcanost z druhý...
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?
KOSŤA KOSTIČ
Přeborník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků