eRiper píše:K těm cukrům - nejlíp to říká paní doktorka Kateřina
Ve sladkostech jsou zlé rychlé cukry a v rýži a těstovinách ty hodné pomalé. Pro jakousi základní představu to stačí.
A všiml sis, že paní doktorka Kateřina nikdy nedávala lidem na "dobrý" stůl rýži a bílé těstoviny? To, cos napsal, platí o celozrnných variantách.
Fuck8r:
krásnej článek. jednoduchá věc - když jsou geny teda tak silný element, chceš tvrdit, že američani mají největší genové dispozice pro obezitu? nebo naopak, že africké národy jsou geneticky předurčeny k nemožnosti nabrat hmotu? ano, geny svoji roli nepochybně mají - ale prostředí ovlivňuje člověka víc. takže kecy o nemožnosti nabrat jsou jenom obyčejné výmluvy. všecko jde, když se chce. přístup "rodiče sou tlustí, takže já budu taky a nic s tím neudělám" je opravdu skvostný a překvapuje mě, že ho někdo napíše na stránky o posilování. jistěže z rozeného maratonského běžce nebude špičkový sprinter, ale může běhat obstojně.
co se inzulinu týká, ano, je to anabolický hormon. ne, není pravda, že by jeho zvýšená hladina byla nutná k nabírání svalů. pokud tělo dotyčný sval potřebuje (například k pravidelné práci v posilovně), tak se na dané podmínky adaptuje, v tomto konkrétním případě tak, že si najde jiný metabolický zdroj energie. prioritu má regenerace - pokud je sval poškozen, tělo primárně využije aminokyseliny na opravu svalu, pakliže má jiný metabolický zdroj glukózy. jak je správně napsáno, cori cyklus tento zdroj poskytuje, opět po svalové práci. než se vyčerpá krevní laktát (který mimochodem podle nových výzkumů může fungovat sám jako svalové palivo), stačí tělo rozložit část těch pomalých sacharidů, které mu pošleš. samozřejmě, s inzulinem to jde líp - stejně tak ale nabírání tuku, na který se ti přemění veškerá zbytečná glukoza, kterou tělo pošleš jako rychlý sacharid. navic, pokud je nizka hladina inzulinu v krvi, je jako primarni metabolicky zdroj vyuzita tukova tkan.